誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 11 位訪客

冚家富應該向港鐵員工公開道歉!

歡迎小混混齊齊吹水, 吹乜都得

Re: 冚家富應該向港鐵員工公開道歉!

文章發表人 gen 發表於 2012-07-26, 01:26

photoguy 寫:
photoguy 寫:
gen 寫:
7look 寫:
photoguy 寫:
京 寫:
photoguy 寫:
京 寫:
photoguy 寫: 呢鋪雙方都on9 到無朋友,撐9鐵的,請諗下係天災時,應該係政府出手救人,

插9鐵的又要諗下成幾千人,點逐個送...

失當就係政府,明知9鐵有事,主動去救d人去安全地方先,留係車廂一定唔係上策,
另一失當就係9鐵班management, 一早主動張個車站變避難中心就得,on99咁話唔收$,又話可以離開,風大雨大,點走.

今日睇魔果報,消防有問過鐵路,鐵路話自己搞惦,唔駛消防幫手
SO.........

好明顯又一縮骨政府,成幾千人被困都唔出手...

縮骨?港鐵唔合作,消防警察去到,人地連閘都唔開比你,救條X? :question2: :question2: :question2:
真係搵消防強行爆門衝入車卡救人??
車站果D,你都識話幾千人
CALL晒警方自己D大巴,都要分好多轉先車得晒
到時爭上車比人X
路上有咩事又比人X
咁可以點? :question2: :question2: :question2: :question2:

港鐵的最大般股東是誰?

政府講明5會干涉港鐵內部行政
所以最話得事係主席同ceo

shareholder ??? U ask HSBC shareholders to monitor the money laundry la... :003:

Again... all blames go to government .... :vomit:

家陣hsbc係美國咪比人check 緊,

難道你認有天災時,政府可以坐視不理?

Let all shareholders work.... what have the employees done ?
Let the governement save single everyone in problem... like superman in movie :a008: :a008: :a008: :a008:
情若真 不必相見恨晚 見到一眼再不慨嘆 情義似水迣去此心托飛雁 緃隔千山亦無間
愛比朝露 末怕短暫 存在倆心堅 情不會淡 別去已經難 重會更艱難 愛火於心間 不冷
情若真 不必苦惱自嘆 緃已失去也可再挽 情緣至今未冷此心托飛雁 那怕悲歡何況聚散

圖檔圖檔
gen
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-10-10, 09:30

文章發表人 Char 發表於 2012-07-26, 01:30

photoguy 寫:
家陣講緊救人.... 救人係港鐵的內部行政 :a005:

依家係壞車等拖返入站, 唔係地鐵攬山, 無人有生命危險,救乜嘢人?
你認為嗰刻政府可以做乜先啱? 做乜先唔駛比你 :050:
Char
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-10-20, 17:23

文章發表人 peterso 發表於 2012-07-26, 01:33

Char 寫:
photoguy 寫:

依家係壞車等拖返入站, 唔係地鐵攬山, 無人有生命危險,救乜嘢人?

你 5 0 好 side gas, 條友傻 hi 人力泥 :share: :share: :share: :share:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 7look 發表於 2012-07-26, 01:36

nomed 寫:
photoguy 寫:
photoguy 寫:
gen 寫:
7look 寫:
photoguy 寫:
京 寫:
photoguy 寫:
京 寫:
photoguy 寫: 呢鋪雙方都on9 到無朋友,撐9鐵的,請諗下係天災時,應該係政府出手救人,

失當就係政府,明知9鐵有事,主動去救d人去安全地方先,留係車廂一定唔係上策,
另一失當就係9鐵班management, 一早主動張個車站變避難中心就得,on99咁話唔收$,又話可以離開,風大雨大,點走.

SO.........

