誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 25 位訪客

今次呢單野,唔係美國做,仲有邊個?

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

今次呢單野,唔係美國做,仲有邊個?

文章發表人 hogen 發表於 2019-06-12, 01:11

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/201906 ... 2_001.html

逃犯末路:美國駐港總領事館發示威警示 籲公民勿往示威區

咁多個國家都冇出聲,係唯獨是美國出聲叫自己人走,咁肯定係已經部署好哂所有野,美國佬陰毒得很 :flareup:
圖檔圖檔圖檔
hogen
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2007-09-26, 22:38

Re: 今次呢單野,唔係美國做,仲有邊個?

文章發表人 wosoloo 發表於 2019-06-12, 01:24

一定見血 :047: :047: :047:
2012新生活之開始.
wosoloo
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-10-23, 13:19

文章發表人 peterso 發表於 2019-06-12, 04:50

wosoloo 寫: 一定見血 :047: :047: :047:

:coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2019-06-12, 15:16

呢條法案對一D返大陸搞事奶野後回港避風頭的港人有關.
例如:騙徒, 生意佬, 傳教, 間碟, 叫雞唔比錢比人屈老強.
但對民主派人士一D影響都冇, 佢地都冇回鄉証, 又唔會返大陸.
所以好奇怪邊個吹雞咁勁? :question2: :question2: :question2:
kwai888qiu
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2007-05-22, 22:27

文章發表人 smartbb 發表於 2019-06-12, 15:40

kwai888qiu 寫: 呢條法案對一D返大陸搞事奶野後回港避風頭的港人有關.
例如:騙徒, 生意佬, 傳教, 間碟, 叫雞唔比錢比人屈老強.
但對民主派人士一D影響都冇, 佢地都冇回鄉証, 又唔會返大陸.
所以好奇怪邊個吹雞咁勁? :question2: :question2: :question2:

米國咁多spy在香港,你話呢 :question2:
smartbb
  頭像

2009-05-06, 17:56

文章發表人 imcoke 發表於 2019-06-12, 17:36

smartbb 寫:
kwai888qiu 寫: 呢條法案對一D返大陸搞事奶野後回港避風頭的港人有關.

聽聞,政府一早同犯民單聲
早期是無問題
因為首要目標係大陸佬走資佬
貪污高官
所以點解要抄家

香港搞事個搞事議員
香港班生意佬,唔係大大鑊領污高官
都唔會搞

今次發哂神經咁搞
極高機會有人落左order 借勢要搞事
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 hogen 發表於 2019-06-12, 21:33

imcoke 寫:
smartbb 寫:

聽聞,政府一早同犯民單聲
早期是無問題
因為首要目標係大陸佬走資佬
貪污高官
所以點解要抄家

香港搞事個搞事議員
香港班生意佬,唔係大大鑊領污高官
都唔會搞

今次發哂神經咁搞
極高機會有人落左order 借勢要搞事

估計係米國要打貿易戰,用呢條條例去搵習大做籌碼,但明顯今次冇乜政客走出黎帶頭反,就算係毛姨都係前面UP下2句就走人,同埋今次因為冇帶頭人,成班人好似成盤散沙咁,唔夠凝聚力
另外就係我感覺米國對香港已經係深入滲透,反中思想已經直接灌輸係佢地腦中,要變番清醒真係好難,所以條例唔係叫逃犯條例,而直接比個反送中係呢條條例度,等多年青人走出黎做替死鬼
圖檔圖檔圖檔
hogen
  頭像

2007-09-26, 22:38

文章發表人 mtr 發表於 2019-06-12, 22:43

今日同以前佔中、佔旺、旺角暴動和上周 6.9 遊行最大分別係 ...

- 完全無大台,但至少朝早堵路的部署和行動力明顯較以往有組織

- 給暴徒的物資補給至呢一刻仍源源不絕

- 英國駐港領事館首次公然開放其館址提供作暴徒掩護所,及英資太古廣場暗中縱容暴徒在該處藏匿,或逃避警方追補

- 各暴徒群組通訊渠道更多樣化,更隱密

- 明顯多左好多聲稱境外傳媒記者的外國人混入暴徒中 "採訪"
附加檔案
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

文章發表人 力奇 發表於 2019-06-12, 23:55

阿豬阿狗舉起部手機都話自己係記者, 無警察時就衝衝衝掉鐵馬, 有警察追埋黎就扮記者 :050:
力奇
  頭像

2005-10-21, 23:55

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2019-06-13, 09:17

特朗普都出聲話在G20同習總傾呢單野
歐洲各領事今日出聲明
好明顯又一次八國聯軍打大陸.

