誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 11 位訪客

2011年,窮鬼重建HIFI之路!(先講住故仔先)

歡迎各位影音 fans post 自己曾經擁有、現在使用緊或夢想組合 (由單件器材至整套組合), 可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正. 未必要相, 齋講都得

Re: 2011年,窮鬼重建HIFI之路!(先講住故仔先)

文章發表人 發表於 2011-02-20, 20:24

自中三果年開始
我間中去文化中心,大會堂聽LIVE(學生飛真係幾抵)
中五會考果陣,咁岩文化中心有「歌聲魅影」公演
當年我大佬請埋我去睇
:devil: :devil: :devil: :devil: 呢個係我第一次睇音樂劇
絕對印象深刻

可惜的係,當年坐山頂最後一排 :064: :064: :064: :064: :064:
叫做有參與過啦!

之後,上左預科要忙AL
上左大學之後又少左時間
結果有好幾年都冇去聽LIVE啦!

時光飛逝,好快又畢業啦!
要出黎社會做事
靚構圖+靚曝光=靚相

Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-03-07, 00:03

文章發表人 發表於 2011-02-20, 20:53

我畢業後幾年,日子都唔好過
00年撞正科網爆破
01年撞正911
仲有03年沙士

前幾年都係動盪時代
當時收入少
不過日日捱下麵包
總算儲到少少錢

01年的時候,買左一套MINI HIFI
SHARP 的MX30,貪佢有MD座(可惜一兩年後MD就玩完!)
部機仲用到家陣,成十年LU

講真,以MINI仔來講,呢套野係幾好聲!當然力水就爭D啦!
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-02-20, 21:04

01年中入左廣告公司學寫稿
當時收入好左,似乎前境都唔錯
手上有少少錢就身痕啦!
果陣互聯網開始發達
搵資料都會上網搵
就咁搵下搵下
搵到R33網

當年的R33網,高手如雲,D人又肯分享
所以好快就中晒毒

好境不常
911之後,廣告界大裁員
我呢D學藝不精的新豬肉
自然難逃裁員命運
HIFI計劃就不了了之 :042: :042: :042:

直到03年沙士後
手上終於儲番少少錢之餘
工作上都穩定番少少

我的第一套HIFI,就響果陣開始啦!!
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-02-20, 21:09

圖檔

首先係訊源
當年就揀左飛記的963SA
貪佢咩?
四千有找,有當年不俗的DVD畫汁
又可以PLAY SACD
以當年咁窮鬼的我來說,仲想點呀?

當年仲未知「若要生活好,勿買飛利佬」
買左963SA之後我就明啦!

因為用左3日就HANG X 左機 :what: :what: :what:
好在拔左電源之後,第二日又正常番,直頭賣佢果刻都再冇事
不過自此就BLACK LIST左呢個牌子
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-02-20, 21:13

圖檔

跟住係AMP

03年的時候,拎住一萬鬆D蚊,基本上你有好多好多幾好的選擇(點似今日?)
當年我係一個新手,其實都唔知咩叫好
響D鋪頭再聽右聽之後,覺得呢個瑞典牌子(當年仲寫MADE IN SWEDEN)唔錯
DUEL MONO設計,左右聲道各一隻牛牛獨立供電
以料計都抵 :040: 啦!(家陣萬二蚊幾難有DUEL MONO啦)
加上聲底厚厚地幾圓潤

結果就用左12K咁上下就買左佢返屋企

呢部就係PRIMARE A30.1啦!!!
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-02-20, 21:20

