誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 23 位訪客

[轉]這篇文是給穿藍色恤衫警察睇的,請白恤衫勿看。

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

[轉]這篇文是給穿藍色恤衫警察睇的,請白恤衫勿看。

文章發表人 Evan 發表於 2014-09-30, 11:01

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 245&type=1

這篇文是給穿藍色恤衫警察睇的,請白恤衫勿看。
====================================
我是一位已做了接近30年的警察,但我唔方便講我咩階級,但我可以同各位伙記講,我十分了解你地的工作,我大部份崗位已做過,最近呢十幾年,我決定只走到最前線支持我的同事,因為我覺得軍裝巡邏同事,係被警察部遺忘的一群,亦是得到最少資源及支援的一群,每位伙記都盡辦法逃離,但到警隊最需要人的時候,他們又被放到最前線的擋箭牌及磨心。
當你們話學生被人利用時,我亦夠膽同你地講你們都是被上級利用的一群,我親身經歷過很多場暴亂,亦做過幾十萬人的遊行,我好清楚依家警隊的管理層的能力,由其是資源增值後的後遺症。警隊現時根本青黃不接,你地睇睇現時你地全層寫字樓(不包括PHQ),有無一個超過十年差既SIP? 根本全部都是豬粒,而重案組甚至總區重案組都可能是一個未夠3年差的豬粒做主管,最可憐的是他們覺得佢地係得到上級欣賞,委以重任,但事實就不需要我多講。
近呢十年,越來越多遊行示威,但我可以同你們講,90年代的示威,比現時更恐怖,當中更有黑社會參與,當時的指揮官仍可圓滿解決,但現在的示威,我睇到既多數係只想轉達一個訊息比政府知,但警察就當上當中的臨記角色,作為一群主角的陪襯,所以做成同事們對一班主角的憎恨,但認真你便輸的道理你地忘記了嗎?可憐的是我們的管理層令你們更加憎恨他們,因為每次大型示威,高層不理三七廿一,前線人員全部唔比放假,Tier 1,2,Tango 一定turnout, Tier 3就候命,總之個個都會知有開工無收工,現場工作就一定係Tier 2,3 做死,Tier 1及CID同事永遠有個好位standby 住先(我強調係通常,我無意得罪Tier1 同事), 行動期間order 亂到無所適從,有階級既每人都比唔同的order,最慘連一d 唔係你直屬上級既人都黎比order 你,你聽邊個好?更加唔好祈望有人會接替你。
我希望各位市民明白,昨曰(28日)大部份同警察都企左超過二十小時,有d 更加無食過飯,怨氣已好重,當然佢地會怪責市民,加上所有上級都只識開會,九十幾個order 每十秒變一次,怨氣又加重,每人心想打就快啦,唔好再等,因為每個同事已很疲倦,怨氣甚重。還有的是他們身後的指數揮官只有一兩年差,奶都未介,佢又點會比到一個合理order 出來,加上好多前線同事又新,佢地見到人多衝擊,腎上線素上升,所以會有你地見到的過火行為,希望市民諒解。
同事們,昨日的事不是你們的錯,但市民在鏡頭見到的過份,我相信你們心裡明白是上層做成。行動最錯的地方,我相信你地清楚係要封所鎖所有進入添美道、龍匯道、龍和道的道路,人們聚集無得前進,後果就係衝出干諾道,呢個係上層要面子的後果。你地睇下今日(29日),仲有無上級敢叫你堅守這幾個位呀?咁點解尋日要叫你地做埋咁多無謂行動呀?因為佢地比更上層狂插緊囉。
同事們,唔好再中計了,清醒吧!你們再說市民點衝擊警方、點襲擊你們,所以才會用煙旦已無濟於事,你們留給上層解釋吧!order 是佢地落,你們可以反抗嗎?行動期間,你地有無見到有SSP 以上階級在現場支持你地呀?你地有無見到有幫辦受傷呀?有無見到CP 係電視走出黎支持過你地呀?認命吧!鬼叫你們著的是藍衫,努力啦。
但是我亦希望大家去諗諗,武力使用層次指引,槍械使用手則,包括使用煙旦。你點努力都好,當有錯的時候,我肯定無一個上級會認佢叫你做,我就係一個人辨,所以你地千萬唔好衝動,受傷有功勛,犯錯無人可憐你呀。何必成為他人升級的樓梯呢?你地今次成功回去都只係會有一張大圍影印的CP Compliment 咋。其他指揮官就會步步高升,你地睇番WTO 一戰就知。
今次警方揹晒鑊,係因為有人好大喜功,長期向外宣稱:[警方有能力應付一切佔中的示威] [警方有足夠警力維持社會秩序],其實大家都知只要行動維持一星期,整個警隊都會崩潰。跟住唔通亞sir 會比你claim 180 個鐘咩?到時RC 會問番你地點解放唔到假,點解一早知佔中,D伙記仲有四、五十個底鐘,最後咪跌落海囉!亦唔駛諗亞sir 會欣賞你比個好位你啦,你地睇下守緊好位既人,係識做人定識做事(大家唔好對號入座)。我提醒你地根據勞工法例,每星期最少要一日Leave 架!
同事們,時代變左喇,我們無需要與民為敵,我地要保持中立呀,唔需要去憎邊個人,邊個政黨,我地只係打工,支持警隊嚴正執法,你地留番比高層講啦,你地合埋眼諗諗,我們邊日開工有嚴正執法過呀?唔好再騙自己喇,只會在寫字樓工作的上級向你嚴正執行紀律。仲有,希望在家中吃花生睇電視的上級唔好在fb 上指指點點喇,因為你地根本無付出過,咁叻就自薦出去幫手啦,我估伙記唔介意你返黎幫手派飯囉。
各位市民,我地警察唔係全部唔支持你地的,只係我地無得反抗,因為我地要生活,焗住聽命於一些無能管理層,希望各位體諒!如果我D 伙記呢幾日曾對過你們有過份行為,我作為他們的上級,我代他們向你們說句:對唔住!
同事們,我不是軟弱,我亦知道我不能代表你,不喜任插。
BB養育進行中

