誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 25 位訪客

西班牙的電視放大器

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

Re: 西班牙的電視放大器

文章發表人 iHD 發表於 2008-08-30, 07:08

買乜都無所謂, 最緊要用左有改善咪得
我只係當一個成功 Case 去睇, 但唔同人有唔同情況嘛
iHD
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2008-01-10, 08:27

文章發表人 cantona2001 發表於 2008-08-30, 10:37

I have read that post at discuss for more than 1 month

The fact is many people still fail to watch HDTV by using 高田 and Maspro :a013:

but 得Engal ok wor :clap2hands
You will never walk alone
cantona2001
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2007-01-29, 22:28

文章發表人 yawoo 發表於 2008-08-30, 12:06

謝謝大名頂頂的7G大大回覆小弟, 聽你說話學左唔少野. :hello: :hello: :hello:
我地呢d沒有技術基礎的小師弟, 唯有聽各位師兄的經驗及成功例子去嘗試.
我相信在數碼接收上, 很多小師弟都洗左不少錢, 精力及時間, 但仍然很困擾.
當然AM6140價錢真的過貴了, 但如iHD所說, 最緊要有改善, 用得開心. :clap2hands :clap2hands :clap2hands
圖檔
yawoo
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-08-22, 13:11

文章發表人 Psychoav 發表於 2008-08-30, 12:26

我都想買過擺係魚差天線下面, 有冇好提議 :a013:
Psychoav
  頭像

2007-11-08, 14:10

文章發表人 singkee1 發表於 2008-08-30, 17:07

7ghk 寫:max noise figure成4.5dB
好打有限喎
用半價唔駛買高田SM603好過啦.
max nf得2.5dB
而且用貼片晶體管, 三級放大, 效果都唔差
比視貝好得多.....

有人話高田冇用?咁我用電視訊號錶度過增益有成30dB, o個D乜黎?
可能有人會話, 大訊號都noise多?但放大器只要唔飽和, 個NF一定會晌指定範圍, 因為非常大部分既NF只取決於首級晶體管既性能, 只要控制及調較得宜就可以.

好, 就算唔用高田, 係咪得Engal/八仔可以用?
仲有Maspro VTU30呢?呢隻放到28dB, 但只需二百幾蚊, NF同Engal差唔多.

再者, 推幾十尺線要用28dB?
唔駛喎, 六十尺(即係20碼)RG-6(只值數十元的線)晌高頻段(如750MHz+)損耗只有約4dB, 低頻段就更加少.

discuss成班友唔識野, 當名牌咁追, 買返黎又唔識用, 睇技術參數更加唔駛旨意.
結果好多人就被人劏, 其實根本用唔著咁貴既產品, 只係其他類型既產品少人用, 先顯得某D貴價牌子就特別好, 再加埋八仔效應....~_~

唔怕煩可以睇下:
1.有D人根本唔係訊號唔夠大, 而係收返黎就唔好, 用放大器冇用又鬧人真係.....
2.又有D人唔識用, 將室內放大器拎比魚骨用, 大佬, 室內同室外放大器特性好多都唔同, 好心佢用返天線放大器.
3.仲有好多人迷信一隻Belden 1694A既線, 近排仲加價加到$10一尺(Belden批發唔算天價, 但零售就真係貴到好離譜.)
至於係咪物有所值?其實, RG-6系列中仲有Quad shield(RG6Q), 表現唔會比1694A既Dual shield差, 亦唔駛$10一尺(300尺咁買?$1/尺啦)只係冇人知有呢種線用.
只係D人用開cheap線, 一時間轉用有線入屋級數既線(即係1694A同類既RG6), 感覺當然明顯啦.

