誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 20 位訪客

應否回收粉嶺高爾夫球場?

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

Re: 應否回收粉嶺高爾夫球場?

文章發表人 szekt 發表於 2013-07-12, 00:20

newbie 寫: 收番都好,不過應撥地重建,國際城市連一個似樣高球埸都無,每年香港公開賽就響粉嶺舉行,係歐循賽嘅一個重要賽站,所以每年都有世界高手參加,講緊係頭幾位都黎。雖然好似同廣大市民無乜關係,但就係香港每年少有有規模嘅國際賽事,所以粉嶺高會有國際都市symbolic function。我諗無左粉嶺,最開心係深圳市政府,日後將會舉辦深圳公開賽取而代之 :notinterest:

個人應為,收唔收唔係重點。
突首一方面叫救命搶地起樓,為民請命,犧牲小數人利益改善所為大部分人居住問題。但眼前有一更小人利益既用地唔用,依樣果樣 :a011: :a011:

所為國際都市symbolic function :notinterest: 如果了解golf course 既design,通常係對original landscape and living habitat 既大破壞 :044: :044: :044:
I'm still standing.
szekt
Fun區皇室 - 出野大魔王

2005-01-06, 00:12

文章發表人 ibat@sky 發表於 2013-07-12, 00:31

kimura 寫:
ibat@sky 寫:
kimura 寫:
szekt 寫:
gen 寫:
Eddie Ngan 寫: :a003: :a003: :a003:

香港魚蛋...

我唔識打golf, 亦冇興趣, Golf 對我嚟 :announce: 唔喺Sport , 係要求頭腦, 技術既Game, 有如桌球以至打麻雀 (我偏頗定義運動係大量心肺活動). 不過我 :001: 既香港就係乜柒都有, 我唔打golf, 唔等如應該比我會用會玩既項目取代.

收唔收番地唔應該只因"咁大幅地用嚟起樓好過喇, 橫掂去既全部係得一千幾百個超級富豪同亞爺剩低既土豪鄉紳"

如果呢種邏輯成為慣性理由,咁香港好快比魚蛋更恐怖...

:pp_yes: :pp_yes: :pp_yes:

Sent via Extra7

咁收唔收番應該用乜野準則 :003: :003: :003:

查實呢D會所搵左政府咁耐笨實一早應該全部收返

政府收佢一千幾百一年,佢收人入會就幾百粒...

咁又唔算搵政府笨實
咁當年好多會所在地都係偏遠地
聽說好似佐敦木球會,市區中的偏遠地
唔好講會所,好似啟德機場咁,當年來說都係偏遠地方
去沙田好又火車,又什麼,學校旅行地方
點似現在咁紅磡去沙田半粒鐘搞掂

不過香港發展下,多多地都唔夠用
高球場佔地大,
服務人樓和面積又唔高
而且也不是平民大眾誤樂運動
自然有空間比人討論要收回

都有巴打講,香港作為大都市
應該各種運動場地都要有
係唔係連一兩個高球場都容不下呢
值得討論喎

你有睇過之前講點解咁平租俾佢地,係因為有條款佢地要部份時間開放俾公眾使用,等到普通市民都可以享用到果D設施。但現實係佢地其實有心令到你地唔去用到,就同之前果D私樓平台上整個批地時規定開放俾公眾既公共空間一樣...

公眾平台
只覺得是政府部門偷懶
利用地契,地積比率等等條例
把公共休戲地方管理,建築費用轉落地產商到
不過地產商點會咁蠢
一於私有化,搞什麼時間限制,
設計上十九幾條樓梯先上到去之嘛

高球場
就算開放公眾,
都無可能咁平
就算一百萬一個月都要公開啦
只不過公關好做一點吧

跟本就係當年留比高官達人福利
英政府一路咁做落去
特區政府咪照咁去
無人出無聲便無事

但係拿左著數咁多年
係唔係要嘔番出來
定係比番市價
定係收地
定或是支持高球運動

可以討論
命運在我手?
ibat@sky
Fun區皇室 - PinkG首腦

2005-07-31, 02:08

文章發表人 發表於 2013-07-12, 01:30

ibat@sky 寫:
kimura 寫:
ibat@sky 寫:
kimura 寫:
szekt 寫:
gen 寫:
Eddie Ngan 寫: :a003: :a003: :a003:

香港魚蛋...

我唔識打golf, 亦冇興趣, Golf 對我嚟 :announce: 唔喺Sport , 係要求頭腦, 技術既Game, 有如桌球以至打麻雀 (我偏頗定義運動係大量心肺活動). 不過我 :001: 既香港就係乜柒都有, 我唔打golf, 唔等如應該比我會用會玩既項目取代.