圖檔
Evan
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-02-24, 13:15

Re: [轉]這篇文是給穿藍色恤衫警察睇的,請白恤衫勿看。

文章發表人 Leven 發表於 2014-09-30, 11:10

:hypno: :hypno: :hypno:
Leven
  頭像

2010-04-26, 21:00

文章發表人 diu99fu 發表於 2014-09-30, 11:12

呢篇係野佔中定反佔中 :a013:
diu99fu
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2009-08-06, 10:07

文章發表人 yawoo 發表於 2014-09-30, 11:14

可以highlight重點嗎? :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
圖檔
yawoo
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-08-22, 13:11

文章發表人 concyclic 發表於 2014-09-30, 11:14

[FW from hkgolden]
林鄭月娥:是梁振英決定使用催淚彈
梁振英:是曾偉雄決定使用催淚彈
曾偉雄:是張德強決定使用催淚彈
張德強:是現場指揮官決定使用催淚彈
現場指揮官:是前線警員決定使用催淚彈
前線警員:是法德魯吋半口徑催淚彈發射槍決定使用催淚彈
法德魯吋半口徑催淚彈發射槍:是催淚彈決定使用自己
催淚彈:係啦!我早洩得未呀
最後由 concyclic 於 2014-09-30, 11:25 編輯, 總共編輯了 1 次
圖檔圖檔
圖檔
:010: 樹多必有枯枝 人多必有白痴 :010:
concyclic
  頭像

2008-01-20, 19:37

文章發表人 imcoke 發表於 2014-09-30, 11:15

:a012: :a012: :a012:

昨晚見到旺角警署署處被旁問
講得幾好
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 發表於 2014-09-30, 11:24

好同意!!!

