誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 23 位訪客

應否回收粉嶺高爾夫球場?

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

Re: 應否回收粉嶺高爾夫球場?

文章發表人 newbie 發表於 2013-07-12, 09:34

Sassoon Fox 寫: 體育發展 - 梁文道

活在香港這麼多年,直到今天,我才知道哥爾夫球原來是香港成為金融中心的必要條件。活到老,學到老,每年看了那麼多這個權威機構的報告,那份權威媒體的調查,我現在才從葉劉淑儀那裏學懂原來哥爾夫球場對吸引外資有那麼大的貢獻。為了保住粉嶺哥爾夫球場,他們還真是什麼話都說得出來。再如民政事務局總康樂事務經理湯李欣欣,她在《明報》回應質疑時說:「政府現行的『私人遊樂場地契約』政策是建基於認同這些獲批土地的承租人一直以來在推動香港體育發展方面的貢獻。事實上,這些土地的承租人所營運的體育和康樂設施,可供65萬名會員使用,有助舒緩公共設施的壓力」。人家明明針對的是粉嶺哥爾夫球場一類的富貴會所,他們卻把南華會等機構都拉下了水,難怪得出饒益六十五萬個會員這麼嚇人的數字。再說「體育發展」,哥爾夫球場對香港的體育發展到底又做了什麼了不起的貢獻呢?香港的單車運動員二、三十年來為港爭光,人才輩出,既是最值得我們驕傲的其中一種競賽項目,也是普羅大眾最方便參與的一種運動。就在這二、三十年裏面,從運動員到一般市民,大家不停呼求理想的場地設施。結果呢?一直要等到今年,才總算有了一座單車館,使得我們的健兒用不着動不動就去外地練習。至於大家都期待的更友善的單車環境,更多的單車專用道,則還停在繼續研究的階段。舞獅舞龍,乃我南粵人士優而為之的民間傳統技藝。香港一眾舞獅隊伍就和無數天台武館一樣,尤其體現了港人足以自豪的尚武精神,近年更屢獲國際競賽大獎,世所注目。但大家又知不知道他們平常在什麼地方練習呢?哥爾夫球會所嗎?不是。他們窩在天橋底發展體育。

絕對贊成,其實每一種運動同文化活動都需要一定數量設施去支持發展,香港有幾多人燒槍、有幾多人賽車、有幾多人打馬球?就算較平民化的滑浪風帆、棒球、曲桿球等使用者都唔會用十萬計,那豈不是要將這些設施收回,相信社會上都唔會有好多朋友聽粵曲、聽古曲、睇畫,難道人少就會放棄呢d設施?所以要保留呢d設施同時就應該推廣教育市民去使用,增加使用量同時亦可以另提升市民體育文化水平。

我區附近有個小輪單車場,使用率可謂零,相信全港使用者都唔慌多過一千人,所以政府已交香港小輪車會管理,我唔知有無交租俾政府,但有無存在價值?我唔踩車,但我都覺得當然有喇,這是全港唯一,也是當年辦奧運的場地,有足夠舉辦國際賽事的能力,破壞了就太可惜。
newbie
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 06:16

文章發表人 東島長離 發表於 2013-07-12, 09:47

力奇 寫:
bobby chu 寫:
newbie 寫:
東島長離 寫: 香樹輝話齋 - 唔爭在收埋 9 龍市中心 d 咩木球會, 童軍會 d 貴重地皮 :gagag: :gagag:
689 + 劏房王 + 良丙 呢 d 叫 LLJ :005: :005:

無理由唔收番兩個馬會馬場掛,科學發達,可以用電子賽馬或電子字花取代實質賽事以供廣大民眾投住囉 :gagag:

貴重地皮,一寸都不能少,房屋問題,重中之重。收。。。。 :clap2hands :clap2hands :clap2hands

:048: 500萬人上街都似

跟住為討好民意
3 大巨頭度 Q 要收返駐港解放軍地, 同各國駐港領主館"霸占"靚地 :a009: :a009:
東島長離
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2006-11-02, 16:16

