誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Eddie Wan, Google [Bot], jswc, kazak, kimura, lkwah, MSNbot Media, neozeus, oldlee, Segaken, Vitus16 和 34 位訪客

冚家富應該向港鐵員工公開道歉!

歡迎小混混齊齊吹水, 吹乜都得

Re: 冚家富應該向港鐵員工公開道歉!

文章發表人 韋.信 發表於 2012-07-26, 08:19

"咁大個仔第一次十號風球滯留街上,親眼睇住街上打風嘅恐怖,雖然我地敵唔過自然災害,但人性羞惡原來比大自然更恐怖!香港真可悲!"

:eusa_clap:

垃圾會垃圾議員的哂去堆田區 :share:
韋.信
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2011-09-29, 08:50

文章發表人 andywo 發表於 2012-07-26, 08:35

photoguy 寫:
Char 寫:
photoguy 寫:
家陣講緊救人.... 救人係港鐵的內部行政 :a005:

依家係壞車等拖返入站, 唔係地鐵攬山, 無人有生命危險,救乜嘢人?
你認為嗰刻政府可以做乜先啱? 做乜先唔駛比你 :050:

講左la, 救人去安全的地方,留係車廂絕非上策

何謂安全地方,屋企,醫院,警察局,車站大堂,車廂,都係相對。港鐡有應急程序去處理打風壞車的情況,當時留係車廂係唔係上策唔係上網九up就得,就算警察,消防到場,都要同港鐡合作,唔係話帶乘客離開車廂就離開!

Sent via Extra7
andywo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2007-02-21, 16:43

文章發表人 photoguy 發表於 2012-07-26, 09:10

andywo 寫:
photoguy 寫:
Char 寫:
photoguy 寫:

依家係壞車等拖返入站, 唔係地鐵攬山, 無人有生命危險,救乜嘢人?

何謂安全地方,屋企,醫院,警察局,車站大堂,車廂,都係相對。港鐡有應急程序去處理打風壞車的情況,當時留係車廂係唔係上策唔係上網九up就得,就算警察,消防到場,都要同港鐡合作,唔係話帶乘客離開車廂就離開!

咁你講下港鐵有乜程序?
係天災時,應該係港鐵與警方,消防合作
photoguy

2007-07-23, 00:52

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2012-07-26, 09:17

鄭家富議員, 十號風球時你做緊乜野? 咁多人面對災難時你係唔係走左去訓覺? :announce: :announce: :announce:
kwai888qiu
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2007-05-22, 22:27

文章發表人 9up 發表於 2012-07-26, 09:20

peterso 寫:
Char 寫:
photoguy 寫:

你 5 0 好 side gas, 條友傻 hi 人力泥 :share: :share: :share: :share:

:eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
9up
  頭像

2011-11-18, 23:46

文章發表人 alexchrome 發表於 2012-07-26, 09:23

peterso 寫:
Char 寫:
photoguy 寫:

你 5 0 好 side gas, 條友傻 hi 人力泥 :share: :share: :share: :share:

傳說中真心幫人的科莫多龍!?

遙遠的男男有一條江 它的名字就叫長江
遙遠的男男有一條河 它的名字就叫黃河
雖不曾看見長江美 夢裡常神遊長江水
雖不曾聽見黃河壯 澎湃洶湧在夢裡
古老的男男有一條龍 它的名字就叫中國
古老的男男有一群人 他們全都是龍的傳人
巨龍腳底下我成長 長成以後是龍的傳人
黑眼睛黑頭髮黃皮膚 永永遠遠是龍的傳人
百年前寧靜的一個夜 巨變前夕的深夜裡
槍砲聲敲碎了寧靜夜 四面楚歌是姑息的劍
多少年砲聲仍隆隆 多少年又是多少年
巨龍巨龍你擦亮眼 永永遠遠地擦亮眼
alexchrome
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2005-02-16, 14:52

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2012-07-26, 09:23

呢個POST幾時先入吹水坊呀 ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
kwai888qiu
  頭像

2007-05-22, 22:27

文章發表人 西藏禿鷹 發表於 2012-07-26, 09:47

motobee 寫:
lhk 寫:
terence_t 寫:
peterso 寫:10颱風那夜,我坐上了停駛的東鐵列車…

先講明我極不同意港鐵嘅有加冇減機制,但坦白針對單一事件,見到「鄭家富批評港鐵危機處理手法差劣」,實在慶到暈!我相信每樣事都會有改善空間,但作為一個不在現場嘅人,用「手法差劣」黎形容一件佢見唔到嘅事,我只覺得佢「抽水手法差劣」!