收唔收番地唔應該只因"咁大幅地用嚟起樓好過喇, 橫掂去既全部係得一千幾百個超級富豪同亞爺剩低既土豪鄉紳"

咁收唔收番應該用乜野準則 :003: :003: :003:

咁又唔算搵政府笨實

高球場佔地大,
服務人樓和面積又唔高

應該各種運動場地都要有
值得討論喎

你有睇過之前講點解咁平租俾佢地,係因為有條款佢地要部份時間開放俾公眾使用,等到普通市民都可以享用到果D設施。但現實係佢地其實有心令到你地唔去用到,就同之前果D私樓平台上整個批地時規定開放俾公眾既公共空間一樣...

公眾平台
只覺得是政府部門偷懶
利用地契,地積比率等等條例
把公共休戲地方管理,建築費用轉落地產商到
不過地產商點會咁蠢
一於私有化,搞什麼時間限制,
設計上十九幾條樓梯先上到去之嘛

高球場
就算開放公眾,
都無可能咁平
就算一百萬一個月都要公開啦
只不過公關好做一點吧

跟本就係當年留比高官達人福利
英政府一路咁做落去
特區政府咪照咁去
無人出無聲便無事

但係拿左著數咁多年
係唔係要嘔番出來
定係比番市價
定係收地
定或是支持高球運動

可以討論

更現實係,現時民粹主義高漲,根本唔會有理性討論:
無產果d要抄有錢佬家
有錢佬(正如呢度的一眾巴打)又認為市民個個無腦打橫黎

雙方都唔會有讓步的空間

而呢種分化,多多少少係梁特首自己搞出黎
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

2005-03-07, 00:03

文章發表人 newbie 發表於 2013-07-12, 06:53

ibat@sky 寫:
kimura 寫:
szekt 寫:
gen 寫:

香港魚蛋...

咁又唔算搵政府笨實

高球場佔地大,
服務人樓和面積又唔高

應該各種運動場地都要有
值得討論喎

一語中的,我絕對贊成徵地,但一定要在偏遠地區重建,否則又再減弱國際地位,星架波每年都有國際高球賽,一級方程式賽,香港除左賽馬,乜都....唉!當年還想建賽車場,民粹高漲,除左衣食住行,所有文化體育活動都變得奢侈,宜家一個珠海都有齊高場車場,當無得揀在港辦國際賽,週邊二級城市就會取而代之 :coldsweat2:
newbie
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 06:16

文章發表人 史提芬周 發表於 2013-07-12, 07:03

No
圖檔
史提芬周

2009-04-25, 15:47

文章發表人 Cam 發表於 2013-07-12, 08:08

其實種種問題都是歷任港府幾十年來一成不改,又養了一班(前繰人員例外)垃圾公務員(寄生蟲)所致。
Cam
  頭像

2004-11-16, 20:17

文章發表人 力奇 發表於 2013-07-12, 08:15

Cam 寫: 其實種種問題都是歷任港府幾十年來一成不改,又養了一班(前繰人員例外)垃圾公務員(寄生蟲)所致。
:048: 你咁講,可能俾人圍插
力奇
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2005-10-21, 23:55

文章發表人 Psychoav 發表於 2013-07-12, 08:27

等香港有人出戰PGA Tour d人就會話個場有價值,正如而家冇人反對起單車場一樣

我諗而個爭議位係1千蚊租 vs 幾千萬會籍,有人住唔起樓唔抵得政府收golf club咁平租,但係我相信有耭會嘅話嘈嗰班人仍然會想有個天價會籍同炒樓致富... 人性 :confused:
Psychoav
  頭像

2007-11-08, 14:10

文章發表人 東島長離 發表於 2013-07-12, 08:32

香樹輝話齋 - 唔爭在收埋 9 龍市中心 d 咩木球會, 童軍會 d 貴重地皮 :gagag: :gagag:
689 + 劏房王 + 良丙 呢 d 叫 LLJ :005: :005:
東島長離
  頭像

2006-11-02, 16:16

文章發表人 newbie 發表於 2013-07-12, 09:01

東島長離 寫: 香樹輝話齋 - 唔爭在收埋 9 龍市中心 d 咩木球會, 童軍會 d 貴重地皮 :gagag: :gagag:
689 + 劏房王 + 良丙 呢 d 叫 LLJ :005: :005:

