誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 23 位訪客

敗登已說明撐烏底線:唔可以逼俄國使用核武

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

敗登已說明撐烏底線:唔可以逼俄國使用核武

文章發表人 mtr 發表於 2022-09-19, 10:39

https://m.mingpao.com/pns/%e5%9c%8b%e9% ... d%e4%bb%b6

【明報專訊】烏克蘭軍隊本月東北部反攻大捷,反過來令西方官員開始憂慮俄羅斯總統普京會否尋求將戰事升級,甚至動用所謂的「戰術核武」。美國總統拜登接受哥倫比亞廣播公司(CBS)周日節目《60分鐘時事雜誌》專訪,連說三聲「不要」(don't),警告普京勿使用戰術核武,稱這將「改變二戰以來的戰爭面貌」,俄羅斯將面臨後果。克宮發言人佩斯科夫上周六(17日)回應傳媒提問時,強調俄軍對使用核武有制訂準則。

《60分鐘時事雜誌》的拜登專訪將於美國東岸時間周日(19日)晚上7時半(香港時間周一早上7時半)播出。上周五已公開的預告片段顯示,節目主持人佩利(Scott Pelley)表示:「烏克蘭在戰場上的成功正令普京變得尷尬和被逼到牆角。我不禁想,假如他(普京)在考慮使用化武或戰術核武,總統先生(拜登)你會跟他說什麼?」

「不要。不要。不要。」拜登答道:「你(普京)會為戰爭面貌帶來自二戰以來前所未見的改變。」...
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: 敗登已說明撐烏底線:唔可以逼俄國使用核武

文章發表人 mtr 發表於 2022-09-19, 10:40

https://dpzblog.com/2022/09/15/%e9%9b%9c%e8%ab%87-848/

... 不要忘了俄羅斯是有核牙齒的,把它逼到絕路上,有可能有一天它會宣佈某月某日,我會用戰術核彈襲擊某某目標,你們快點疏散人員!如果事情發展到這一步就各方都尷尬了,怎麼下台?

所以我有一種感覺,最後美國會喊停這場戰爭,烏克蘭依賴西方的軍援和其它援助,如果沒有了援助它是打不下去的,所以打或不打不是烏克蘭能決定的。俄羅斯本是野心勃勃,但戰場上敗了,也是急於有一個有面子的停止,所以最後決定還打不打下去的是美國,美國想走多遠?是就地停火?還是回到二月二十四日邊界或者允許烏克蘭奪取克里米亞,我們都不知,但是打核戰邊緣一定會停火的,各方溝通的管道還是很多的,不會讓事態失控。
圖檔
mtr
  頭像

2007-04-17, 19:21

文章發表人 Campagnolo 發表於 2022-09-19, 13:04

如果連常規戰都打唔嬴人哋條靚,而人哋又冇入侵俄羅B,仲想走去出核武打人哋,肯定自取滅亡。
附加檔案
Campagnolo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-23, 02:04

文章發表人 joe 發表於 2022-09-19, 13:33

frog 3 frog 3 frog 3
joe
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-03-17, 09:35

文章發表人 smartbb 發表於 2022-09-19, 15:08

你夠薑逼死大熊
大熊必定出超必唔會等死
超必必定係射老尾同你橄炒
點會浪費黎打小朋友
smartbb
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2009-05-06, 17:56

文章發表人 Campagnolo 發表於 2022-09-19, 18:55

係屋企門口同人打交,打唔赢都冇咩所謂,仲要輸得咁肉酸,點同D屋企人交代,冇面之餘仲想要搬晒D身家出去同人同歸於盡,咁嘅敗類真係千古難見,如果遇到咁嘅情境都算係整定,不過老美班權貴一定冇事,因為人哋為喱種滅絕大戰早有準備。
附加檔案
Campagnolo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2022-09-19, 19:38

老美最叻係老遠搞人地
如果係加拿大,老墨搞搞振
睇下會點

:biglaugh: :biglaugh: :biglaugh:
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 Campagnolo 發表於 2022-09-20, 23:37

喱點正正就係東西兩方最大分別嘅地方,得益於工業革命,西方列強百幾年前已經掌握強大海軍力量,可以輸送軍事力量去打世界任何一個角落,相反地男男國家冇發展喱方面軍事力量嘅思維,自古都係偏向守護型嘅國防策略。
Campagnolo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 kwai888qiu 發表於 2022-09-21, 18:50

俄仔搞公投了, 就在這幾日搞掂, 之後名正言順出兵, 再黎就射核蛋了... :005: :005: :005:
kwai888qiu
  頭像

2007-05-22, 22:27

文章發表人 Campagnolo 發表於 2022-09-22, 02:20

發布戰爭動員令,意味俄國將會處於國家戰爭狀態,可以繼續隨時拉壯丁,各級別大選可以暫停,佢老哥可以長期在位,由始至終佢老哥都想焗老美和老歐落場同佢砌,到時老美老歐嘅人民就冇得再隔岸觀火,西方政黨政客嘅壓力就會倍增,至於係咪想出核武,就算一架潛艇要射核彈,都唔可以由艦長一個話晒事,目前仲係由三方核勢力制衡當中,佢老哥想射都要睇阿爺嘅取態,㩒制只得一次機會。
附加檔案
Campagnolo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

回到 影音 fun 區