誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 26 位訪客

裝修問題

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

裝修問題

文章發表人 TimmyL 發表於 2020-05-26, 17:02

準備裝修舊屋(都有十幾年冇裝修了),有幾個問題:-
1. 現時一個電位大概要幾錢,上次裝修見啲入牆電線都好似好雞吓,可唔可以自己買電線比師父做?有冇好啲嘅入牆電線介紹(另外會買HIFI 專用電線有唸過以前秋葉原 MAS 好似60 呎,不過秋葉原都好似冇咗 )?
2. 現時訂做入牆櫃(入屋訂做)又大概幾錢呎呀?
3. 屋内啲水銅喉,因幾 年前維修過,見啲喉好薄吓,個维修師父點一下就穿了,出面有冇啲厚料嘅 銅水喉 通買呀(厚身啲同最緊要係質量)
4. 另外見淘宝有啲油煙機止逆閥賣,唔知得唔得,大風或打風時會唔會啲油煙吹唔番出街?
5. 有冇啲好嘅抽油煙機同分體冷氣機介紹呀?(窗口機會買 P 記啲變頻冷暖窗口機 )
6. 雪櫃都係P 記或者日立 兩款二選一.
7. 上次用Grohe 水龍頭(浴室同廚房)都幾耐用,宜家唔知重係唔係襟用呢?
8. 施來德燈制重得唔得呀?
9. 唔知邊道重有英國 MK 金屬13A插座(好貴襟用)?
10. 宜家家用 lan 線入牆 用 CAT 6 定 CAT 8 好呢?
11. 洗衣機除咗Miele 外重有冇其他好介紹,因為可能擺唔落,雖然現在都係用緊Miele 不過係舊款比較短身.新款洗衣量大咗所以深咗(舊款 580MM 新款要 636或者 643 MM),師兄有冇其他好介紹呀?
11. 部光波爐剛剛壞了, 想買部蒸氣烤焗微波爐唔知又有冇好介紹呢?
12. 最後係想問問師兄,見 P 記IH電磁爐 最大火力都係 3.2 千瓦, 好似比明火差啲, 同唔知耐唔耐用呢(個輕觸式面板 panel 易唔易壞呀?)

唔該哂師兄們 !
TimmyL
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2006-02-04, 13:37

Re: 裝修問題

文章發表人 peterso 發表於 2020-05-26, 20:08

首先你廚房電器係咪Built In先?
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 peterso 發表於 2020-05-26, 20:09

如果唔係Built In,蒸焗爐就買P記囉,記住後邊要留番啲位
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2020-05-26, 20:10

Groche 完全冇問題,想平啲可以去Amazon訂,但近排Amazon唔寄野麻煩啲
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2020-05-26, 20:11

幾大,筆值幾多先

好似電線咁,可以全屋ms 高級電線
電制全屋mk 座都得
有錢就得

:a004: :a004: :a004:
imcoke
Fun區皇室 - 出野大魔王

2013-11-07, 23:34

文章發表人 onioncake 發表於 2020-05-26, 21:02

買MK牆蘇去rsonline買,免費送貨,又平
onioncake
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2008-02-02, 00:45

文章發表人 TimmyL 發表於 2020-05-27, 00:01

peterso 寫: 如果唔係Built In,蒸焗爐就買P記囉,記住後邊要留番啲位

收到,唸緊 P 記同 T 記, 暫時都唔會Built In.
TimmyL
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 TimmyL 發表於 2020-05-27, 00:10

imcoke 寫: 幾大,筆值幾多先

好似電線咁,可以全屋ms 高級電線
電制全屋mk 座都得
有錢就得

:a004: :a004: :a004:

Budget 大概100 呎內啦,唔知邊道有舊英國電線賣呢,主要全屋電線,HIFI 專用電線就再睇睇研究一吓.
TimmyL
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 TimmyL 發表於 2020-05-27, 00:25

onioncake 寫: 買MK牆蘇去rsonline買,免費送貨,又平

想現場睇現貨,已前有秋葉原就唔洗煩, 宜家重睇緊BG (British General)
TimmyL
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 peterso 發表於 2020-05-27, 03:42

早d諗埋用唔用美式面版啊

用來做玩啦 hifi 嗰幾組,直接由灰士箱獨立 fuse 拉一兩組出泥
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2020-05-27, 10:24

hifi 位
最好拉兩組線以上

真係太多器材要用電
大電器: 電視,av amp , 2 聲道,十仔,仲有可能後級等等
仲有,遊戲機,ps/ xbox 唔好睇少佢食電能力,可能有機用上電腦
弱電器: router, switch, nas, set top box 等等,加加埋埋都係條數

hifi 位,拖板都用咩品牌款式都要考慮
imcoke

文章發表人 imcoke 發表於 2020-05-27, 12:35

我個hifi 位
都唔知有幾多件電器
:ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
imcoke

文章發表人 TimmyL 發表於 2020-05-27, 13:26

peterso 寫: 早d諗埋用唔用美式面版啊

用來做玩啦 hifi 嗰幾組,直接由灰士箱獨立 fuse 拉一兩組出泥

宜家都用緊兩組 hifi 用美式面版(一個專係比部 Krell 後級, 另一個就給美式hifi拖板 比前級,DAC,轉盤,有源電腦喇叭 Genelec用) , 所有hifi 電原線都係NBS美式插頭 . 有冇hifi 專用電線介紹呀So Sir.
TimmyL
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 joe 發表於 2020-05-27, 17:20

:clap2hands :clap2hands :clap2hands
joe
  頭像

2005-03-17, 09:35

文章發表人 peterso 發表於 2020-05-28, 02:42

TimmyL 寫:
peterso 寫: 早d諗埋用唔用美式面版啊

宜家都用緊兩組 hifi 用美式面版(一個專係比部 Krell 後級, 另一個就給美式hifi拖板 比前級,DAC,轉盤,有源電腦喇叭 Genelec用) , 所有hifi 電原線都係NBS美式插頭 . 有冇hifi 專用電線介紹呀So Sir.

我 out 哂啦,真係對d新野唔奶 :modlaugh:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
  頭像

下一頁

回到 影音 fun 區