誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 21 位訪客

點解以色列要murder巴勒斯坦平民

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

Re: 點解以色列要murder巴勒斯坦平民

文章發表人 SOGUN 發表於 2014-07-25, 16:55

睇咁多地方討論,都係呢度最高質 :great:
SOGUN
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2010-08-14, 23:10

文章發表人 9up 發表於 2014-07-25, 17:19

紅葉 寫:
lhk 寫: 有美國佬撐腰,霸人地方不突止,多年黎都係以強硬手段對付周邊敵人,其實最蝦蝦霸霸嘅就係佢,最仆街嘅係美國D傳媒都講到以色列係受害者咁,只報導以色列受襲,將佢地濫殺無辜嘅事實淡化...... :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

你真係睇得太多網上既資料,尤其果的 -- 好多年前全部藍色(巴勒斯坦)地,依家全部紅色(以色列),得返零星聚居地 -- 一類既資料。假如以前真係成個地方都係巴勒斯坦,咁聖經裡頭既法利賽人去晒邊?

果個地方係 1947 年由聯合國判比以色列,當年我唔清楚有無『美國覇權』或『媒體偏向』,但一定合法。至於判決係啱定錯,恕小弟未出世,唔敢判斷。

釣魚台島 la

1945年第二次世界大戰結束後,琉球群島便開始列入由美國領導的琉球列島美國民政府實際統治著。1968年時,在經過探測後認為釣魚臺及附近島嶼的周遭海域可能蘊藏有石油。而在1971年美國與日本所簽屬的《歸還沖繩協定》中,決定將在1972年時將琉球群島的管理權移交給日本新成立的沖繩縣進行管轄[12
我哋有危險我哋會自己負責,條命係我哋自己㗎嘛、「救人係你哋嘅職責」
9up
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2011-11-18, 23:46

文章發表人 lhk 發表於 2014-07-25, 17:31

紅葉 寫:
lhk 寫: 有美國佬撐腰,霸人地方不突止,多年黎都係以強硬手段對付周邊敵人,其實最蝦蝦霸霸嘅就係佢,最仆街嘅係美國D傳媒都講到以色列係受害者咁,只報導以色列受襲,將佢地濫殺無辜嘅事實淡化...... :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

你真係睇得太多網上既資料,尤其果的 -- 好多年前全部藍色(巴勒斯坦)地,依家全部紅色(以色列),得返零星聚居地 -- 一類既資料。假如以前真係成個地方都係巴勒斯坦,咁聖經裡頭既法利賽人去晒邊?

果個地方係 1947 年由聯合國判比以色列,當年我唔清楚有無『美國覇權』或『媒體偏向』,但一定合法。至於判決係啱定錯,恕小弟未出世,唔敢判斷。

你有宗教信仰,聖經你當係歷史書,聖經講到神要眷顧猶太人,立場已經好唔同...... :010:

係咪霸人地方見仁見智,親美同反美或者有無宗教嘅人嘅觀點都好唔同,但係以色列持主美國撐腰下下濫殺平民係事實,美國親政府傳媒刻意講到以色列係出於自衛,刻意淡化以軍暴行,好彩仲有好多獨立媒體去揭露加薩平民嘅傷亡慘況...... :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
lhk
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2008-01-16, 01:36

文章發表人 lhk 發表於 2014-07-25, 17:44

9up 寫:
紅葉 寫:

釣魚台島 la

1945年第二次世界大戰結束後,琉球群島便開始列入由美國領導的琉球列島美國民政府實際統治著。1968年時,在經過探測後認為釣魚臺及附近島嶼的周遭海域可能蘊藏有石油。而在1971年美國與日本所簽屬的《歸還沖繩協定》中,決定將在1972年時將琉球群島的管理權移交給日本新成立的沖繩縣進行管轄[12

Yes如果照佢邏輯,美國佬係聯合國嘅優勢,即係釣魚台屬於日本係合情合理...... :great: :great: :great:
lhk
  頭像

文章發表人 方中信 發表於 2014-07-25, 20:01

lhk 寫:
紅葉 寫:

你有宗教信仰,聖經你當係歷史書,聖經講到神要眷顧猶太人,立場已經好唔同...... :010:

係咪霸人地方見仁見智,親美同反美或者有無宗教嘅人嘅觀點都好唔同,但係以色列持主美國撐腰下下濫殺平民係事實,美國親政府傳媒刻意講到以色列係出於自衛,刻意淡化以軍暴行,好彩仲有好多獨立媒體去揭露加薩平民嘅傷亡慘況...... :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

原來耶路撒冷是猶太人佔據巴勒斯坦得來的,你強

:hello:

Sent via Extra7
方中信
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2009-03-17, 00:51

文章發表人 方中信 發表於 2014-07-25, 20:04

9up 寫:
紅葉 寫:

釣魚台島 la

咁要講清楚討論既基本係咪以國際跌序為依歸先,假如你完全否定聯合國裁決同國際法,咁大家只有口同鼻拗。

方中信
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2009-03-17, 00:51

文章發表人 nomed 發表於 2014-07-25, 20:34

現今社會好攪笑係
20年前個個當支持美國叫正義
而家潮流興反美就變理性
(查實一樣咁偏激)

其實就算係反美資訊好多都係美國人寫的 :biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2:

就算以色列幾大火力
美國背後點樣霸權

都改變唔到哈馬思係恐佈份子

平民死?
哈馬思唔殺平民?

