誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 38 位訪客

"葵涌貨櫃碼頭昂貴的地皮應留作解決香港居住問題"

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

"葵涌貨櫃碼頭昂貴的地皮應留作解決香港居住問題"

文章發表人 mtr 發表於 2016-11-30, 09:52

:lightbulb: :lightbulb: :lightbulb:

http://www.am730.com.hk/column-339494

... 根據《中華人民共和國海商法》第四條:「中華人民共和國港口之間的海上運輸和拖航,由懸掛中華人民共和國國旗的船舶經營……非經國務院交通主管部門批准,外國籍船舶不得經營中華人民共和國港口之間的海上運輸和拖航。」

... 自2013年中國設立自由貿易區,沿海運輸權管制的政策開始出現變化。例如容許中資非五星旗船舶在上海自貿區內港口與其他內地對外港口間的沿海運輸,之後不少其他沿海港口亦積極遊說中央放寬沿海運輸權管制。論壇中於是有本地航運業的代表擔心,隨着內地逐步開放沿海運輸權限制香港將跌出十大港口位置。

有趣的辯論來了。中山大學的鄭天祥教授提出,在珠海桂山島由粵港澳三地政府共建一個全新現代化的超級深水大港,葵涌貨櫃碼頭昂貴的地皮應留作解決香港居住問題。恒管梁志堅教授的首個建議,卻是香港的全國人大代表應向中央政府建言,避免進一步放寬沿海運輸權管制。怎麼說呢?
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: "葵涌貨櫃碼頭昂貴的地皮應留作解決香港居住問題"

文章發表人 射擊人 發表於 2016-11-30, 09:54

mtr 寫: :lightbulb: :lightbulb: :lightbulb:

http://www.am730.com.hk/column-339494

... 根據《中華人民共和國海商法》第四條:「中華人民共和國港口之間的海上運輸和拖航,由懸掛中華人民共和國國旗的船舶經營……非經國務院交通主管部門批准,外國籍船舶不得經營中華人民共和國港口之間的海上運輸和拖航。」

... 自2013年中國設立自由貿易區,沿海運輸權管制的政策開始出現變化。例如容許中資非五星旗船舶在上海自貿區內港口與其他內地對外港口間的沿海運輸,之後不少其他沿海港口亦積極遊說中央放寬沿海運輸權管制。論壇中於是有本地航運業的代表擔心,隨着內地逐步開放沿海運輸權限制香港將跌出十大港口位置。

有趣的辯論來了。中山大學的鄭天祥教授提出,在珠海桂山島由粵港澳三地政府共建一個全新現代化的超級深水大港,葵涌貨櫃碼頭昂貴的地皮應留作解決香港居住問題。恒管梁志堅教授的首個建議,卻是香港的全國人大代表應向中央政府建言,避免進一步放寬沿海運輸權管制。怎麼說呢?

係製造定解決香港居住問題? :clever: :clever: :clever:
射擊人
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:46

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2016-11-30, 11:10

物流點同大陸鬥? 早D收皮起樓起酒店啦, 屋村加個順豐店就搞O掂啦... :announce: :announce: :announce:
kwai888qiu
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2007-05-22, 22:27

文章發表人 peterso 發表於 2016-11-30, 12:00

香港完旦, 有等生蟲郊野公園地唔用, 去殺隻金蛋雞 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 horsepower 發表於 2016-11-30, 14:42

重點是 ...............

... 中山大學的 ...

:announce:
horsepower
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2008-08-19, 16:31

文章發表人 mtr 發表於 2016-11-30, 15:03

peterso 寫: 香港完旦, 有等生蟲郊野公園地唔用, 去殺隻金蛋雞 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

遲遲唔郁扑野公園唔關征地或保育團體聲音事, 主要係度唔掂交通配套.
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 我唔似分身 發表於 2016-11-30, 16:38

mtr 寫:
peterso 寫: 香港完旦, 有等生蟲郊野公園地唔用, 去殺隻金蛋雞 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

遲遲唔郁扑野公園唔關征地或保育團體聲音事, 主要係度唔掂交通配套.

on99, 當年發展沙田咪一樣係只得火車,大埔道同獅隧3條路, 要等乜o交通配套只係低智籍口去拖延發展, 甚至係唔想去發展要香港早早收皮 :patpat1:
圖檔
我唔似分身
  頭像

2011-09-25, 17:34

文章發表人 peterso 發表於 2016-11-30, 16:48

我唔似分身 寫:
mtr 寫:

on99, 當年發展沙田咪一樣係只得火車,大埔道同獅隧3條路, 要等乜o交通配套只係低智籍口去拖延發展, 甚至係唔想去發展要香港早早收皮 :patpat1:

塞車 vs 天價劏房...白痴都知點簡 :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 我唔似分身 發表於 2016-11-30, 16:54

peterso 寫:
我唔似分身 寫:
mtr 寫:

塞車 vs 天價劏房...白痴都知點簡 :coldsweat2: :coldsweat2:

白痴都知點解反689反得咁前所未有, 係班on9仔一路跟人反一路嗌無樓住, 正一仆街杏加橙 :a011:
圖檔
我唔似分身
  頭像

2011-09-25, 17:34

文章發表人 力奇 發表於 2016-11-30, 16:58

peterso 寫:
我唔似分身 寫:
mtr 寫:

當年開發將軍澳都係咁,無地鐵到,居民做左好多年開荒牛先起好條鐵路,當年邏輯係夠人口水平先起鐵路服務,唔通唔適用於郊野公園? :048:
力奇
  頭像

2005-10-21, 23:55

文章發表人 mtr 發表於 2016-11-30, 17:17

發展郊野公園的幾道關卡 ...

https://theinitium.com/article/20151210 ... untrypark/

- 徵地涉及的法律程序
- 斜坡處理
- 集水區和引水道要移位

而家主要郁得到既係位於郊野公園外圍被稱為 "綠化地帶" 既土地
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 chardchard 發表於 2016-11-30, 17:30

比現價雙倍價錢幫講獨份子買哂尐現樓+幫埋搞移民同外國戶籍.

踢走尐麻煩友, 即刻大把樓, 一舉兩得 :share: :share: :share:
chardchard's album

人實在不能太窮, 否則很多事都會窒礙難行.

小時候華麗的宮廷,原來只是假象而已.
雖然宮中人來人往,但是宮廷是寂寞的, 也許大家都因為孤單寂寞,才會妒忌跟猜疑.
妳要體諒她們,要同情她們才是, 正如妳堅守妳的原則一樣,要多體諒這些人.

逄賭必勝

圖檔
chardchard
  頭像

2005-09-12, 21:15

回到 影音 fun 區