呢次唔出聲食花生了...關人忍事. :005: :005: :005:
kwai888qiu
  頭像

2007-05-22, 22:27

文章發表人 mtr 發表於 2019-06-13, 15:24

AM730 2019.6.13
政經密碼: 周顯

《香港政策法》會檢討但不會取消

在本周一,美國國務院發言人Morgan Ortagus在新聞發布會中指出,美國嚴重關切《逃犯條例》修訂,上周日數十萬港人和平上街示威,明確表明反對條例修訂,美國認同港人的憂慮,擔心通過條例將破壞高度自治,並對香港長期能保持人權、自由和民主價值觀產生負面影響。美國非但憂慮香港營商環境變差,面對中國反覆無常的司法制度,將危及居於香港或訪港的美國人。由於「一國兩制」持續被侵蝕,威脅到香港國際上長期擁有的特殊地位。

至於中國的反應,則一如所料,強硬地指出香港事務全屬中國內政,美國無權說三道四。

現在我先討論中國的底牌。

第一,中國收回香港,是一盤大棋,從1997年至2047年,逐步蠶食,《逃犯條例》只是其中的一步,完了之後,還會行廿三條、人工島、大灣區等等……它不可能因香港人或西方任何國家的反對,因而阻礙了其進程。

第二,《香港政策法》修訂甚至取消,最大的受害者是香港人,最多影響到中國的富豪們,對領導人一點影響也沒有,對中國的老百姓,也許更加額手稱慶,皆因他們一直很不滿香港的特殊地位,如果打回一國一制,13億中國人都會開心得很

第三,現時中美關係拉緊,更加有利於就香港這小問題而翻臉,反而在中美蜜月期,中國還會有點顧忌美國的想法,現在反正撕破臉了。

至於美國的想法:

第一,也許很多香港人在回歸之後,還有幻想,美國則不可能不知道中國的真正想法,早在1984年/1997年,已將香港write off了,所謂的《香港政策法》,只是權宜之計,把已出之物多保留一天,就是一天。

第二,今日香港在美國心目中的經濟地位,遠遠及不上十年(金融海嘯)前,因此,我們只是大棋局的一隻小棋子,有價值,但不大。

第三,保持香港現有地位,仍然對美國有一丁點兒好處,所以,我認為,《香港政策法》將會檢討,修訂一下,意思意思,但真正取消,卻是不會。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 joe 發表於 2019-06-13, 17:51

:063: :063: :063:
joe
  頭像

2005-03-17, 09:35

文章發表人 mtr 發表於 2019-06-17, 14:57

https://lihkg.com/thread/1234928/page/1

美國重組後的「印太-香港」領導班子

沈旭暉 ... 《逃犯條例》爭議期間,美國公佈了一批和香港相關的任命,首先是新任美國駐港大使史墨客(Hanscom Smith),取代以經貿為專長的現任總領事唐偉康。正如本欄多次講述,因為歷史原因,美國駐港澳總領事級別等同大使,直接匯報華府,選擇這時候公佈新人選,很難不令人有宏觀聯想。史墨客是懂普通話的中國通,有留學日本經驗,是公開出櫃的同志,伴侶呂英宗是台灣人,曾在上海總領事館工作,這份履歷屬於「印太戰略」時代的外交官新貴,未來美國只會更把香港放進整個「印太」框架考量。還有新任副總領事侯偉業,在回歸初年就曾在香港工作,也有在波斯尼亞這個另類「一國兩制」處理美國利益的經驗。

不過最重要的還是此人:相當鷹派、職業軍人出身的史迪威(David Stilwell),終於在三日前獲國會通過,成為新任處理亞太事務的助理國務卿,也就是負責整個區域的最高層。筆者在夏威夷East-West Center當訪問學人時與其為鄰房,曾拜訪其像是軍事博物館的辦公室訪問,一言以蔽之,他是以軍事戰略處理外交的典型,戰略思維和外交官出身的傳統精英完全不同,訪問時他就對我說,在自由派外交思維主導的East-West Center,他幾乎是唯一的例外。美國印太戰略人員,正式在「後《逃犯條例》時代」埋班,香港未來再嘗試獨善其身,恐怕不可能。
圖檔
mtr
  頭像

回到 影音 fun 區