縮骨?港鐵唔合作,消防警察去到,人地連閘都唔開比你,救條X? :question2: :question2: :question2:
到時爭上車比人X
路上有咩事又比人X
咁可以點? :question2: :question2: :question2: :question2:

港鐵的最大般股東是誰?

shareholder ??? U ask HSBC shareholders to monitor the money laundry la... :003:

Again... all blames go to government .... :vomit:

一句到尾
Mtr眼高手低
竟然冇危急應變能力
就咪比人入閘
其實咁大風巿民根本應該留係原地並唔係番屋企

:confused:

我相信當時99.9%乘客心目中祇想盡快番到屋企
冇想過自身安全問題
同佢地講安全根本聽5入耳
事后總有十萬個理由插港鐵做得差
7look
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2010-01-24, 14:21

文章發表人 lhk 發表於 2012-07-26, 01:39

Char 寫:
photoguy 寫:

咪係!今日新聞都有訪問幾個專家,都話以當時嘅情況,留喺車站入面應該係最安全同低風險,留喺車站入面幾個鐘有瓦遮頭有冷氣有廁所有水飲我唔明有咩emergency講到到好似災難應變咁要出動紀律部隊去[救人],大吉利是講句途中有咩意外D人又會話政府多0餘搞咁多嘢搞出人命...... :010: :010: :010:
lhk
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2008-01-16, 01:36

文章發表人 lhk 發表於 2012-07-26, 01:40

peterso 寫:
Char 寫:
photoguy 寫:

你 5 0 好 side gas, 條友傻 hi 人力泥 :share: :share: :share: :share:

:pp_yes: :pp_yes: :pp_yes: 為插而插D所謂理據又無邏輯...... :044: :044: :044:
lhk
  頭像

文章發表人 nomed 發表於 2012-07-26, 01:42

7look 寫:
nomed 寫:
photoguy 寫:
photoguy 寫:
gen 寫:
7look 寫:
photoguy 寫:
京 寫:
photoguy 寫:
京 寫:

SO.........

到時爭上車比人X
路上有咩事又比人X

港鐵的最大般股東是誰?

一句到尾
Mtr眼高手低
竟然冇危急應變能力
就咪比人入閘

我相信當時99.9%乘客心目中祇想盡快番到屋企
冇想過自身安全問題
同佢地講安全根本聽5入耳
事后總有十萬個理由插港鐵做得差

相方都on9 :041:
nomed
  頭像

2005-09-01, 18:53

文章發表人 7look 發表於 2012-07-26, 01:55

alexchrome 寫:
nomed 寫:
photoguy 寫:
photoguy 寫:
gen 寫:
7look 寫:
photoguy 寫:
京 寫:
photoguy 寫:
京 寫:

SO.........

到時爭上車比人X
路上有咩事又比人X

港鐵的最大般股東是誰?

一句到尾
Mtr眼高手低
竟然冇危急應變能力
就咪比人入閘

TV news 第二朝有個女仔屋企無左電視接收上港䥫網站停駛乜九都無公佈 , 去到火車站先知無車
另一個就坐完接駁巴士去到火車站先知停駛 , 其實港鐵可於巴士站貼告示或者叫司機同人講無火車 , 唔洗人地去到車站先知

唔好話危急應變 , 格左咁多個鐘頭主動向外發放消息都唔做.......

消息發放港鐵一直做得最差
早幾年前朝早坐港鐵番工
部車去到油麻地,旺角中間停o左45分鐘
淨係每幾分鐘有廣播 列車受阻,將會稍遲開出
完全冇交代發生咩事
車廂企滿人又熱又焗有人暈低
情況亂過hihi
直至最后部車行番刀冇人g咩事
番屋企睇新聞至g原來係電力固障
美孚至尖沙咀服務受阻
7look
  頭像

2010-01-24, 14:21

文章發表人 peterso 發表於 2012-07-26, 03:20

10颱風那夜,我坐上了停駛的東鐵列車…

先講明我極不同意港鐵嘅有加冇減機制,但坦白針對單一事件,見到「鄭家富批評港鐵危機處理手法差劣」,實在慶到暈!我相信每樣事都會有改善空間,但作為一個不在現場嘅人,用「手法差劣」黎形容一件佢見唔到嘅事,我只覺得佢「抽水手法差劣」!

