誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 38 位訪客

唔少以色列人已打四針,又如何?

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

唔少以色列人已打四針,又如何?

文章發表人 mtr 發表於 2022-01-11, 23:54

又,目前內地有中/高風險地區的省市,不論陝西/西安、深圳、天津、河南 ... 當地常住人口,全部逾九成完成兩針以上,至少一半人口打晒三針。

圖檔
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: 唔少以色列人已打四針,又如何?

文章發表人 wosoloo 發表於 2022-01-12, 03:17

打錯針
2012新生活之開始.
wosoloo
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-10-23, 13:19

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2022-01-12, 09:52

打針只是減少病毒感染既機會, 由體內免疫力產生. 但長時間不停地面對病毒, 係冇用的.
戴口罩可減少病毒傳染既機會, 在面部產生阻隔. 但長時間不停地面對病毒, 都係冇乜用的.

對抗疫情, 香港算不錯了, 可列世界前一,二位.

對抗疫情, 要三管齊下, 缺一不可.
1) 減少環境被病毒污染. 可減少人流, 強制戴口罩.
2) 強制打疫苗
3) 實施外來人口管制

香港幾好都有, 點捨得走... frog 21 frog 21 frog 21
kwai888qiu
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2007-05-22, 22:27

文章發表人 mtr 發表於 2022-01-16, 16:22

佢未打第五針

https://tw.news.yahoo.com/%E6%89%93%E4% ... 53413.html

打了4劑疫苗依然沒用 以色列財政部長確診新冠肺炎

目前在全球各國開始接種第3劑加強劑疫苗的同時,以色列率先全球進行第4劑疫苗的接種,但以色列財政部長李柏曼(Avigdor Lieberman)在接種第4劑疫苗沒多久後,於15日宣布確診新冠肺炎。

綜合外媒報導指出,現年63歲的以色列財政部長李柏曼,於10日才在推特上上傳自己接種第4劑疫苗的照片,沒想到在15日就在推特上表示,自己經過檢測後,發現已經確診新冠肺炎,但目前身體狀況良好,未來幾天會在家裡隔離工作。李柏曼同時也表示,他會繼續負責國內的經濟政策推動,以及關注相關的數據與計畫進行成果。

由於目前以色列當地也被Omicron變異株肆虐,以色列當地重症人數於14日達到306人,其中125人沒有接種任何疫苗,32人沒有接種第3劑加強劑,而除了李柏曼傳出確診外,其實就連外交部長拉皮德(Yair Lapid)也傳出確診的消息。

目前以色列為了對抗新一波的疫情,於2021年12月開始推動第4劑疫苗的接種,主要是以輝瑞(Pfizer)的BNT疫苗為主。以色列衛生部曾率先全球開放民眾接種第3劑加強劑疫苗,同時也公布數據,表示在接種後7天就能增強保護力,但目前為止,尚未針對第4劑疫苗的接種效果提出任何證明或實驗數據。
圖檔
mtr
  頭像

2007-04-17, 19:21

文章發表人 imcoke 發表於 2022-01-16, 16:44

打針係免重症

所以唔打針係搵自已笨
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 hogen 發表於 2022-01-16, 21:17

打幾多支輝瑞都好,我覺得作用唔大,原因為mRNA得S蛋白訊息,條key如果變左就會未必捉倒,咁你身體內有幾多抗體都冇用. :confused:

btw年年都話要打既流感針,呢2年冇再提過,究竟係流感斷左尾,定係流感其實就係新冠其中一個分支? :a003:
圖檔圖檔圖檔
hogen
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2007-09-26, 22:38

文章發表人 Siu 發表於 2022-01-17, 11:08

hogen 寫: 打幾多支輝瑞都好,我覺得作用唔大,原因為mRNA得S蛋白訊息,條key如果變左就會未必捉倒,咁你身體內有幾多抗體都冇用. :confused:

btw年年都話要打既流感針,呢2年冇再提過,究竟係流感斷左尾,定係流感其實就係新冠其中一個分支? :a003:

流感呢兩年政府都有叫人打喎!仲有資助…
可能大家注意力放咗在新冠疫苗啫!
Siu
  頭像

2004-12-05, 13:24

文章發表人 postmaster 發表於 2022-01-17, 18:21

Siu 寫:
hogen 寫: 打幾多支輝瑞都好,我覺得作用唔大,原因為mRNA得S蛋白訊息,條key如果變左就會未必捉倒,咁你身體內有幾多抗體都冇用. :confused:

對! , 前排政府有廣泛叫大家打季節性流感針喎. 無理由聽睇唔到呢類資訊 :confused2:
postmaster
  頭像

2005-07-16, 14:51

文章發表人 hogen 發表於 2022-01-17, 22:35

postmaster 寫:
Siu 寫:

對! , 前排政府有廣泛叫大家打季節性流感針喎. 無理由聽睇唔到呢類資訊 :confused2:

睇黎我呢個年齡層未去到要打流感針,但廣泛真係唔算,最少我身邊冇人聽過今年政府叫打 :maskman:
圖檔圖檔圖檔
hogen
  頭像

2007-09-26, 22:38

文章發表人 Siu 發表於 2022-01-18, 10:22

hogen 寫:
postmaster 寫:
Siu 寫:

睇黎我呢個年齡層未去到要打流感針,但廣泛真係唔算,最少我身邊冇人聽過今年政府叫打 :maskman:

電視廣告有吖!左(手打)新冠右(手打)流感…
另一個就女嘅話打咗(新冠),男嘅話仲有…咪漏咗流感針!

政府資助就比較少講!
Siu
  頭像

2004-12-05, 13:24

文章發表人 Campagnolo 發表於 2022-01-18, 13:00

新冠致死率0.2%左右,流感致死率0.1%左右,所以宣傳重點放在新冠疫苗也正常,雖然話疫苗唔係萬能,也不能防感染,但隨著法國全面強制執行疫苗護照,唔打疫苗嘅人將來在歐洲只會寸步難行。
附加檔案
Campagnolo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-23, 02:04

文章發表人 peterso 發表於 2022-01-18, 19:03

Biontech 根本就係呃人
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2022-01-19, 11:09

就像玩 HIFI 一樣, 無論點樣用數碼化去复制 ANALOG 的音樂, 都不是一樣的東西... :announce: :announce: :announce:
kwai888qiu
  頭像

2007-05-22, 22:27

回到 影音 fun 區