誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 20 位訪客

(AV post)搬左屋,新器材

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

Re: (AV post)搬左屋,新器材

文章發表人 peterso 發表於 2020-05-11, 02:40

mtr 寫: Onioncake 新居的間格睇落好四正 :a012:

鐘意佢屋企個 color tone ,望落去好舒服 :great:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 onioncake 發表於 2020-05-11, 11:04

peterso 寫:
mtr 寫: Onioncake 新居的間格睇落好四正 :a012:

鐘意佢屋企個 color tone ,望落去好舒服 :great:

多謝首領 :sorry:
onioncake
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2008-02-02, 00:45

文章發表人 imcoke 發表於 2020-05-11, 11:33

天花平整
無用風扇燈

就算用反射式atmos speaker
效果都有保證
唔洗擔心
imcoke
Fun區皇室 - 出野大魔王

2013-11-07, 23:34

文章發表人 ep71at 發表於 2020-05-12, 16:39

原來尼到重有玩 AV HI FI嘅嘢 :gagag: :gagag: :gagag:
ep71at
  頭像

2006-02-26, 22:57

文章發表人 onioncake 發表於 2020-05-14, 16:14

imcoke 寫:天花平整
無用風扇燈

效果都有保證
唔洗擔心

多謝師兄意見,咁等我平平地整對enabled speaker玩下先 :inlove2: :inlove2: :inlove2:
onioncake
  頭像

文章發表人 onioncake 發表於 2020-05-14, 16:16

ep71at 寫: 原來尼到重有玩 AV HI FI嘅嘢 :gagag: :gagag: :gagag:

以前成日睇呢度D富豪買腐化野玩,好多器材牌子都係呢度學番來 :042:
onioncake
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2020-05-14, 23:41

ep71at 寫: 原來尼到重有玩 AV HI FI嘅嘢 :gagag: :gagag: :gagag:

我琴日至響廳裝咗部 75” LG nano cell tv :modlaugh:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 smartbb 發表於 2020-05-15, 01:52

peterso 寫:

我琴日至響廳裝咗部 75” LG nano cell tv :modlaugh:

8K :043: :043: :043:

用緊1080 嘅經過 :maskman:
smartbb
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2009-05-06, 17:56

文章發表人 imcoke 發表於 2020-05-15, 10:09

onioncake 寫:
無用風扇燈

效果都有保證
唔洗擔心

多謝師兄意見,咁等我平平地整對enabled speaker玩下先 :inlove2: :inlove2: :inlove2:

atmos 是加強環境聲和包圍感
所以有說反射式,效果更好

不過反射的話,就對天花有咩物件,有決定性影響

如果有用天花風扇燈的話,開av 時,風扇就一定要關
如果唔係,某些場境,會出現怪聲

我就有風扇燈,set 機時開風扇,己經聽到好大問題
:ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

如果只是固定物件,如簡單吊燈之類
影響應該不大,
但吊燈做型太過特別
就唔知有咩影響了
imcoke

文章發表人 onioncake 發表於 2020-05-15, 11:58

peterso 寫:

首領係唔同D :sorry: :sorry: :sorry:
onioncake
  頭像

文章發表人 onioncake 發表於 2020-05-15, 12:06

imcoke 寫:
無用風扇燈

效果都有保證
唔洗擔心

影響應該不大,
但吊燈做型太過特別
就唔知有咩影響了

唔知師兄你用緊邊款speaker呢?
我因為對C3既箱面細,可以用既enabled spesker無咩選擇
睇岩對onkyo d309h, 又話停左產週圍都無
所以現在諗住日本amazon買對Sony enabled 玩,貪個款同size較襯對前置,評價又唔係太差

其實我對enabled speaker都係有D擔心,覺得佢發聲時會擾亂前置既聲音,攪到D聲重衰,唔知師兄有無咩意見? :sorry:
onioncake
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2020-05-15, 12:36

imcoke 寫:
無用風扇燈

效果都有保證
唔洗擔心

影響應該不大,
但吊燈做型太過特別
就唔知有咩影響了

我因為對C3既箱面細,可以用既enabled spesker無咩選擇
所以現在諗住日本amazon買對Sony enabled 玩,貪個款同size較襯對前置,評價又唔係太差