藍衫永遠送死 :042: :042: :042: :042:
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

2005-03-07, 00:03

文章發表人 發表於 2014-09-30, 11:29

yawoo 寫: 可以highlight重點嗎? :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

重點1. 家陣警隊,好多幫辦(白衫)都係幾年差,經驗淺,但就走左上前線做指揮,結果舉旗不定
重點2. 有高層認屎認屁,話警隊夠pro搞得惦個佔中,結果心急累事
重點3. 前線班警員都唔好得去邊,個個三五七年差,見得太場面少,太累都受刺激下,容易失控
重點4. 成班藍衫打生打死,到頭來上頭一句支持說話都冇,灰!
重點5. 九七前d示威,更兇暴,又有公仔人,當年d指揮官個個淡定有錢剩,三兩下就處理好,家陣.........
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

2005-03-07, 00:03

文章發表人 trytrysin 發表於 2014-09-30, 11:30

:hypno: :hypno: :hypno:
原來, 我始終係一個柒人...
trytrysin
  頭像

2009-02-04, 09:53

文章發表人 yawoo 發表於 2014-09-30, 11:38

京 寫:
yawoo 寫: 可以highlight重點嗎? :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

重點1. 家陣警隊,好多幫辦(白衫)都係幾年差,經驗淺,但就走左上前線做指揮,結果舉旗不定
重點2. 有高層認屎認屁,話警隊夠pro搞得惦個佔中,結果心急累事
重點3. 前線班警員都唔好得去邊,個個三五七年差,見得太場面少,太累都受刺激下,容易失控
重點4. 成班藍衫打生打死,到頭來上頭一句支持說話都冇,灰!
重點5. 九七前d示威,更兇暴,又有公仔人,當年d指揮官個個淡定有錢剩,三兩下就處理好,家陣.........

果然是京官 :sorry: :sorry: :sorry:
圖檔
yawoo
  頭像

2005-08-22, 13:11

文章發表人 stussyclie 發表於 2014-09-30, 11:42

邊個分化警民茅盾:
張行動署長"釋放催淚彈係現場指揮官決定"

陶傑: "你講漏, 放催淚彈係現場指揮官決定, 而呢個決定係我,禿鷹/ 林鄭/ 范焦/ 689 都支持"
咪而家柒左就搵D細出尼找數.. 禿鷹食蕉啦
stussyclie
  頭像

2007-08-23, 03:04

文章發表人 click click 發表於 2014-09-30, 11:45

京 寫: 好同意!!!

藍衫永遠送死 :042: :042: :042: :042:

:dont_agree: :dont_agree:
應該係被出買致o岩!
送死係會有得去浩元,
被出買係遺臭萬年,
(我老逗好勁ga,
當年向示威者開吹淚彈o個個咪係佢lor!
呵!個條前線指揮pk,原來係你老逗!)
自己無$買,都想人地買到好野,起碼有開箱文睇下 :045:
click click
  頭像

2010-04-15, 01:00

文章發表人 西藏禿鷹 發表於 2014-09-30, 11:49

yawoo 寫:
京 寫:

:great: :great: :great:
http://d-a-i.com/index.html

命裡有時終須有, 命裡無時亦強求...
圖檔圖檔圖檔
西藏禿鷹
  頭像

2007-04-03, 18:27

文章發表人 imcoke 發表於 2014-09-30, 13:43

西藏禿鷹 寫:
yawoo 寫:
京 寫:

1 3 5
真係無得講
雖然近年都好多示威
大部份都是和平的
但有衝激只算小型
大型點都說是 wto
但都2005,而且是韓國人發起的

所以無經驗就是無經驗,唔可以咁話佢地

不過2 4 , 班高層高官就真係幾pk
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 nomed 發表於 2014-09-30, 14:04

imcoke 寫:
西藏禿鷹 寫:
yawoo 寫:
京 寫:

1 3 5
真係無得講
雖然近年都好多示威
大部份都是和平的
但有衝激只算小型
大型點都說是 wto
但都2005,而且是韓國人發起的

所以無經驗就是無經驗,唔可以咁話佢地

不過2 4 , 班高層高官就真係幾pk

cy 同禿鷹一路plan住中環