文章發表人 mtr 發表於 2013-07-12, 11:09

信報 2013-07-12

粉嶺高球場會籍價急挫

深水灣及粉嶺的香港高爾夫球會會籍,一向被視為富豪身份象徵,不論是公司或個人會籍都爭崩頭,入到會隨時開心過中彩票;但近日有會員一提起香港高爾夫球會,竟然愁眉苦臉,皆因發展局正研究收回該會的粉嶺土地作發展,難怪不少會員都憂心忡忡。

資料顯示,香港高爾夫球會的公司與個人會籍價格,可說差天共地。公司會籍要過1000 萬元,且申請入會的公司必須上市,營業額達6、7 億元才符合基本門檻,不少公司因而轉向二手市場埋手,據知二手會籍的價格曾炒高至接近1500 萬元,但受到今次的壞消息影響,外界估計大跌價在所難免,有熟知行情者說,有人只叫價800萬元,若屬實,豈不是唔見近一半?

至於個人會籍因不准轉讓,加上只需35 萬至50 萬元,故毋須擔心跌價,但會員同樣愁爆,因輪候冊上有數千人排隊,輪候期冠絕全港會所,平均長達20 年。

有熱愛打高爾夫球的會員向本報直言,他等了19 年,好不容易至今年初才入到會,以為終可落場大展身手,沒想到政府如今竟打算收回球場,對他的打擊可想而知;他認為,香港高爾夫球會即使失去粉嶺球場,亦應另覓地方興建新球場。
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

文章發表人 初哥 發表於 2013-07-12, 11:18

京 寫:
ibat@sky 寫:
kimura 寫:
ibat@sky 寫:
kimura 寫:
szekt 寫:
gen 寫:
Eddie Ngan 寫: :a003: :a003: :a003:

香港魚蛋...

我唔識打golf, 亦冇興趣, Golf 對我嚟 :announce: 唔喺Sport , 係要求頭腦, 技術既Game, 有如桌球以至打麻雀 (我偏頗定義運動係大量心肺活動). 不過我 :001: 既香港就係乜柒都有, 我唔打golf, 唔等如應該比我會用會玩既項目取代.

收唔收番地唔應該只因"咁大幅地用嚟起樓好過喇, 橫掂去既全部係得一千幾百個超級富豪同亞爺剩低既土豪鄉紳"

如果呢種邏輯成為慣性理由,咁香港好快比魚蛋更恐怖...

:pp_yes: :pp_yes: :pp_yes:

Sent via Extra7

咁收唔收番應該用乜野準則 :003: :003: :003:

查實呢D會所搵左政府咁耐笨實一早應該全部收返

政府收佢一千幾百一年,佢收人入會就幾百粒...

咁又唔算搵政府笨實
咁當年好多會所在地都係偏遠地
聽說好似佐敦木球會,市區中的偏遠地
唔好講會所,好似啟德機場咁,當年來說都係偏遠地方
去沙田好又火車,又什麼,學校旅行地方
點似現在咁紅磡去沙田半粒鐘搞掂

不過香港發展下,多多地都唔夠用
高球場佔地大,
服務人樓和面積又唔高
而且也不是平民大眾誤樂運動
自然有空間比人討論要收回

都有巴打講,香港作為大都市
應該各種運動場地都要有
係唔係連一兩個高球場都容不下呢
值得討論喎

你有睇過之前講點解咁平租俾佢地,係因為有條款佢地要部份時間開放俾公眾使用,等到普通市民都可以享用到果D設施。但現實係佢地其實有心令到你地唔去用到,就同之前果D私樓平台上整個批地時規定開放俾公眾既公共空間一樣...

