誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 12 位訪客

今晚食咩餸好? (蒸水旦?)

歡迎小混混齊齊吹水, 吹乜都得

Re: 今晚食咩餸好?

文章發表人 FUJI 發表於 2010-05-18, 17:40

沙沙麥卡 寫:
FUJI 寫:
史提芬周 寫:
FUJI 寫:
史提芬周 寫:
FUJI 寫:
karencho 寫:
沙沙麥卡 寫:
nomed 寫:
karencho 寫:
trytrysin 寫:
karencho 寫:
沙沙麥卡 寫:
Evan 寫: 清清哋,蒸桂花、碌油菜,蒸水蛋 :eat:

蒸水蛋<---有咩竅門? 整到水汪汪...

旦同水既比例, 我習慣係 1:4

:question2: :question2:
會唔會水汪汪...

大約啦...你想蒸到變蛋糕 :a013: :a013: :a013:

every few minutes need to open the wok lid :confused:

why?

有D 人會咁做, 話等D 水蒸氣走晒....唔會有D 倒汗水滴落蛋落

我就無咁樣, 但我會用錫紙 cover 隻碟先蒸

同埋打完蛋, 記得要用個 "西" 隔一隔D 蛋汁同埋氣泡
如果有時間, 隔完之後再等多10 分鐘左右先至蒸
咁就包你滑一滑

yes :a012: :a012: :a012: :a012: :a012: :a012:

:dont_agree: :dont_agree: :dont_agree:

2隻蛋
半粒雞湯粒+水一碗

就咁蒸~10分鐘就得 :great: :great: :great:

我通常會再加皮蛋粒同咸蛋王粒....撈埋落去 :a004: :a004: :a004:

我会將蘑菇切片,撈埋落去 :eat: :eat: :eat:

罐裝果D?

惠x有幾蚊包鮮蘑菇 :share: :share: :share: :share:

果D好易出水
FUJI
Fun區守護神 - 變淫大金剛

2007-01-26, 15:23

文章發表人 史提芬周 發表於 2010-05-18, 17:41

FUJI 寫:
沙沙麥卡 寫:
FUJI 寫:
史提芬周 寫:
FUJI 寫:
史提芬周 寫:
FUJI 寫:
karencho 寫:
沙沙麥卡 寫:
nomed 寫:
karencho 寫:
karencho 寫:
沙沙麥卡 寫:

會唔會水汪汪...

大約啦...你想蒸到變蛋糕 :a013: :a013: :a013:

every few minutes need to open the wok lid :confused:

why?

有D 人會咁做, 話等D 水蒸氣走晒....唔會有D 倒汗水滴落蛋落

咁就包你滑一滑

yes :a012: :a012: :a012: :a012: :a012: :a012:

:dont_agree: :dont_agree: :dont_agree:

2隻蛋
半粒雞湯粒+水一碗

就咁蒸~10分鐘就得 :great: :great: :great:

我通常會再加皮蛋粒同咸蛋王粒....撈埋落去 :a004: :a004: :a004:

我会將蘑菇切片,撈埋落去 :eat: :eat: :eat:

罐裝果D?

惠x有幾蚊包鮮蘑菇 :share: :share: :share: :share:

果D好易出水

我会用牛油煎一煎先,香口d
圖檔
史提芬周
Fun區皇室 - 出野大魔王

2009-04-25, 15:47

文章發表人 FUJI 發表於 2010-05-18, 17:41

史提芬周 寫:
FUJI 寫:
沙沙麥卡 寫:
FUJI 寫:
史提芬周 寫:
FUJI 寫:
史提芬周 寫:
FUJI 寫:
karencho 寫:
沙沙麥卡 寫:
nomed 寫:
karencho 寫:
karencho 寫:
沙沙麥卡 寫:

會唔會水汪汪...

why?

咁就包你滑一滑

2隻蛋
半粒雞湯粒+水一碗

罐裝果D?

果D好易出水

我会用牛油煎一煎先,香口d

oh i see :lightbulb: :lightbulb: :lightbulb:
FUJI

2007-01-26, 15:23

文章發表人 沙沙麥卡 發表於 2010-05-18, 17:46

上次整唔夠滑, 衰咗... :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
附加檔案
simonsun 寫: [正經]我唔9知呢度d仆街會4圍唱我d野
但我已經好慘, 你地仲唱
而家玩出火如果俾我屋企睇報紙知左我post大家d恩怨
我就好0煩
我以後唔0上黎啦
i mean what i say你地開心啦
人地有問題 人地煩, 你地唔幫不特止仲靠害
沙沙麥卡
  頭像

2007-08-14, 14:57

文章發表人 史提芬周 發表於 2010-05-18, 17:48

沙沙麥卡 寫: 上次整唔夠滑, 衰咗... :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

火腿太厚 :question2: :question2:
圖檔
史提芬周

2009-04-25, 15:47

文章發表人 szekt 發表於 2010-05-18, 17:49

清蒸大眼雞,點 garlic/chili 白醋 :eat: :eat: :eat:

最易整又好食 :great: :great: :great:
I'm still standing.
szekt

2005-01-06, 00:12

文章發表人 沙沙麥卡 發表於 2010-05-18, 17:49

史提芬周 寫:
沙沙麥卡 寫: 上次整唔夠滑, 衰咗... :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

火腿太厚 :question2: :question2:

上年嘅事... :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
simonsun 寫: [正經]我唔9知呢度d仆街會4圍唱我d野
我就好0煩
我以後唔0上黎啦
沙沙麥卡
  頭像

文章發表人 ahpeanut 發表於 2010-05-18, 17:58

呢輪都係唔好食帶子果類野住
ahpeanut
  頭像

2009-08-11, 16:39

文章發表人 Yan's Family 發表於 2010-05-18, 19:02

咁樣蒸火腿出唔到味,哂左
我感到憂慮的─我要盡力強調這點─我感到憂慮的,不是香港的自主權會被北京剝奪,而是這項權利會一點一滴地斷送在香港某些人手裏。
Yan's Family
  頭像

2005-06-23, 09:13

文章發表人 沙沙麥卡 發表於 2010-05-19, 09:44

Yan's Family 寫: 咁樣蒸火腿出唔到味,哂左

果次係第一次蒸, 乜都唔6, 算係咁 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
我就好0煩
我以後唔0上黎啦
沙沙麥卡
  頭像

上一頁