由紅磡一路上,車不時停下開下,亦經常有廣播話因暴風雨而有機會停駛,當去到大圍站嘅時候,天文台話掛10號,港鐵職員已經即刻出曬黎安撫乘客,亦講明因安全理由停駛,叫大家等!但一埋有如暴民嘅香港人:「仲咩唔比我返屋企」、「你唔開得唔早d講」、「要等到幾時」、「仲咩冇接駁巴士」、「開一班車車我地返屋企駛死」、「你收得錢就預左送到我返屋企」……望住一班職員,一手拎住對講機同控制室聯絡、等指示又要安撫乘客、仲要比人圍住用粗口問候,我心諗「你地咁叻不如沿路軌行返屋企啦!嘈!」

大約十幾分鐘,職員已經安排水機、開晒所有出閘位等大家自由出入,又派紙皮,仲不停廣播發夢都記得嘅「十號暴風信號現正生效,所有列車暫時停止服務」。我同朋友曾經出閘望過出面,除左用「惡劣」同「恐怖」之外,真係冇其他形容詞用得,小學開始老師教「打風嘅時候要留喺安全嘅地方」!我肯定o個班暴民一定覺得有樹幹嘅電纜、會行行下停電嘅列車、成街樹支垃圾桶亂咁飛嘅接駁巴士係最安全啦!

到今日仲要鬧點解新聞稿話繼續仲有車,我人在電台嘅時候,睇住8號升9號好趕,9號升10號仲要冇咩通知,你估港鐵有個電話打比風眼叫佢hold一hold送左你班暴民返屋企先再黎咩!架車喺紅磡唔郁,鬧、郁得但行得慢,鬧、到大圍10號波唔郁,鬧、送唔到你返屋企,鬧、唔早d通知唔郁,鬧……說真的,我好想依班人行出去比風吹走咪唔駛再嘈lor!一群不理自己同他人安全、只懂發洩、自私地趕住返屋企嘅暴民,仲要問人地拎返2舊水?比風吹走實在便宜左你地!

咁大個仔第一次十號風球滯留街上,親眼睇住街上打風嘅恐怖,雖然我地敵唔過自然災害,但人性羞惡原來比大自然更恐怖!香港真可悲!

計對依件事,實在有100個唔明白點解鄭家富要求港鐵道歉。道歉姐係認錯?在我立場道歉直接話比全世界嘅人聽佢地職員處理手法有問題!客觀地睇,一班員工通宵工作,不停比人鬧,有港鐵朋友講10號風球有同事仍然喺出面緊急修理……依個對唔住雖然只係象徵式,但今次我掉返轉強烈反對港鐵道歉(哈,有趣)!

「鄭家富批評港鐵危機處理手法差劣」?! 我會改成「強烈批評鄭家富批評港鐵危機處理手法差劣」

來源:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151779398725283&set=a.10151778056155283.402760.514010282&type=1&theater

向前線人員致敬 :love_china: :love_china: :love_china:

:eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

:clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands

向前線人員致敬 X n

係果班管理層唔掂姐...發放消息亂Q嚟...最好笑係2:44分公佈例車已回復正常, D人去到無得搭咪又係 :050: 班前線員工!
http://d-a-i.com/index.html

命裡有時終須有, 命裡無時亦強求...
圖檔圖檔圖檔
西藏禿鷹
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-04-03, 18:27

文章發表人 黑熊100 發表於 2012-07-26, 09:49

:dont_un: :dont_un: :dont_un:
離開車廂真係安全? 列車停左係路軌度呀, 唔係馬路邊, 唔係一行出車門就可以跳到上警車或其他車度離開. 而且當時係十號風球, 就算架列車死左係離車站100/200公尺外, 就算當時無落雨, 係一處咁惡劣既露天環境冒住危險步行離開相對安全既車廂. 會唔會有人咁有腦敢冒呢個實比 :050:既決定呀 :question2: :question2:
黑熊100
  頭像