公眾平台
只覺得是政府部門偷懶
利用地契,地積比率等等條例
把公共休戲地方管理,建築費用轉落地產商到
不過地產商點會咁蠢
一於私有化,搞什麼時間限制,
設計上十九幾條樓梯先上到去之嘛

高球場
就算開放公眾,
都無可能咁平
就算一百萬一個月都要公開啦
只不過公關好做一點吧

跟本就係當年留比高官達人福利
英政府一路咁做落去
特區政府咪照咁去
無人出無聲便無事

但係拿左著數咁多年
係唔係要嘔番出來
定係比番市價
定係收地
定或是支持高球運動

可以討論

更現實係,現時民粹主義高漲,根本唔會有理性討論:
無產果d要抄有錢佬家
有錢佬(正如呢度的一眾巴打)又認為市民個個無腦打橫黎

雙方都唔會有讓步的空間

而呢種分化,多多少少係梁特首自己搞出黎

咁我又唔覺打橫黎喎
你話個場比任何市民都享用到就話啫
宜家只係一小眾人先有資格用
反而因為要去發展個新市鎮
而要去拆人村,搬人墳
點講得通
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 初哥 發表於 2013-07-12, 11:19

newbie 寫:
東島長離 寫: 香樹輝話齋 - 唔爭在收埋 9 龍市中心 d 咩木球會, 童軍會 d 貴重地皮 :gagag: :gagag:
689 + 劏房王 + 良丙 呢 d 叫 LLJ :005: :005:

無理由唔收番兩個馬會馬場掛,科學發達,可以用電子賽馬或電子字花取代實質賽事以供廣大民眾投住囉 :gagag:

前幾年有講過將快活谷同沙田馬場搬去大嶼山
我贊成架 :clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands
圖檔
初哥
  頭像

文章發表人 szekt 發表於 2013-07-12, 11:23

初哥 寫:
京 寫:
ibat@sky 寫:
kimura 寫:
ibat@sky 寫:
kimura 寫:
szekt 寫:
gen 寫:
Eddie Ngan 寫: :a003: :a003: :a003:

香港魚蛋...

我唔識打golf, 亦冇興趣, Golf 對我嚟 :announce: 唔喺Sport , 係要求頭腦, 技術既Game, 有如桌球以至打麻雀 (我偏頗定義運動係大量心肺活動). 不過我 :001: 既香港就係乜柒都有, 我唔打golf, 唔等如應該比我會用會玩既項目取代.

收唔收番地唔應該只因"咁大幅地用嚟起樓好過喇, 橫掂去既全部係得一千幾百個超級富豪同亞爺剩低既土豪鄉紳"

咁收唔收番應該用乜野準則 :003: :003: :003:

咁又唔算搵政府笨實

高球場佔地大,
服務人樓和面積又唔高

應該各種運動場地都要有
值得討論喎

你有睇過之前講點解咁平租俾佢地,係因為有條款佢地要部份時間開放俾公眾使用,等到普通市民都可以享用到果D設施。但現實係佢地其實有心令到你地唔去用到,就同之前果D私樓平台上整個批地時規定開放俾公眾既公共空間一樣...

公眾平台
只覺得是政府部門偷懶
不過地產商點會咁蠢

高球場
就算開放公眾,
都無可能咁平
只不過公關好做一點吧

英政府一路咁做落去
特區政府咪照咁去
無人出無聲便無事

但係拿左著數咁多年
係唔係要嘔番出來
定係比番市價
定係收地
定或是支持高球運動

可以討論

無產果d要抄有錢佬家

雙方都唔會有讓步的空間

咁我又唔覺打橫黎喎
而要去拆人村,搬人墳
點講得通

CABLE TV 做個special 關於呢類有政府優惠既康體會所,對公眾開放程度,令人 :flareup: :flareup: :flareup:
I'm still standing.
szekt

2005-01-06, 00:12

文章發表人 初哥 發表於 2013-07-12, 11:27

szekt 寫:
初哥 寫:
京 寫:
ibat@sky 寫:
kimura 寫:
ibat@sky 寫:
kimura 寫:
szekt 寫:
gen 寫:

香港魚蛋...