無理由唔收番兩個馬會馬場掛,科學發達,可以用電子賽馬或電子字花取代實質賽事以供廣大民眾投住囉 :gagag:
newbie
  頭像

文章發表人 bobby chu 發表於 2013-07-12, 09:02

newbie 寫:
東島長離 寫: 香樹輝話齋 - 唔爭在收埋 9 龍市中心 d 咩木球會, 童軍會 d 貴重地皮 :gagag: :gagag:

無理由唔收番兩個馬會馬場掛,科學發達,可以用電子賽馬或電子字花取代實質賽事以供廣大民眾投住囉 :gagag:

貴重地皮,一寸都不能少,房屋問題,重中之重。收。。。。 :clap2hands :clap2hands :clap2hands
圖檔圖檔圖檔圖檔
bobby chu
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-12-16, 21:27

文章發表人 力奇 發表於 2013-07-12, 09:09

bobby chu 寫:
newbie 寫:

貴重地皮,一寸都不能少,房屋問題,重中之重。收。。。。 :clap2hands :clap2hands :clap2hands

:048: 500萬人上街都似
力奇
  頭像

2005-10-21, 23:55

文章發表人 Sassoon Fox 發表於 2013-07-12, 09:10

體育發展 - 梁文道

活在香港這麼多年,直到今天,我才知道哥爾夫球原來是香港成為金融中心的必要條件。活到老,學到老,每年看了那麼多這個權威機構的報告,那份權威媒體的調查,我現在才從葉劉淑儀那裏學懂原來哥爾夫球場對吸引外資有那麼大的貢獻。為了保住粉嶺哥爾夫球場,他們還真是什麼話都說得出來。再如民政事務局總康樂事務經理湯李欣欣,她在《明報》回應質疑時說:「政府現行的『私人遊樂場地契約』政策是建基於認同這些獲批土地的承租人一直以來在推動香港體育發展方面的貢獻。事實上,這些土地的承租人所營運的體育和康樂設施,可供65萬名會員使用,有助舒緩公共設施的壓力」。人家明明針對的是粉嶺哥爾夫球場一類的富貴會所,他們卻把南華會等機構都拉下了水,難怪得出饒益六十五萬個會員這麼嚇人的數字。再說「體育發展」,哥爾夫球場對香港的體育發展到底又做了什麼了不起的貢獻呢?香港的單車運動員二、三十年來為港爭光,人才輩出,既是最值得我們驕傲的其中一種競賽項目,也是普羅大眾最方便參與的一種運動。就在這二、三十年裏面,從運動員到一般市民,大家不停呼求理想的場地設施。結果呢?一直要等到今年,才總算有了一座單車館,使得我們的健兒用不着動不動就去外地練習。至於大家都期待的更友善的單車環境,更多的單車專用道,則還停在繼續研究的階段。舞獅舞龍,乃我南粵人士優而為之的民間傳統技藝。香港一眾舞獅隊伍就和無數天台武館一樣,尤其體現了港人足以自豪的尚武精神,近年更屢獲國際競賽大獎,世所注目。但大家又知不知道他們平常在什麼地方練習呢?哥爾夫球會所嗎?不是。他們窩在天橋底發展體育。
最低工資立法使低下階層生活苦上加苦
最低工資立法使中小企業面臨倒閉。
Sassoon Fox
  頭像

2004-11-23, 22:29

文章發表人 newbie 發表於 2013-07-12, 09:12

kimura 寫:
szekt 寫:
gen 寫:

香港魚蛋...

塊地禁大,一蚊一呎球會都無本事交租,講真住我屋企樓下有個外國呀伯都係粉高會員,住我呢d貧民區都唔慌會有米用20M買會藉,佢都係用排隊方式入會,當然可能已等左廿年,其實每一個香港人都可以申請公開會藉入會,每年只要支付幾千會費,只不過會藉有限,所以要等好耐,而且不能轉讓,所以d有錢佬就會向私人會藉會員去用天價買會藉,所謂20M一個會藉只係私人買賣,同球會完全無關,所以要球會支付天價租金俾政府,根本就等於一槍打瓜佢
newbie
  頭像

文章發表人 bobby chu 發表於 2013-07-12, 09:13

力奇 寫:
bobby chu 寫:
newbie 寫:

:048: 500萬人上街都似

佢搞緊啦。上中下階層。全部得罪哂。左中右派系,冇一個討好。真係要比啲時間佢。。。。。。 :love_china: :love_china: :love_china:
圖檔圖檔圖檔圖檔
bobby chu
  頭像

2005-12-16, 21:27

上一頁下一頁

回到 影音 fun 區