誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] 和 30 位訪客

求大阪京都推介

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

Re: 求大阪京都推介

文章發表人 yawoo 發表於 2014-10-20, 22:26

imcoke 寫: 大阪的居食屋
宵夜 :001: :001: :001:

居食屋係呢間? :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
www.watami.co.jp
圖檔
yawoo
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-08-22, 13:11

文章發表人 peterso 發表於 2014-10-20, 22:31

yawoo 寫:
imcoke 寫:
chardchard 寫:
yawoo 寫:
peterso 寫:
gen 寫:
peterso 寫:
yawoo 寫:
peterso 寫:
yawoo 寫: 第一次去日本, 求達人指點. :sorry: :sorry: :sorry:
住大阪, 會一日去京都, 一日/半日去奈良
有老人家, 會以易行路徑為先.

食店:
CHOCO CRO (Peterso推介)
大阪燒 - 千房
蛋包飯 -
關東煮 -
拉麵 -
....

紅葉景點:
(大阪市)
大阪城公園 .. 冇乜紅葉, 銀杏多
善福寺 .. 响有馬 wor..得門口一棵紅葉

(奈良區) - 春日大社會唔會行好耐或難行?
奈良公園/東大寺/春日大社

(京都區) - 一日遊內推介邊幾個景點?
清水寺
南禪寺/永觀堂(要收費)
真如堂
京都府立植物園

(京都區) - 一日遊內推介邊幾個景點? >> 為紅葉去一日京都不如唔好去 :010: :010:

第一次去, 唔識路, 市區為主, 順便睇埋紅葉. :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

京阪電铁

伏見稻荷大社 > 清水寺 > 二年坂> 三年坂>高台寺>寧寧之道>円山公園>八板神社>祗園花見小路 > 白川 巽橋 影女 (要黃昏) >打的 清水寺夜楓 or 永觀堂夜楓

剛從關西回港,京都一日應該唔夠,寺廟約4點關門,火車加巴士約一小時,11點到京都最多唔到3個點。再加上飲飲食食,休息買嘢,可再想想。

奈良玩鹿半日ok..

飲食唔好去大遊客區(如心齋橋等地),多本地人幫襯就ok.. :mk_gossip:

Sent via Extra7

一定係7點幾坐京阪電铁去京都, 一個鐘到祗園4条或50 min 伏見稻荷

我都係睇你13年個紅葉行做指標. 京都大概2,3個重點及夜楓, hea行就算了. :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

啲景點話近唔近, 話遠唔遠, 一早日落, 由大板去又要早出發, 都唔係好多時間比你玩 :modlaugh:

老人家幾大
如果六十歲左右
行得下,都無咩問題
因為太部份景點都可以坐地鐵
但係唔可以行得太耐要注意下交通了
真係需要坐的士時
預貴香港三倍至四倍左右啦

另外google 導航 係日本做得幾好
輸入出發地和目的地,提示可用的交通路線
有極高參考價值

唔該晒你既指南. :sorry: :sorry: :sorry:

打的 la, 所有車站同寺廟門口都有的, 葉期京都千其唔好巴士, 比 HK MTR rush hour 迫上4倍...沙甸魚 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 imcoke 發表於 2014-10-20, 23:02

yawoo 寫:

居食屋係呢間? :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
http://www.watami.co.jp

我唔記得叫咩名
係難波站行過少少
好旺個條街
一間24小時三至四層高的

食物中上
款式多
價錢唔貴
有英文menu
而且待應識少少英文
最後由 imcoke 於 2014-10-21, 00:44 編輯, 總共編輯了 1 次
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 peterso 發表於 2014-10-20, 23:18

imcoke 寫:
yawoo 寫:

我唔記得叫咩名
係難波站行過少少
好旺個條街

食物中上
款式多
價錢唔貴
有英文menu
而且待應識少少日文

:confused: :confused: :confused:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2014-10-21, 00:44

peterso 寫:
imcoke 寫:
yawoo 寫:

我唔記得叫咩名
係難波站行過少少
好旺個條街

食物中上
款式多
價錢唔貴
有英文menu
而且待應識少少英文

:confused: :confused: :confused:

:selfpun: :selfpun: :selfpun:
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 yawoo 發表於 2014-10-28, 17:40

peterso 寫:
yawoo 寫:
imcoke 寫:
yawoo 寫:
peterso 寫:
gen 寫:
peterso 寫:
yawoo 寫:
peterso 寫:
yawoo 寫: 第一次去日本, 求達人指點. :sorry: :sorry: :sorry:

食店:
大阪燒 - 千房
蛋包飯 -
關東煮 -
拉麵 -
....

紅葉景點:
(大阪市)

清水寺
真如堂
京都府立植物園

(京都區) - 一日遊內推介邊幾個景點? >> 為紅葉去一日京都不如唔好去 :010: :010:

第一次去, 唔識路, 市區為主, 順便睇埋紅葉. :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

京阪電铁

伏見稻荷大社 > 清水寺 > 二年坂> 三年坂>高台寺>寧寧之道>円山公園>八板神社>祗園花見小路 > 白川 巽橋 影女 (要黃昏) >打的 清水寺夜楓 or 永觀堂夜楓

剛從關西回港,京都一日應該唔夠,寺廟約4點關門,火車加巴士約一小時,11點到京都最多唔到3個點。再加上飲飲食食,休息買嘢,可再想想。

奈良玩鹿半日ok..