2007-05-09, 11:34

文章發表人 andywo 發表於 2012-07-26, 09:57

photoguy 寫:
andywo 寫:
photoguy 寫:
Char 寫:
photoguy 寫:

咁你講下港鐵有乜程序?
係天災時,應該係港鐵與警方,消防合作

問題在於有定冇,並唔係我去點解釋比你聽。
港鐡唔斷電比火車同路軌,消防同警方點上車上?唔合作點做?

andywo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2007-02-21, 16:43

文章發表人 nomed 發表於 2012-07-26, 10:00

7look 寫:
alexchrome 寫:
nomed 寫:
photoguy 寫:
photoguy 寫:
gen 寫:
7look 寫:
photoguy 寫:
京 寫:
photoguy 寫:
京 寫:
photoguy 寫: 呢鋪雙方都on9 到無朋友,撐9鐵的,請諗下係天災時,應該係政府出手救人,

插9鐵的又要諗下成幾千人,點逐個送...

失當就係政府,明知9鐵有事,主動去救d人去安全地方先,留係車廂一定唔係上策,
另一失當就係9鐵班management, 一早主動張個車站變避難中心就得,on99咁話唔收$,又話可以離開,風大雨大,點走.

今日睇魔果報,消防有問過鐵路,鐵路話自己搞惦,唔駛消防幫手
SO.........

好明顯又一縮骨政府,成幾千人被困都唔出手...

縮骨?港鐵唔合作,消防警察去到,人地連閘都唔開比你,救條X? :question2: :question2: :question2:
真係搵消防強行爆門衝入車卡救人??
車站果D,你都識話幾千人
CALL晒警方自己D大巴,都要分好多轉先車得晒
到時爭上車比人X
路上有咩事又比人X
咁可以點? :question2: :question2: :question2: :question2:

港鐵的最大般股東是誰?

政府講明5會干涉港鐵內部行政
所以最話得事係主席同ceo

shareholder ??? U ask HSBC shareholders to monitor the money laundry la... :003:

Again... all blames go to government .... :vomit:

家陣hsbc係美國咪比人check 緊,

難道你認有天災時,政府可以坐視不理?

一句到尾
Mtr眼高手低
竟然冇危急應變能力
就咪比人入閘
其實咁大風巿民根本應該留係原地並唔係番屋企

:confused:

TV news 第二朝有個女仔屋企無左電視接收上港䥫網站停駛乜九都無公佈 , 去到火車站先知無車
另一個就坐完接駁巴士去到火車站先知停駛 , 其實港鐵可於巴士站貼告示或者叫司機同人講無火車 , 唔洗人地去到車站先知

唔好話危急應變 , 格左咁多個鐘頭主動向外發放消息都唔做.......

消息發放港鐵一直做得最差
早幾年前朝早坐港鐵番工
部車去到油麻地,旺角中間停o左45分鐘
淨係每幾分鐘有廣播 列車受阻,將會稍遲開出
完全冇交代發生咩事
車廂企滿人又熱又焗有人暈低
情況亂過hihi
直至最后部車行番刀冇人g咩事
番屋企睇新聞至g原來係電力固障
美孚至尖沙咀服務受阻

thats why i said both side is wrong
i dont know why people nowaday is always

black vs white

there is no grey in between :048:
nomed
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-09-01, 18:53

文章發表人 mountainlion 發表於 2012-07-29, 23:54

Char 寫:
blackcolor 寫: 無睇之前段內容! :eusa_wall:

佢 up 左的咩野? :a013:

:maskman:

嗰條冚家富on9到無人有,巴士公司都基於安全理由要停駛,條冚家富叫攪地鐡嘅公司安排巴士送班友返屋企!
攪得掂嘅話,咁不如批多個專利牌比地鐡,以後打風叫地鐵營辦風球巴士啦 :gagag:

可能要成立『陷家褲風球專利巴士公司』? :patpat2:
mountainlion
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2012-07-29, 19:21

上一頁

回到 吹水 fun 區