誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 29 位訪客

[R.I.P.] 米芝蓮的小店屠殺名單

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

[R.I.P.] 米芝蓮的小店屠殺名單

文章發表人 mtr 發表於 2015-11-06, 10:55

除左奇趣餅家同公和荳品廠據聞是自己鋪
一年後應健在外
其他被米芝蓮點左相既
有得食好快 d 食 :042:

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/ ... 6/19361899

圖檔
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: [R.I.P.] 米芝蓮的小店屠殺名單

文章發表人 大家樂王子 發表於 2015-11-06, 11:11

:042: :042: :042: :042:
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
大家樂王子
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-11-22, 14:17

文章發表人 chardchard 發表於 2015-11-06, 11:14

大把替代, 洗咩可惜 :048:
chardchard's album

人實在不能太窮, 否則很多事都會窒礙難行.

小時候華麗的宮廷,原來只是假象而已.
雖然宮中人來人往,但是宮廷是寂寞的, 也許大家都因為孤單寂寞,才會妒忌跟猜疑.
妳要體諒她們,要同情她們才是, 正如妳堅守妳的原則一樣,要多體諒這些人.

逄賭必勝

圖檔
chardchard
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-09-12, 21:15

文章發表人 芬奇 發表於 2015-11-06, 11:16

全部未食過 :003:
芬奇
Fun區 - 黑龍總司令

2007-11-29, 00:15

文章發表人 glock 發表於 2015-11-06, 11:25

:clap2hands :clap2hands :clap2hands

業主加租 -> 變高價街頭食品 or 人太多 keep 唔到食物水準 -> 無CP值 -> 少咗人幫趁 -> 執笠 -> 收檔失傳 or 由頭再搞人都老

= 最終香港食店無心機整野食, CP值最低

有錢佬俾得起有 :money: 就去富豪飯堂俾 4x, 嗰啲店收你4x - 10x , 有心機整嘢食 :share:
glock
Fun區 - 揸Fit人

2011-03-03, 08:31

文章發表人 kmMarkII 發表於 2015-11-06, 13:49

自己地方都要外人話你知邊度好食?

Sent via Extra7
kmMarkII
  頭像

2011-07-23, 00:00

文章發表人 9up 發表於 2015-11-06, 17:23

[餐廳公關看米芝蓮]
每年公佈米芝蓮名單,除咗一班廚師和餐廳老闆萬分緊張之外,其實背後的公關團隊都備受壓力,連日來無覺好瞓。八年來眼見一眾行家包括我自已在內無一幸免。好想同大家分享一下!
公佈前:
望穿秋水,每日無時無刻都 check 住 email,渴望收到米芝蓮的 invitation,又四出查探其他行家有冇收到有冇收到,當聽到有人收到而自己沒有的話,個心即時一沉。
往年有星在手的,壓力更大,好擔心今年會否被搣星。記得多年前還在酒店工作,有高層在公佈結果前收到風餐廳會被搣星,愁雲慘霧下仲要即時做定一份Q&A,應對記者們尖鋭的提問,一定問你對被搣星有咩感想,要答得大方得體之餘又無咁難睇,希望將負面新聞變得正面小小。
公佈後:
摘星或保得住星的當然高興,但亦要應付接踵而來的大量工作,出席頌奬禮做師傅的貼身公關(其實係做阿四),幫師傅拎嘢啦,攞書啦,做攝影師啦,social 啦,現場直擊報導返公司啦,即時發放新聞稿啦,upload Facebook and Instagram 啦,採訪和拍攝安排啦,砌 edm 啦等等等等...(下刪一千字),真係做到頭都暈埋架。
無星嘅仲大鑊,有D老闆會怪責公關,梗係你同傳媒關係唔好啦,梗係你無 network 唔識米芝蓮啲人啦,如果唔係點解我地D餐廳咁好食都無星吖,真係唔明點解責任會落咗喺公關度。

:045: :045: :045: :045:
我哋有危險我哋會自己負責,條命係我哋自己㗎嘛、「救人係你哋嘅職責」
9up
  頭像

2011-11-18, 23:46

文章發表人 motobee 發表於 2015-11-06, 19:57

米芝蓮車胎 :great:
食評 :044:
motobee
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-26, 13:00

文章發表人 peterso 發表於 2015-11-06, 22:38

芬奇 寫: 全部未食過 :003:

坤記 :041: :041:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 藥皇 發表於 2015-11-07, 00:01

佳佳... 食左20幾年, 唔好咁無左 :042: :042: :042:
:alarmalarm: 本人專醫荷包乾硬化, 急性發錢寒 :alarmalarm:
藥皇
  頭像

2005-10-18, 22:47

文章發表人 藥皇 發表於 2015-11-07, 00:08

表內八間細細個食到大,

係得公和, 榮安, 佳佳同奇趣仲 KEEP 到

坤記貴到無曬興趣, 出名白糖糕已經又細又唔得 (不過我好佢另一樣仲KEEP到, 而且響香港已經無物地方找到)

:005: :005: :005: :005:
:alarmalarm: 本人專醫荷包乾硬化, 急性發錢寒 :alarmalarm:
藥皇
  頭像

2005-10-18, 22:47

文章發表人 9up 發表於 2015-11-07, 10:10

藥皇 寫: 表內八間細細個食到大,

係得公和, 榮安, 佳佳同奇趣仲 KEEP 到

坤記貴到無曬興趣, 出名白糖糕已經又細又唔得 (不過我好佢另一樣仲KEEP到, 而且響香港已經無物地方找到)

:005: :005: :005: :005:

我附近返工,看住佳佳由街邊舖(現在十八座狗仔粉)搬過对面大舖。當初搬舖因為加租驚人,今次米G lin 真是可以收佢皮,因為租约就到,當初平租先搬過对面大舖,現在已經做了成條食街,中式糖水舖收你十九蚊碗主要做晚夜晚交到幾錢租
我哋有危險我哋會自己負責,條命係我哋自己㗎嘛、「救人係你哋嘅職責」
9up
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2015-11-07, 14:23

香港地產亂哂啦

一線如老尖廣東道
真銅,個幾條街人流多又旺
加租加到發狂
當旺個時
業主唔加,租客自己都加啦
不過一線地區,全世界都係咁,
無得講

但問題個時己經搞到
二三四線地區都加到傻
做開唔做又無得做
照做都叫好過打工咁解咋
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 cheuk yu爸爸 發表於 2015-11-07, 14:59

新蒲崗英記的確唔錯,碗雲吞麵落咗少少豬油勁香,而且充滿街坊人情味,有次半夜去其中一個店員煎o左一大碟魚自己宵夜食,仲夾盛意拳拳o左條俾我試. :048:

麥記新蒲崗亦有分店,d鍋貼超正,我一OT就會去買廿零三十隻當飯食......
o尋日兩間鋪生意如常,未見人龍.
圖檔
唔係間唔中有人咁抵得諗出o黎柒o下, 100Fun鞭有咁鳩仙? :048:
cheuk yu爸爸
  頭像

2004-11-18, 13:42

文章發表人 9up 發表於 2015-11-07, 15:30

cheuk yu爸爸 寫: 新蒲崗英記的確唔錯,碗雲吞麵落咗少少豬油勁香,而且充滿街坊人情味,有次半夜去其中一個店員煎o左一大碟魚自己宵夜食,仲夾盛意拳拳o左條俾我試. :048:

麥記新蒲崗亦有分店,d鍋貼超正,我一OT就會去買廿零三十隻當飯食......
o尋日兩間鋪生意如常,未見人龍.

華園都冇mud 吸引
9up
  頭像

下一頁

回到 影音 fun 區