誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 3 位訪客

新手入門-想買相機

歡迎各位攝影fans post 自己曾經擁有過、仲用緊或者好鬼想買既;夢幻器材, 最好可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正, 未必要相, 齋講都得!

新手入門-想買相機

文章發表人 Cindy 發表於 2007-08-13, 14:44

小妹未知買咩機, 有friend提議我買canon 400d,
我用黎去旅行影景同演唱會球賽...影下相咁~~

希望各位前輩幫幫忙,比一點意見吧~ :sorry:
Cindy
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-09-11, 17:09

文章發表人 chiuching 發表於 2007-08-13, 15:02

錯區... :ebsmile:
我話:『早買早享受喎。』
老細就話:『遲買多折扣喎。』
屋企個forum
chiuching
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-11-05, 00:54

文章發表人 Cindy 發表於 2007-08-14, 13:17

SORRY~ :unhappy:
Cindy
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-09-11, 17:09

文章發表人 b3b 發表於 2008-01-07, 22:36

(DSRL機) CANON 顏色分辨能力唔及 NIKON
尤其是膚色的細緻度表現.如化妝品微妙顏色,面部青根或紅根
nikon 機都比canon優勝.canon機顏色只是深和淺一達,冇質感.

大家可去除(品牌)主觀因數,認真比較兩者相片細緻度,和質感表現.
上網比較N牌與C牌Sample便知.
還有Canon產品QC差,上過維修部就知.產品質量shit rubbish.:flareup:
只用廣告洗消費者腦,唔注重產品質量,
nikon 產品製作比佢認真得多,產品有誠意得多.
maybe choice D40/D40X/D80
就算唔揀nikon,揀其他品牌都好過Canon

以上只是個人意見.(前用Canon家,巳經所有Canon器材賣晒)
b3b
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2008-01-07, 18:41

回到 攝影器材-私房菜