誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 31 位訪客

[戰略] 呆灣議題

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

[戰略] 呆灣議題

文章發表人 mtr 發表於 2021-06-10, 10:06

... 現在最令人擔心的可能是台灣問題。

美國不斷玩弄台灣議題,一小步,一少步突破中美協議和公報的底線。台灣也有人配合,不斷製造新的既成事實,總之,利用台灣問題向中國找麻煩。台灣內部也有理性的力量,認識到被美國利用可能引起的風險,各方力量在博奕中,眼前也不會有危機,但在這個議題上是充滿風險的,美國人絕無好意,目的是挑起爭端,它就坐收魚翁之利。我們沒有水晶球,不能預測將來事態的發展,但顯然兩岸關係維持現狀對雙方最有利,台灣理性的社會力量可能能制止住任何危險的改變現狀的情況出現。

https://dpzblog.com/2021/06/09/%e9%9b%9c%e8%ab%87-682/
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: [戰略] 呆灣議題

文章發表人 Campagnolo 發表於 2021-06-10, 12:36

短期要穩住蔡省長政權,長期要幫助綠營繼續掌權呆丸,係美日兩國嘅共同核心利益,喱個陣勢目前嘅配合程度相當高,雖然目前在軍事層面阿爺比之前主動咗,感覺上好似有D緊張,但在經濟層面阿爺暫時冇咩大動作,局面算平靜。
Campagnolo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-23, 02:04

文章發表人 imcoke 發表於 2021-06-10, 22:30

菜政府今次出賣台灣市民
台美情況應該有變
imcoke
Fun區皇室 - 出野大魔王

2013-11-07, 23:34

文章發表人 Campagnolo 發表於 2021-06-11, 00:53

疫情未必會離間到美台相依嘅關係,只要大部分呆丸人仲係奉行保持現狀好過統一嘅思維路線,認老美做契老豆依然會係最受落嘅生存方式。
Campagnolo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2021-06-11, 10:46

如果台佬真係想反攻大陸, 真係有可能...

當全球反華的時候, 日本仔都稱呼台灣為國家, 南韓開放美國攔截導彈, 越南, 馬來西亞, 印度, 菲律賓, 個個都想大陸PK.

氣候變化, 溫度升高, 熱帶的人往亞熱帶地方擠, 亞熱帶的人往北方擠, 就會引起資源掠奪, 戰爭, 勢不可擋. 當全世界只針對單一國家時, 那個國家就會變成新一個北韓, 伊朗...

人與人之間只不過鬥長命罷了. 要在這有生的時間內, 建造好防預工事, 抵擋現時的敵人. 邊退邊進, 邊取邊讓, 唔前唔後, 唔左唔右...
kwai888qiu
  頭像

2007-05-22, 22:27

文章發表人 Campagnolo 發表於 2021-06-11, 16:13

呆丸嘅反骨仔性格短期内冇咩可能改變,但東盟列國到目前為止冇跡象會交心出黎倒向老美,畢竟在經濟和貿易層面依然相當依賴中國,除非老美在經濟上能夠全面取代中國嘅角色,令東盟列國可以和中國全面脱勾,否則唔會輕易在軍事上結盟老美,真正結盟咗老美嘅仲係日韓為主再加上去年正式加入嘅印度,係亞太區搞類似北約嘅概念係行唔通嘅。
Campagnolo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

回到 影音 fun 區