喇叭又點算呢?
當年訊源去左成四千,AMP又用左萬二
手上筆直已經用得七七八八 :045: :045: :045:
不過咁,當年拎七八千筆直都仲有好多好選擇

記得JM LAB 八系書架都好似一萬有找
但係,同部AMP夾唔夾聲呢?又係一個頭痛問題

PROAC 1SC應該幾夾(試聲正係用PROAC)
但淨喇叭都過萬,已經OUT筆直
ELAC呢?又好似行過頭

就響我R晒頭的情況下
無意中留意到呢對
圖檔

PRIMARE L25座地
當年已經係停產的產品
只有少數鋪頭仲有貨尾

話晒L25係同第一代金制A30.1係同期產品(對上仲有對三路分音的L30)
又係同牌子,實夾啦!!
加上呢對咁的座地,做緊清貨價6K
價錢屬於好抵 :050: 果隻,更岩我當年的筆直

就係,我第一套HIFI組合就齊腳啦!
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-02-20, 21:38

套機玩左半年
都RUN IN 到差不多
但套機的聲音都係令我無法滿意
跟住,又學人換下線
聲音的確係有改善

但都係差D差D咁

當時R33毒人何其多
無幾耐,有人就借左部CDP比我試
圖檔
PRIMARE 入門CDP D20
終於可以全部PRIMARE發聲 :041: :041: :041:
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-02-20, 21:42

一套PRIMARE真係幾好聲
雖然唔係旗艦的D30
但聲底上唔會爭太遠

一套西裝出來的聲音係厚、潤,少少甜
分析力同透明感唔係佢的強項(我覺得),速度亦冇DENSEN咁爽快

但一套PRIMARE絕對比到好舒服的聲音

不過呢,CDP始終係借用,借左一個星期就還左比人 :042:
但至少知道
訊號再用963SA就唔慌會好聲

呢個時候,第二個毒王又出現
:devil: :devil: :devil:
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2011-02-20, 21:45

PRIMARE D30係我當時的目標
不過,成萬五蚊定價,對已乾塘的我,已經係吃不消的價錢
就響同一時間
有網友話,可以用一個紙皮價
放呢部CDP比我

CEC TL51Z
圖檔

CEC皮帶DRIVE,加上超紙皮價
唔即磅都唔得,第時賣番出去,仲隨時有賺

於是,我套HIFI終於初步完成啦
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 szekt 發表於 2011-02-20, 21:50

:a008: :a008: :a008:
I'm still standing.
szekt
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王

2005-01-06, 00:12

文章發表人 heihei 發表於 2011-02-20, 23:42

:a008: :a008: :a008: :a008: :a008:
又要從新離過啦,我會努力
heihei
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2007-04-17, 01:10

文章發表人 發表於 2011-02-21, 20:36

以上CEC+PRIMARE 組合成軍
加上日子有功,套機都熱到七七八八
聲音開始穩定左
另外,差唔多時間認識左一D老前輩
佢地雖然係做HIFI生意
但對我呢個廿零歲的細路都好關照
不單止冇HARD SELL我買佢D產品
仲好大方咁借一D SAMPLE喇叭線,訊號線比我玩
等我唔駛再花太多 :money: :money: 就可以得到改善
而當中,我覺得換機內的FUSE,進步最明顯
冇記錯的話,A30.1 左右聲道各有三粒FUSE
中間有一粒
夾埋好似有成七粒FUSE咁多 :a003: :a003: :a003:
果陣位前輩比左七粒銀FUSE我
一換!嘩!好似通左鼻塞咁
D聲通透晒 :a012: :a012: :a012:

當時真係好開心!
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 jv8803 發表於 2011-02-21, 22:40

:love_china: :love_china: :love_china:
jv8803
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-12-26, 01:39

文章發表人 發表於 2011-02-22, 21:26

圖檔

R33竟然有人賣緊L25的兄弟!

呢對野香港應該好少人用
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 Kenji1107 發表於 2011-02-23, 20:48

:clap2hands :clap2hands :clap2hands
任何圈子,任何地方
總會存在唯恐天下不亂的人,
那個地方曾經甚至現在也好​好,
錯的不是"人不應該走在一起",
錯的是我們忘記為何走在一起​.
Kenji1107
  頭像

2005-06-13, 05:29

上一頁下一頁

回到 影音組合-私房菜