討論政治用對某國既仇恨黎做動力
理由好快就企唔穩 :maskman:
nomed
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-09-01, 18:53

文章發表人 韋信 發表於 2014-07-25, 23:19

nomed 寫: 現今社會好攪笑係
而家潮流興反美就變理性
(查實一樣咁偏激)

其實就算係反美資訊好多都係美國人寫的 :biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2:

就算以色列幾大火力
美國背後點樣霸權

平民死?
哈馬思唔殺平民?

持反對意見既人或許根本唔知呢次衝突既源起係哈馬斯先擄走三名以色列青年並將之殺害,先至觸發武裝衝突。

哈馬斯既目的根本唔係秘密,就係不惜以恐怖手段都要趕走以色列,然後建立以耶路撒冷為首都既巴勒斯坦國,以色列一日唔烕亡,哈馬斯既恐怖活動唔會收手。耶路撒冷貴為基督教、伊斯蘭教及猶太教既聖城,個個都話耶路撒冷原本係佢,唔打到頭崩額裂至奇。
最後由 韋信 於 2014-07-25, 23:28 編輯, 總共編輯了 1 次
Welcome to my blog:cchu.com, my personal websites:wchu.com and hiking100fun.com
韋信
  頭像

2004-12-16, 12:23

文章發表人 shearer 發表於 2014-07-25, 23:24

lhk 寫:
9up 寫:
紅葉 寫:

釣魚台島 la

Yes如果照佢邏輯,美國佬係聯合國嘅優勢,即係釣魚台屬於日本係合情合理...... :great: :great: :great:

美國佬揸住 :a011: 最大支大炮,佢話邊個就邊個 :041:
合法唔代表合理 :lightbulb:
圖檔
shearer
  頭像

2007-10-01, 23:10

文章發表人 nomed 發表於 2014-07-25, 23:43

韋信 寫:
nomed 寫: 現今社會好攪笑係
而家潮流興反美就變理性
(查實一樣咁偏激)

就算以色列幾大火力
美國背後點樣霸權

平民死?
哈馬思唔殺平民?

持反對意見既人或許根本唔知呢次衝突既源起係哈馬斯先擄走三名以色列青年並將之殺害,先至觸發武裝衝突。

哈馬斯既目的根本唔係秘密,就係不惜以恐怖手段都要趕走以色列,然後建立以耶路撒冷為首都既巴勒斯坦國,以色列一日唔烕亡,哈馬斯既恐怖活動唔會收手。耶路撒冷貴為基督教、伊斯蘭教及猶太教既聖城,個個都話耶路撒冷原本係佢,唔打到頭崩額裂至奇。

我並不是支持美國或以色列

我只是想講而家既所謂反美思維
就好似
9吋皮蛋同馬田格劍
但係因為強弱分野太大而個個可憐馬田
最後其實兩個都係基既 :love_china:
nomed
  頭像

文章發表人 shearer 發表於 2014-07-25, 23:52

以色列人:你殺我D人,我一定 :a011:
巴勒斯坦人:因為你霸我D地,我先 :a011:
以色列人又:地係我祖先架 :hit:
巴勒斯坦人:你祖先走左千幾年喇 :patpat1:
以色列人:千幾年前,係你祖先打走我祖先,我而家就打番你,吹咩,我有美國佬撐腰 :whistling:
巴勒斯坦人: :045: :045: :045: :045:

咁多年來,你又殺我,我又殺你,仇口好大
要和平,好難,但唔係唔得,南非都得...

可惜美國佬唔會比你和平
佢一定會繼續搞局,支持以色列
因為猶太人在美國勢力大
其次美國又希望伊斯蘭國家動盪
小個外患
總之係慘 :unhappy:
圖檔
shearer
  頭像

2007-10-01, 23:10

文章發表人 nomed 發表於 2014-07-26, 00:16

shearer 寫: 以色列人:你殺我D人,我一定 :a011:
巴勒斯坦人:因為你霸我D地,我先 :a011:
以色列人又:地係我祖先架 :hit:
巴勒斯坦人:你祖先走左千幾年喇 :patpat1:
以色列人:千幾年前,係你祖先打走我祖先,我而家就打番你,吹咩,我有美國佬撐腰 :whistling:
巴勒斯坦人: :045: :045: :045: :045:

咁多年來,你又殺我,我又殺你,仇口好大
要和平,好難,但唔係唔得,南非都得...

可惜美國佬唔會比你和平
佢一定會繼續搞局,支持以色列
因為猶太人在美國勢力大
其次美國又希望伊斯蘭國家動盪
小個外患
總之係慘 :unhappy:

唔講美國人
"因為猶太人在美國勢力大"
咁你明民族主義幾on膠未?
nomed
  頭像

文章發表人 lhk 發表於 2014-07-26, 03:02

方中信 寫:
lhk 寫:
紅葉 寫:

原來耶路撒冷是猶太人佔據巴勒斯坦得來的,你強

BTW點解耶路撒冷一定要係屬於以色列人嘅呢?果個地方只係佢地曾經管治過嘅地方,明明佢地已經亡咗國,如果係咁有一日D羅馬人走出黎話要光復羅馬帝國,蒙古人走出黎話要光復元朝又要俾佢喎? :dont_un: :dont_un: :dont_un:

再者,我話以色列人霸人地方係講緊佢地喺Six-Day War之後大規模霸佔巴勒斯坦人領土,將巴勒斯坦人四分五裂,對佢地欺壓,先至會造成今日嘅局面......

lhk
  頭像

上一頁

回到 影音 fun 區