就算係普通既RG6U, 用黎收高清, 其實唔會同Belden有乜大分別(事實上用儀器度又真係冇分別, 要隔離好?RG6Q都行先啦).
1694A專長係2.5GHz或以上既頻率, 但UHF電視傳輸根本用唔著.
除非你唔用LNB直接收C-band(?), 又或者要玩HD-SDI(仲要最快o個種)

4.最笑爆咀係有位人兄用SM50A亂咁晌供電器前面加其他加大器
大佬, SM50A明顯係一舊供電一舊放大, 唔睇說明書都睇下個供電器, 寫明有電壓輸出.
結果駁一件燒一件........

discuss成班友唔識野, 當名牌咁追, 買返黎又唔識用, 睇技術參數更加唔駛旨意.
-------------------------------------------------------------
嗰邊 D 人全部都係一般嘅普通用家,
最後由 singkee1 於 2008-08-30, 22:15 編輯, 總共編輯了 2 次
singkee1
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-01-11, 22:13

文章發表人 singkee1 發表於 2008-08-30, 17:13

singkee1 寫:
好打有限喎
比視貝好得多.....

有人話高田冇用?咁我用電視訊號錶度過增益有成30dB, o個D乜黎?
可能有人會話, 大訊號都noise多?但放大器只要唔飽和, 個NF一定會晌指定範圍, 因為非常大部分既NF只取決於首級晶體管既性能, 只要控制及調較得宜就可以.

仲有Maspro VTU30呢?呢隻放到28dB, 但只需二百幾蚊, NF同Engal差唔多.

唔駛喎, 六十尺(即係20碼)RG-6(只值數十元的線)晌高頻段(如750MHz+)損耗只有約4dB, 低頻段就更加少.

結果好多人就被人劏, 其實根本用唔著咁貴既產品, 只係其他類型既產品少人用, 先顯得某D貴價牌子就特別好, 再加埋八仔效應....~_~

唔怕煩可以睇下:
1.有D人根本唔係訊號唔夠大, 而係收返黎就唔好, 用放大器冇用又鬧人真係.....
2.又有D人唔識用, 將室內放大器拎比魚骨用, 大佬, 室內同室外放大器特性好多都唔同, 好心佢用返天線放大器.
3.仲有好多人迷信一隻Belden 1694A既線, 近排仲加價加到$10一尺(Belden批發唔算天價, 但零售就真係貴到好離譜.)
至於係咪物有所值?其實, RG-6系列中仲有Quad shield(RG6Q), 表現唔會比1694A既Dual shield差, 亦唔駛$10一尺(300尺咁買?$1/尺啦)只係冇人知有呢種線用.
只係D人用開cheap線, 一時間轉用有線入屋級數既線(即係1694A同類既RG6), 感覺當然明顯啦.

就算係普通既RG6U, 用黎收高清, 其實唔會同Belden有乜大分別(事實上用儀器度又真係冇分別, 要隔離好?RG6Q都行先啦).
1694A專長係2.5GHz或以上既頻率, 但UHF電視傳輸根本用唔著.
除非你唔用LNB直接收C-band(?), 又或者要玩HD-SDI(仲要最快o個種)

4.最笑爆咀係有位人兄用SM50A亂咁晌供電器前面加其他加大器
大佬, SM50A明顯係一舊供電一舊放大, 唔睇說明書都睇下個供電器, 寫明有電壓輸出.

-------------------------------------------------------------
嗰邊 D 人全部都係一般嘅普通用家,
點同 ching 你係專家呢!
singkee1
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-01-11, 22:13

文章發表人 motobee 發表於 2008-08-31, 17:43

好打有限喎
比視貝好得多.....

唔怕煩可以睇下:

RG-6系列中仲有Quad shield(RG6Q) 有無牌子/樣睇下&邊度買 :a013: :a013: :a013:
motobee
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-26, 13:00

文章發表人 gamdaiman 發表於 2008-08-31, 18:41

[/quote]
RG-6系列中仲有Quad shield(RG6Q) 有無牌子/樣睇下&邊度買 :a013: :a013: :a013:[/quote]

http://www.cyberestore.com/black-quad-s ... p-472.html

Bee 兄是否去黑布街買料 :dont_un: 還是有更好選擇 :dont_un:
'cos 要去買 clamp / F頭 / RCA頭 / splitter
附加檔案
gamdaiman