飲食唔好去大遊客區(如心齋橋等地),多本地人幫襯就ok.. :mk_gossip:

一定係7點幾坐京阪電铁去京都, 一個鐘到祗園4条或50 min 伏見稻荷

我都係睇你13年個紅葉行做指標. 京都大概2,3個重點及夜楓, hea行就算了. :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

啲景點話近唔近, 話遠唔遠, 一早日落, 由大板去又要早出發, 都唔係好多時間比你玩 :modlaugh:

老人家幾大
如果六十歲左右
行得下,都無咩問題
真係需要坐的士時

有極高參考價值

唔該晒你既指南. :sorry: :sorry: :sorry:

打的 la, 所有車站同寺廟門口都有的, 葉期京都千其唔好巴士, 比 HK MTR rush hour 迫上4倍...沙甸魚 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

如果上午去南禪寺/永觀堂, Lunch, 下午去真如堂, 4,5點回永觀堂睇夜楓
日夜兩場永觀堂, 咁樣安排ok嗎? Lunch附近有無介紹?
真如堂<->永觀堂交通打的是最好吧?
清水寺裝修到2016, 係咪唔太值得去?
:sorry: :sorry: :sorry:
圖檔
yawoo
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2014-10-28, 17:44

yawoo 寫:
peterso 寫:
yawoo 寫:
imcoke 寫:
yawoo 寫:
peterso 寫:
gen 寫:
peterso 寫:
yawoo 寫:
peterso 寫:

食店:
大阪燒 - 千房
蛋包飯 -
關東煮 -
拉麵 -
....

紅葉景點:
(大阪市)

清水寺
真如堂
京都府立植物園

京阪電铁

奈良玩鹿半日ok..

老人家幾大
如果六十歲左右
行得下,都無咩問題
真係需要坐的士時

有極高參考價值

如果上午去南禪寺/永觀堂, Lunch, 下午去真如堂, 4,5點回永觀堂睇夜楓
日夜兩場永觀堂, 咁樣安排ok嗎? Lunch附近有無介紹?

ok..

Lunch 順正豆腐

http://www.to-fu.co.jp/

永觀堂交通打的是最好吧?..唔打的行大約 20 min

如果有時間可以掃埋銀閣寺 :maskman:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 yawoo 發表於 2014-10-29, 17:14

peterso 寫:
yawoo 寫:
peterso 寫:
yawoo 寫:
imcoke 寫:
yawoo 寫:
peterso 寫:
gen 寫:
peterso 寫:
yawoo 寫:
peterso 寫:

食店:
大阪燒 - 千房
蛋包飯 -
關東煮 -
拉麵 -
....

紅葉景點:
(大阪市)

清水寺
真如堂
京都府立植物園

京阪電铁

奈良玩鹿半日ok..

老人家幾大
如果六十歲左右
行得下,都無咩問題
真係需要坐的士時

有極高參考價值

ok..

Lunch 順正豆腐

http://www.to-fu.co.jp/

永觀堂交通打的是最好吧?..唔打的行大約 20 min

如果有時間可以掃埋銀閣寺 :maskman:

早Lunch/遲Lunch或又考慮山元麵藏, 不過好似勁多人排隊.
唔打的行大約 20 min -> 由蹴上站行去永觀堂?
哲學之道係咪好長? 值得行嗎? 週邊多唔多店鋪/食店?
另外, 想問由難波去京都, 係應由梅田定新大阪轉JR較好?
我住難波花酒店(Floral Inn Namba)
圖檔
yawoo
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2014-10-29, 18:23

由蹴上站行去永觀堂? >> 10 min
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2014-10-29, 18:26

哲學之道係咪好長? 值得行嗎? 週邊多唔多店鋪/食店? >> 行 30 min 左右, 睇櫻花就值, d店鋪/食店 近銀閣寺
另外, 想問由難波去京都, 係應由梅田定新大阪轉JR較好? >> 由淀屋橋坐京阪鐵路最好, 去嵐山就去梅田坐 JR
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 yawoo 發表於 2014-10-29, 23:33

peterso 寫: 哲學之道係咪好長? 值得行嗎? 週邊多唔多店鋪/食店? >> 行 30 min 左右, 睇櫻花就值, d店鋪/食店 近銀閣寺
另外, 想問由難波去京都, 係應由梅田定新大阪轉JR較好? >> 由淀屋橋坐京阪鐵路最好, 去嵐山就去梅田坐 JR

酒店近日本橋站多D, 係咪日本橋上北浜, 再轉京阪鐵路最好? :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
圖檔
yawoo
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2014-10-30, 00:14

yawoo 寫:
peterso 寫: 哲學之道係咪好長? 值得行嗎? 週邊多唔多店鋪/食店? >> 行 30 min 左右, 睇櫻花就值, d店鋪/食店 近銀閣寺

酒店近日本橋站多D, 係咪日本橋上北浜, 再轉京阪鐵路最好? :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

淀屋橋 總站有位坐 :maskman:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 yawoo 發表於 2014-10-30, 00:43

peterso 寫:
yawoo 寫:

淀屋橋 總站有位坐 :maskman:

圖檔
yawoo
  頭像

文章發表人 chardchard 發表於 2014-10-30, 01:35

:what: :what: :what: 你跑步嗎?
chardchard's album

人實在不能太窮, 否則很多事都會窒礙難行.

小時候華麗的宮廷,原來只是假象而已.
雖然宮中人來人往,但是宮廷是寂寞的, 也許大家都因為孤單寂寞,才會妒忌跟猜疑.
妳要體諒她們,要同情她們才是, 正如妳堅守妳的原則一樣,要多體諒這些人.

逄賭必勝

圖檔
chardchard
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-09-12, 21:15

文章發表人 yawoo 發表於 2014-10-30, 23:28

又想問烏冬/烏龍麵, 串炸, 豬排飯有無推介? :sorry: :sorry: :sorry:
圖檔
yawoo
  頭像

上一頁下一頁

回到 影音 fun 區