咁又唔算搵政府笨實

高球場佔地大,
服務人樓和面積又唔高

應該各種運動場地都要有
值得討論喎

公眾平台
只覺得是政府部門偷懶
不過地產商點會咁蠢

高球場
就算開放公眾,
都無可能咁平
只不過公關好做一點吧

英政府一路咁做落去
特區政府咪照咁去
無人出無聲便無事

但係拿左著數咁多年
係唔係要嘔番出來
定係比番市價
定係收地
定或是支持高球運動

可以討論

無產果d要抄有錢佬家

雙方都唔會有讓步的空間

咁我又唔覺打橫黎喎
而要去拆人村,搬人墳
點講得通

CABLE TV 做個special 關於呢類有政府優惠既康體會所,對公眾開放程度,令人 :flareup: :flareup: :flareup:

個Golf場每晚12點後都開放架
你睇到個波咪打囉 :announce: :announce: :announce: :announce: :announce: :announce:
圖檔
初哥
  頭像

文章發表人 henry 發表於 2013-07-12, 11:32

搞得掂裏面d墳頭先講收地啦 :010:
圖檔
<---新玩具,好難玩
圖檔
henry
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-06-08, 16:03

文章發表人 初哥 發表於 2013-07-12, 11:36

henry 寫: 搞得掂裏面d墳頭先講收地啦 :010:

拆人村嗰啲地方無祖墳咩 :question2: :question2: :question2: :question2:
嗰啲就攪得掂 :gagag: :gagag: :gagag: :gagag:
圖檔
初哥
  頭像

文章發表人 henry 發表於 2013-07-12, 11:41

初哥 寫:

拆人村嗰啲地方無祖墳咩 :question2: :question2: :question2: :question2:
嗰啲就攪得掂 :gagag: :gagag: :gagag: :gagag:

村同農地裏面冇祖墳, 墳頭係山上面架, 你會唔會放個金塔係自己屋企同你做野既地方 :confused: :confused: :confused:
圖檔
<---新玩具,好難玩
圖檔
henry
  頭像

文章發表人 韋信 發表於 2013-07-12, 11:44

henry 寫:
初哥 寫:

村同農地裏面冇祖墳, 墳頭係山上面架, 你會唔會放個金塔係自己屋企同你做野既地方 :confused: :confused: :confused:

以前何文田根本係墳場黎 :confused:
Welcome to my blog:cchu.com, my personal websites:wchu.com and hiking100fun.com
韋信
  頭像

2004-12-16, 12:23

文章發表人 初哥 發表於 2013-07-12, 11:44

henry 寫:
初哥 寫:

我住嗰到後山好多祖墳 :question2: :question2: :question2: :question2: :question2:
你住個山有無吖 :question2: :question2: :question2: :question2:
圖檔
初哥
  頭像

文章發表人 henry 發表於 2013-07-12, 11:49

韋信 寫:
henry 寫:
初哥 寫:

以前d堆填區話起就起, 個海話填就搷, 咁而家得唔得呀 :a002:
圖檔
<---新玩具,好難玩
圖檔
henry
  頭像

文章發表人 henry 發表於 2013-07-12, 11:56

初哥 寫:
henry 寫:
初哥 寫:

我住嗰到後山好多祖墳 :question2: :question2: :question2: :question2: :question2:
你住個山有無吖 :question2: :question2: :question2: :question2:

我阿爺放係左邊個山, 大嫲放係右邊個山, 年年拜山去完左邊就去右邊 :confused:
圖檔
<---新玩具,好難玩
圖檔
henry
  頭像

文章發表人 szekt 發表於 2013-07-12, 11:58

henry 寫:
韋信 寫:
henry 寫:
初哥 寫:

以前d堆填區話起就起, 個海話填就搷, 咁而家得唔得呀 :a002:

阿突首話準備左300億做賠償 :a008: :a008: :a008:
I'm still standing.
szekt

2005-01-06, 00:12

上一頁下一頁

回到 影音 fun 區