2007-05-16, 02:47

文章發表人 motobee 發表於 2008-08-31, 18:48

gamdaiman 寫:
http://www.cyberestore.com/black-quad-s ... p-472.html

Bee 兄是否去黑布街買料 :dont_un: 還是有更好選擇 :dont_un:
'cos 要去買 clamp / F頭 / RCA頭 / splitter

:sorry: :sorry: :sorry: 無買料呀, 相信 7g 兄 :announce: 的, 拉長線真的無必要買 $10/ft 果d, 工業用果d一大盒先幾百蚊, 質數都好 ok!!! :003:
最後由 motobee 於 2008-08-31, 18:50 編輯, 總共編輯了 1 次
motobee
  頭像

文章發表人 7ghk 發表於 2008-08-31, 18:50

cantona2001 寫:I have read that post at discuss for more than 1 month

The fact is many people still fail to watch HDTV by using 高田 and Maspro :a013:

but 得Engal ok wor :clap2hands

有好多意想不到既原因的.
例如:
好多人通常換得放大器, 索性換埋D線同分線器, 但其實唔換放大器淨換線都有好效果.
有D電器鋪買返黎o個D分線器同同軸, cheap到嚇死人.
7ghk
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2008-07-05, 06:03

文章發表人 7ghk 發表於 2008-08-31, 18:52

singkee1 寫:嗰邊 D 人全部都係一般嘅普通用家,
點同 ching 你係專家呢!

唔否定有用, 但一樣錢, 其實可以用得更加少 :eusa_wall:
7ghk
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

文章發表人 7ghk 發表於 2008-08-31, 19:02

motobee 寫:

:sorry: :sorry: :sorry: 無買料呀, 相信 7g 兄 :announce: 的, 拉長線真的無必要買 $10/ft 果d, 工業用果d一大盒先幾百蚊, 質數都好 ok!!! :003:

黑布街賣高田牌RG6U(Double Shielding), 100碼先$132蚊
買1694A先得13尺......... :eusa_wall: :eusa_wall:
唔算係工業用的(工業的話就要高強度高耐溫, 例如有D RG6係有鋼索包埋入去的, o個D真係飛過隔離樓, 打十號風球都冇問題......)
但都算係工程級.

駁線其實講到尾都係一D好簡單既理論
例如:
1. 盡量全部使用標準F頭, 除左方便固定, 仲可以減少線轉插頭既損失, 屏敝亦更好.仲好過你大量使用鍍金IEC頭.
2. 分線器用全金屬外殼既, 都係十蚊廿蚊有交易.
3. 除非訊號好到爆, 或者距離好短, 否則唔好用D冇錫紙包既同軸線. 最基本由RG6U起跳, 唔駛好貴.
7ghk
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

文章發表人 motobee 發表於 2008-08-31, 19:13

7ghk 寫:
motobee 寫:

黑布街賣高田牌RG6U(Double Shielding), 100碼先$132蚊
買1694A先得13尺......... :eusa_wall: :eusa_wall:
唔算係工業用的(工業的話就要高強度高耐溫, 例如有D RG6係有鋼索包埋入去的, o個D真係飛過隔離樓, 打十號風球都冇問題......)
但都算係工程級.

駁線其實講到尾都係一D好簡單既理論
例如:
1. 盡量全部使用標準F頭, 除左方便固定, 仲可以減少線轉插頭既損失, 屏敝亦更好.仲好過你大量使用鍍金IEC頭.
2. 分線器用全金屬外殼既, 都係十蚊廿蚊有交易.
3. 除非訊號好到爆, 或者距離好短, 否則唔好用D冇錫紙包既同軸線. 最基本由RG6U起跳, 唔駛好貴.

$132 :great: :great: :great: :sorry: :sorry: :sorry:
motobee
  頭像

文章發表人 motobee 發表於 2008-08-31, 19:21

無聊轉貼 :048:

http://chojirocreativeforum.blogspot.co ... st_27.html

已前屋企人買左盒100m萬視寶天線裝修用, 見到貼住要 ~$400但竟然連錫紙都無.... :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
motobee
  頭像

文章發表人 eva00 發表於 2008-08-31, 20:19

高田SM603
係好掂的, 我都係用佢 :048:
eva00
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人

2005-09-20, 23:27

上一頁下一頁

回到 影音 fun 區