由紅磡一路上,車不時停下開下,亦經常有廣播話因暴風雨而有機會停駛,當去到大圍站嘅時候,天文台話掛10號,港鐵職員已經即刻出曬黎安撫乘客,亦講明因安全理由停駛,叫大家等!但一埋有如暴民嘅香港人:「仲咩唔比我返屋企」、「你唔開得唔早d講」、「要等到幾時」、「仲咩冇接駁巴士」、「開一班車車我地返屋企駛死」、「你收得錢就預左送到我返屋企」……望住一班職員,一手拎住對講機同控制室聯絡、等指示又要安撫乘客、仲要比人圍住用粗口問候,我心諗「你地咁叻不如沿路軌行返屋企啦!嘈!」

大約十幾分鐘,職員已經安排水機、開晒所有出閘位等大家自由出入,又派紙皮,仲不停廣播發夢都記得嘅「十號暴風信號現正生效,所有列車暫時停止服務」。我同朋友曾經出閘望過出面,除左用「惡劣」同「恐怖」之外,真係冇其他形容詞用得,小學開始老師教「打風嘅時候要留喺安全嘅地方」!我肯定o個班暴民一定覺得有樹幹嘅電纜、會行行下停電嘅列車、成街樹支垃圾桶亂咁飛嘅接駁巴士係最安全啦!

到今日仲要鬧點解新聞稿話繼續仲有車,我人在電台嘅時候,睇住8號升9號好趕,9號升10號仲要冇咩通知,你估港鐵有個電話打比風眼叫佢hold一hold送左你班暴民返屋企先再黎咩!架車喺紅磡唔郁,鬧、郁得但行得慢,鬧、到大圍10號波唔郁,鬧、送唔到你返屋企,鬧、唔早d通知唔郁,鬧……說真的,我好想依班人行出去比風吹走咪唔駛再嘈lor!一群不理自己同他人安全、只懂發洩、自私地趕住返屋企嘅暴民,仲要問人地拎返2舊水?比風吹走實在便宜左你地!

咁大個仔第一次十號風球滯留街上,親眼睇住街上打風嘅恐怖,雖然我地敵唔過自然災害,但人性羞惡原來比大自然更恐怖!香港真可悲!

計對依件事,實在有100個唔明白點解鄭家富要求港鐵道歉。道歉姐係認錯?在我立場道歉直接話比全世界嘅人聽佢地職員處理手法有問題!客觀地睇,一班員工通宵工作,不停比人鬧,有港鐵朋友講10號風球有同事仍然喺出面緊急修理……依個對唔住雖然只係象徵式,但今次我掉返轉強烈反對港鐵道歉(哈,有趣)!

「鄭家富批評港鐵危機處理手法差劣」?! 我會改成「強烈批評鄭家富批評港鐵危機處理手法差劣」

來源:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151779398725283&set=a.10151778056155283.402760.514010282&type=1&theater
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 terence_t 發表於 2012-07-26, 03:39

peterso 寫:10颱風那夜,我坐上了停駛的東鐵列車…

先講明我極不同意港鐵嘅有加冇減機制,但坦白針對單一事件,見到「鄭家富批評港鐵危機處理手法差劣」,實在慶到暈!我相信每樣事都會有改善空間,但作為一個不在現場嘅人,用「手法差劣」黎形容一件佢見唔到嘅事,我只覺得佢「抽水手法差劣」!

