誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 11 位訪客

年尾最後一激~Marantz 8001 AV AMP Set up篇(一頁過 on P.1)

收集各樣器材討論同報告

文章發表人 billyla 發表於 2007-02-28, 23:20

Racingboy 寫:小弟第一次用 Marantz AV AMP :a008: ,但有一樣我估唔到佢個 AUDYSSEY MultEQ (Denon 用開) 自動音場量度嘅收音咪仔,同我用人手量度嘅距離只差一吋到 :a005: ,勁 :a012:

用家請留意一點嘅係,佢個自動音場系統,係可以量度最多六個座位的,但在量度時,大家務必至少量度四個座位才會準確(說明也有提及),當然我個人經驗見意大家量度六個比較準確呢 :a008:

待續....

心急呀 :a008:
billyla
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-07-19, 14:38

文章發表人 jv8803 發表於 2007-02-28, 23:25

Racingboy 寫:小弟第一次用 Marantz AV AMP :a008: ,但有一樣我估唔到佢個 AUDYSSEY MultEQ (Denon 用開) 自動音場量度嘅收音咪仔,同我用人手量度嘅距離只差一吋到 :a005: ,勁 :a012:

用家請留意一點嘅係,佢個自動音場系統,係可以量度最多六個座位的,但在量度時,大家務必至少量度四個座位才會準確(說明也有提及),當然我個人經驗見意大家量度六個比較準確呢 :a008:

待續....

咁新款既amp未用過 :005: ,唔知點用,量度六個位係咩意思 :sorry: :sorry:
jv8803
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-12-26, 01:39

文章發表人 laputa 發表於 2007-03-01, 12:56

jv8803 寫:

待續....

咁新款既amp未用過 :005: ,唔知點用,量度六個位係咩意思 :sorry: :sorry:

頭 / 胸 / 腹 / 手 / 腳 / 下垂jj位 :gagag: :gagag:
人生有幾多個十年!

修合無人見
存心有天知
laputa
  頭像

2006-02-16, 16:35

文章發表人 jv8803 發表於 2007-03-01, 13:08

laputa 寫:
jv8803 寫:

待續....

頭 / 胸 / 腹 / 手 / 腳 / 下垂jj位 :gagag: :gagag:

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
jv8803
  頭像

文章發表人 Arsenal 發表於 2007-03-01, 13:30

待續....

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
私はジェリーです
どうぞ よろしくお願いします

圖檔圖檔
Arsenal
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-11-08, 22:01

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-01, 18:47

jv8803 寫:

待續....

請看下圖,由左至右續個位做 test tone(部 AV AMP 有指示的 :alarmalarm: ),明白了嗎 :a008: !?
附加檔案
My home 2.JPG
My home 2.JPG (50.33 KiB) 被瀏覽 11289 次
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-01, 19:40

灟咗 :049:

佢嘅 HDMI Seletor 雖然可以將 複合式(俗稱:RCA頭或蓮花頭)、S Video、色差(例如: XBOX 360 嘅 720p, 1080i or 1080p)等輸入,然後 HDMI 輸出,由 8001 AV AMP → HDMI/HDMI 顯示器 係正常 :001: ,但 8001 AV AMP → HDMI/DVI 顯示器 只能顯示 480p (同所有新/舊款 AV AMP 一樣) :unhappy: ,所以用 Canare 色差線 :049: 係依然有需要,無得慳的 :a008: (尤其新屋裝收嘅人要注意 :alarmalarm: )!
附加檔案
最後由 Racingboy 於 2007-03-01, 19:41 編輯, 總共編輯了 1 次
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-01, 19:41

希望 :a008: 下次 Marantz 可以將 Vol & 用緊乜嘢模式可同時顯示,因為現只有二擇其一 :a003:
附加檔案
Racingboy
  頭像

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-01, 19:43

到最重要嘅一環,係佢嘅音汁,佢係 Blu-ray or HD-DVD 嘅 PCM 音源解碼方面,經由佢嘅 4入2出 HDMI Ver. 1.2 輸入,配合巨型環牛提供 125W x7的功率输出。

比小弟預期好,因為 Marantz AV AMP 一向係大部份人嘅心目中只係播放音樂比其他品牌嘅 AV AMP 好,但近期嘅 AV AMP,尤其係播放動作電影軟件方面,音壓比以前強勁好多,可能係工程師係調較方面落多咗啲心機,再加上佢有埋 THX 認証等,亦可能係佢用咗新嘅 TI TMS320DA807 32-Bit (舊嘅 8500 係用 CS494001) 解碼晶片不冇關係!

隨機還有 iPod 插座一個附送 :a009:

報告 :announce: 完畢,多謝收看 :ebsmile:
附加檔案
Racingboy
  頭像

文章發表人 MartinTong 發表於 2007-03-01, 20:54

e + 係米仲用緊 e部 :question2:
咪當買個教訓law, 一 d 都吾貴 : 錄自撲克王
:soThanks: :soThanks: :soThanks: :Thanks: :Thanks: :Thanks: :happy: :happy: :happy:

大富豪 寫:
私家飛机展有冇 invitation?
蘇富比拍賣有冇專人跟住?
去馬交一次有冇4-5億 credit?
上次求投資者有冇 invitation?
去 Hermes 有冇 kelly bag 現貨任要?
有冇連相都未睇就去訂部千二萬賓利?
有冇買幽靈之子打孖買(用 cash 紅黑各一)?
有冇去意大利四五十萬訂金線西装?
有冇去意大利十萬訂對鞋..一次訂幾對?
有冇用百幾萬買副敏魚膠食?
有冇用十幾萬買條大黃花煎?'

如果一樣都冇就做富豪做到好失敗

PS 以上全部真人真事..
MartinTong
  頭像

2004-11-23, 21:36

文章發表人 Arsenal 發表於 2007-03-01, 21:42

私はジェリーです
どうぞ よろしくお願いします

圖檔圖檔
Arsenal
  頭像

2005-11-08, 22:01

文章發表人 billyla 發表於 2007-03-01, 23:11

Racingboy 寫:灟咗 :049:

佢嘅 HDMI Seletor 雖然可以將 複合式(俗稱:RCA頭或蓮花頭)、S Video、色差(例如: XBOX 360 嘅 720p, 1080i or 1080p)等輸入,然後 HDMI 輸出,由 8001 AV AMP → HDMI/HDMI 顯示器 係正常 :001: ,但 8001 AV AMP → HDMI/DVI 顯示器 只能顯示 480p (同所有新/舊款 AV AMP 一樣) :unhappy: ,所以用 Canare 色差線 :049: 係依然有需要,無得慳的 :a008: (尤其新屋裝收嘅人要注意 :alarmalarm: )!

咩意思? :hypno:
billyla
  頭像

2005-07-19, 14:38

文章發表人 chowchow 發表於 2007-03-01, 23:13

MartinTong 寫:e + 係米仲用緊 e部 :question2:

我係 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 jv8803 發表於 2007-03-02, 04:48

jv8803
  頭像

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-02, 13:02

billyla 寫:
Racingboy 寫:灟咗 :049:

咩意思? :hypno:

意思即係市場上所有品牌嘅 AV AMP,由 複合式(俗稱:RCA頭或蓮花頭)、S Video、色差 (無論係 480i、720p、1080i 等)轉 HDMI 出去到 DVI 嘅 TV/投影機 會變做 480p,不能保持住本身已經係 720p or 1080i 等嘅訊號,明白未 :question1: !?
Racingboy
  頭像

上一頁下一頁

回到 影音至硬 fun 區