其實我對enabled speaker都係有D擔心,覺得佢發聲時會擾亂前置既聲音,攪到D聲重衰,唔知師兄有無咩意見? :sorry:

atmos speaker 是附助性質
幫助一些場境,有聲音來源由上面發出
如飛機,直升機之類的聲音,使用者感覺到直升機飛機是由頭頂飛過
不只是面前過,然後聲音直接去左後面

我的atmos speaker 只是安橋amp 跟機送個對

效果都說還可以
而樓主有興趣個對
無記錯初初出個時,價錢貴好多,當時聞說評價也不錯
不過當時我荷包緊,無考慮升級
現時四千,相信性價比更好,真心提議,去shop 到試音

干擾前置speaker 這個問題, 真心我自己都無諗過 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

電影bd encode 左atmos channel 的話
照理應該不會,因為atmos channel 是獨立存在
但沒有dd atmos encode 的話,用amp 的dsp 模擬出來的話
我個人感覺唔會
我試過用來睇無dd atmos 的電影 bd
atmos speaker 所發出的音壓其實唔大,也感覺不到有什麼大影響

ps
留心睇相
denon amp 上,有兩把電子扇?

但睇番你的setup, amp 上應是足夠空間去散熱
最後由 imcoke 於 2020-05-15, 13:19 編輯, 總共編輯了 1 次
imcoke

文章發表人 onioncake 發表於 2020-05-15, 13:06

imcoke 寫:
imcoke 寫:
無用風扇燈

效果都有保證
唔洗擔心

影響應該不大,
但吊燈做型太過特別
就唔知有咩影響了

如飛機,直升機之類的聲音,使用者感覺到直升機飛機是由頭頂飛過

我的atmos speaker 只是安橋amp 跟機個對
效果都說還可以
而樓主有興趣個對
不過當時我荷緊,無考慮升級

干擾前置speaker 這個問題, 真心我自己都無諗過 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

但沒有dd atmos endcode 的話,用amp 的dsp 模擬出來的話
我個人感覺唔會
atmos speaker 所發出的音壓其實唔大,也感覺不到有什麼大影響

ps
留心睇相

始終enabled 都係在前置頂發聲,同埋要射上天花,音壓應該都要有番咁上下大,所以覺得佢會干擾,例如有直升機,會唔會聽到架直升機“飛”左o係前面呢? :sorry:
Onkyo我想要,但無貨,所以先諗Sony
好多人話Klipsch果款好得,但無位放 :042:
部amp上面係有兩把usb風扇(另外駁電的), 其實部amp都有D慶,所以用風扇抽風等佢涼D
同埋唔知係心理作用定咩,部機涼D,D聲係比較好,開揚D放D :maskman: :selfpun:
onioncake
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2020-05-15, 13:18

imcoke 寫:
imcoke 寫:
無用風扇燈

效果都有保證
唔洗擔心

影響應該不大,
但吊燈做型太過特別
就唔知有咩影響了

我的atmos speaker 只是安橋amp 跟機個對
效果都說還可以
而樓主有興趣個對
不過當時我荷緊,無考慮升級

但沒有dd atmos endcode 的話,用amp 的dsp 模擬出來的話
我個人感覺唔會

ps
留心睇相

始終enabled 都係在前置頂發聲,同埋要射上天花,音壓應該都要有番咁上下大,所以覺得佢會干擾,例如有直升機,會唔會聽到架直升機“飛”左o係前面呢? :sorry:
Onkyo我想要,但無貨,所以先諗Sony
好多人話Klipsch果款好得,但無位放 :042:
部amp上面係有兩把usb風扇(另外駁電的), 其實部amp都有D慶,所以用風扇抽風等佢涼D
同埋唔知係心理作用定咩,部機涼D,D聲係比較好,開揚D放D :maskman: :selfpun:

我試過dd atmos demo 片
有一段是模擬一塊大樹葉轉動的聲音
dd atmos 係明顯樹葉聲會係頭上轉動

如果onkyo 要等貨,問問要等幾耐
唔長都可以考慮
如果唔係,去搵下onkyo amp 跟機個對的二手貨
用來試下聲都唔重皮
imcoke

文章發表人 imcoke 發表於 2020-05-15, 13:21

我所指是這段
當然youtube 無atmos 效果
imcoke

上一頁下一頁

回到 影音 fun 區