由紅磡一路上,車不時停下開下,亦經常有廣播話因暴風雨而有機會停駛,當去到大圍站嘅時候,天文台話掛10號,港鐵職員已經即刻出曬黎安撫乘客,亦講明因安全理由停駛,叫大家等!但一埋有如暴民嘅香港人:「仲咩唔比我返屋企」、「你唔開得唔早d講」、「要等到幾時」、「仲咩冇接駁巴士」、「開一班車車我地返屋企駛死」、「你收得錢就預左送到我返屋企」……望住一班職員,一手拎住對講機同控制室聯絡、等指示又要安撫乘客、仲要比人圍住用粗口問候,我心諗「你地咁叻不如沿路軌行返屋企啦!嘈!」

大約十幾分鐘,職員已經安排水機、開晒所有出閘位等大家自由出入,又派紙皮,仲不停廣播發夢都記得嘅「十號暴風信號現正生效,所有列車暫時停止服務」。我同朋友曾經出閘望過出面,除左用「惡劣」同「恐怖」之外,真係冇其他形容詞用得,小學開始老師教「打風嘅時候要留喺安全嘅地方」!我肯定o個班暴民一定覺得有樹幹嘅電纜、會行行下停電嘅列車、成街樹支垃圾桶亂咁飛嘅接駁巴士係最安全啦!

到今日仲要鬧點解新聞稿話繼續仲有車,我人在電台嘅時候,睇住8號升9號好趕,9號升10號仲要冇咩通知,你估港鐵有個電話打比風眼叫佢hold一hold送左你班暴民返屋企先再黎咩!架車喺紅磡唔郁,鬧、郁得但行得慢,鬧、到大圍10號波唔郁,鬧、送唔到你返屋企,鬧、唔早d通知唔郁,鬧……說真的,我好想依班人行出去比風吹走咪唔駛再嘈lor!一群不理自己同他人安全、只懂發洩、自私地趕住返屋企嘅暴民,仲要問人地拎返2舊水?比風吹走實在便宜左你地!

咁大個仔第一次十號風球滯留街上,親眼睇住街上打風嘅恐怖,雖然我地敵唔過自然災害,但人性羞惡原來比大自然更恐怖!香港真可悲!

計對依件事,實在有100個唔明白點解鄭家富要求港鐵道歉。道歉姐係認錯?在我立場道歉直接話比全世界嘅人聽佢地職員處理手法有問題!客觀地睇,一班員工通宵工作,不停比人鬧,有港鐵朋友講10號風球有同事仍然喺出面緊急修理……依個對唔住雖然只係象徵式,但今次我掉返轉強烈反對港鐵道歉(哈,有趣)!

「鄭家富批評港鐵危機處理手法差劣」?! 我會改成「強烈批評鄭家富批評港鐵危機處理手法差劣」

來源:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151779398725283&set=a.10151778056155283.402760.514010282&type=1&theater

向前線人員致敬 :love_china: :love_china: :love_china:
terence_t
  頭像

2006-10-05, 01:10

文章發表人 lhk 發表於 2012-07-26, 04:09

terence_t 寫:

向前線人員致敬 :love_china: :love_china: :love_china:

:eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
lhk
  頭像

文章發表人 motobee 發表於 2012-07-26, 04:53

lhk 寫:
terence_t 寫:

:eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

:clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands
motobee
  頭像

2004-11-26, 13:00

文章發表人 photoguy 發表於 2012-07-26, 07:59

lhk 寫:
peterso 寫:
Char 寫:
photoguy 寫:

:pp_yes: :pp_yes: :pp_yes: 為插而插D所謂理據又無邏輯...... :044: :044: :044:

你都係睇清楚d先講
photoguy

2007-07-23, 00:52

文章發表人 photoguy 發表於 2012-07-26, 08:05

peterso 寫:
Char 寫:
photoguy 寫:

:biglaugh: 不問因由,祇睇立場,典型big6 井底蛙行為
photoguy

文章發表人 photoguy 發表於 2012-07-26, 08:07

peterso 寫: 10颱風那夜,我坐上了停駛的東鐵列車…

Tvb news 係話比人 :050: 先有水機
photoguy

上一頁下一頁

回到 吹水 fun 區