誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 29 位訪客

上一年有五百一十七宗...但點解呢次至嘈

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

Re: 上一年有五百一十七宗...但點解呢次至嘈

文章發表人 imcoke 發表於 2016-04-28, 12:23

有得咬住唔放喎
imcoke
Fun區皇室 - 出野大魔王

2013-11-07, 23:34

文章發表人 publicpatrol 發表於 2016-04-28, 13:55

//如果真的有違禁品,行李擁有人可以否認責任,變相將責任落在負責帶行李安檢的地勤身上//

不過香港空勤人員總工會總幹事吳敏兒於電台節目中,憶述90年代一單案例,一名領隊因負責團體行李安檢,其中一件行李因藏有毒品,最後該領隊在菲律賓被判終身監禁。

吳敏兒表示,事件發生於1991年,當時地勤接受團體Check in,但旅行團抵達菲律賓時,發現其中一件行李藏有毒品,最終領隊被判終身監禁,此後航空公司便不再容許由一人負責所有行李。她以梁頌昕行李事件為例,假如往後有乘客有樣學樣,如果真的有違禁品,行李擁有人可以否認責任,變相將責任落在負責帶行李安檢的地勤身上。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160428/55037931
天下因一人而興, 一國因一人而滅.
我們禁止的不是『愛』,而是在求學階段不適當地表達『愛』的舉止言行。
publicpatrol
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2008-03-14, 11:09

文章發表人 imcoke 發表於 2016-04-28, 14:31

無限升級,講到梁女好似犯咁
frog 13 frog 13 frog 13
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 peterso 發表於 2016-04-28, 15:48

imcoke 寫: 無限升級,講到梁女好似犯咁

無限升級,講到梁女好似 ISIS 駐港專員咁 frog 13 frog 13 frog 13
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 radhk 發表於 2016-04-28, 17:41

我唔似分身 寫:
趙公子 寫: http://news.mingpao.com/pns/dailynews/w ... 1608376042

消息人士又承認,該517宗courtesy delivery個案全屬機管局失物認領處內的失物,與梁頌昕的個案不同,但機管局並無統計類似個案。

唔知明報個消息人士係乜水﹖ :confused2: :confused2: :confused2: :confused2:

失物去到失物認領處就可以酌情處理, 人家面對面反而唔得 :eusa_clap:

咁其實都講得好清楚, 失物處有程序處理, 可以將失物過安檢帶入禁區.

而前線保安及航空公司職員就應該無呢d酌情程序, 起碼0係佢地工作指引應該亦無列明可以咁做.

如果真係一年有五百幾宗一樣的個案, 前線保安及航空公司職員無理由唔識處理.

其實行程中遺失行李, 真係好小事. 好多人都試過. 太不了認領後寄返比個囡. 第一夫人, 千金小姐搭飛機多過我地坐巴士, 今次搞出呢個大頭佛, 到底係佢地應變能力差? 定係真係諗住全世界都要開路比佢地?  
radhk
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2005-11-04, 13:55

文章發表人 radhk 發表於 2016-04-28, 17:50

有樣野大家都講得0岩.

現今香港傳媒既報導, 同一個報告, 唔同傳媒都有唔同取向既演譯. 不過, 都好難怪, 當連雞管局的報告都有引導性時, 仲有咩會係中立呀. 總之, 睇野睇多幾面, 自己小心分析.
radhk
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 我唔似分身 發表於 2016-04-28, 18:35

peterso 寫:
imcoke 寫: 無限升級,講到梁女好似犯咁

無限升級,講到梁女好似 ISIS 駐港專員咁 frog 13 frog 13 frog 13

反發展, 反港人港地, 反開地起樓, 反打擊雙非, 非限奶令, 反自由行, 反一週一行, 呢鼓勢力真係無限
圖檔
我唔似分身
  頭像

2011-09-25, 17:34

文章發表人 9up 發表於 2016-04-28, 18:44

radhk 寫: 有樣野大家都講得0岩.

現今香港傳媒既報導, 同一個報告, 唔同傳媒都有唔同取向既演譯. 不過, 都好難怪, 當連雞管局的報告都有引導性時, 仲有咩會係中立呀. 總之, 睇野睇多幾面, 自己小心分析.

唔系同你一樣囉,凈係鍾意聽自己嘅嘢。
都系嗰句啦

乜撚都是689嘅錯。
大家happy 晒
我哋有危險我哋會自己負責,條命係我哋自己㗎嘛、「救人係你哋嘅職責」
9up
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2011-11-18, 23:46

文章發表人 radhk 發表於 2016-04-28, 18:56

9up 寫:
radhk 寫: 有樣野大家都講得0岩.

唔系同你一樣囉,凈係鍾意聽自己嘅嘢。
都系嗰句啦

乜撚都是689嘅錯。
大家happy 晒

呢件事我又唔係咁睇, 689都係聽個電話, 角式被動. 有錯既, 都係第一夫人亂來, 想闖入禁區.

如果公開機場當日cctv, 一定好精彩.
radhk
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 wosoloo 發表於 2016-04-28, 18:59

publicpatrol 寫: //如果真的有違禁品,行李擁有人可以否認責任,變相將責任落在負責帶行李安檢的地勤身上//

不過香港空勤人員總工會總幹事吳敏兒於電台節目中,憶述90年代一單案例,一名領隊因負責團體行李安檢,其中一件行李因藏有毒品,最後該領隊在菲律賓被判終身監禁。

吳敏兒表示,事件發生於1991年,當時地勤接受團體Check in,但旅行團抵達菲律賓時,發現其中一件行李藏有毒品,最終領隊被判終身監禁,此後航空公司便不再容許由一人負責所有行李。她以梁頌昕行李事件為例,假如往後有乘客有樣學樣,如果真的有違禁品,行李擁有人可以否認責任,變相將責任落在負責帶行李安檢的地勤身上。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160428/55037931

90年代-菲律賓 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
2012新生活之開始.
wosoloo
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-10-23, 13:19

文章發表人 9up 發表於 2016-04-28, 22:17

wosoloo 寫:
publicpatrol 寫: //如果真的有違禁品,行李擁有人可以否認責任,變相將責任落在負責帶行李安檢的地勤身上//

90年代-菲律賓 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

而家去菲律賓D鬼佬行李要包保鲜纸
民主大國
我哋有危險我哋會自己負責,條命係我哋自己㗎嘛、「救人係你哋嘅職責」
9up
  頭像

2011-11-18, 23:46

上一頁

回到 影音 fun 區