誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 26 位訪客

提呈人大釋法囉

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

提呈人大釋法囉

文章發表人 Arnold 發表於 2022-11-28, 19:23

特首提呈人大釋法囉,有乜咁大不了 :modlaugh:

假髮人老馮話淨睇 procedure manual 做嘢
Manual 無提到唔得,就係可以囉 : 並非唔得 = 得囉 :biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2:

淨跟 procedure manual 做嘢,真係大把人做得假髮人,阿豬阿狗做得 :biglaugh2:

啲假髮人,真係嘥鳩氣 :biglaugh2:
Arnold
Fun區 - 揸Fit人

2012-09-03, 19:50

Re: 提呈人大釋法囉

文章發表人 joe 發表於 2022-11-28, 19:26

:announce: :announce: :announce:
joe
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-03-17, 09:35

文章發表人 Arnold 發表於 2022-11-28, 19:43

啲假髮人,真係嘥鳩氣兼作反,鬧鳩律政司 :biglaugh2:

國安法審判,引入英國大狀 Tim Horton 來幫黎漢奸打官司兼代表外國利益 :share:
Arnold

2012-09-03, 19:50

文章發表人 mtr 發表於 2022-11-28, 22:33

港澳辦新聞稿 2022-11-28:

https://www.hmo.gov.cn/xwzx/xwfb/xwfb_c ... 23897.html

有些法官简单套用审理一般案件的原则、程序和习惯以及所谓“国际标准”来约束香港国安法的适用和执行,是未能正确认识香港国安法的宪制地位,是对香港国安法权威性、凌驾性的无视,是罔顾国家安全和香港繁荣稳定,已对案件的依法公正审理和香港国安法的准确实施构成重大挑战,对在特区维护国家安全带来重大风险。这些意见值得高度重视。
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

文章發表人 imcoke 發表於 2022-11-28, 23:30

都係都係參考老美

trump trump 早兩年,一開心就行政命令
合法喎
其實原理和釋法有咩分別

而且香港釋法成個情序比起行政命令更有系統
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 mtr 發表於 2022-11-28, 23:37

論可落命令,或自行繞過一般立法程序修改法律的空間、彈性,即憲法或行政法的 discretionary power,人大釋法相對美國總統行政命令克制/限制好多。

imcoke 寫: 都係都係參考老美

trump trump 早兩年,一開心就行政命令
合法喎
其實原理和釋法有咩分別

而且香港釋法成個情序比起行政命令更有系統
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2022-11-28, 23:42

算把啦
黃友心目中,美國做咩都係正確

李sir 中新冠都係錯

班黃友幾十歲都係咁

真係篤正黃友反駁唔到
就唔出聲

如果佢人多,就圍x 你

:biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2:
imcoke

文章發表人 mtr 發表於 2022-11-29, 12:04

https://hd.stheadline.com/news/realtime ... B%E5%B8%AB

國安「指定法官」會延伸至「指定律師」

... 今次特首提請人大釋法,將不可處理《國安法》的律師範圍,劃定為「沒有本地全面執業資格的海外律師或大律師」,一位知情的建制中人指出,特區政府此一劃分,可能並非最後釋法的結果。消息指出,中央正在研究,將國安「指定法官」制度,延伸至律師和大律師,即指定一批全符處理國安案件的「指定律師」,相關案件的被告只能在這批「指定律師」中,揀選自己的代表律師。究竟最終如何處理,仍要待十二月底的人大常委會作決定。

今次終院裁決,完全根據普通法原則行事;而終院亦未有就律政司提出的海外律師不可審理國安法論點作出裁決,因此,即使人大釋法,亦不算是推翻終院的裁決,只是人大常委會自行填補《國安法》漏洞,建制中人認為,這做法無損終院權威。但是人大常委會要在十二月底才開會,而黎智英案則會在十二月一日開審 據了解,律政司已決定向法庭申請延期開審;換言之,黎智英今次非但無法聘用Tim Owen,而且進一步造成收緊國安法的執行。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 imcoke 發表於 2022-11-29, 12:10

以前仲係英政府年代
英國律師來港做野就話得

但都回歸咁耐
律師是要專業資格
而且要受薪
任何外國人來港工作,都要批
應該勞工例都己經搞掂佢啦

早幾年,日本柔道(唔記得係唔係柔道)大師
來港指導
第二日己經比勞工署上門拉人

唔明
imcoke

文章發表人 kmMarkII 發表於 2022-11-29, 12:11

面係人地俾,架係自己丟。亂咁嚟,俾阿爺摑到口腫面腫。 :048:
kmMarkII
  頭像

2011-07-23, 00:00

文章發表人 imcoke 發表於 2022-11-29, 14:31

班假髮人,和律師
成日想直接治港

又唔係唔比你
正正經經做議員,做高官就得啦
又唔係唔比你做

法庭係法庭
唔係議會
imcoke

文章發表人 joe 發表於 2022-11-29, 17:59

:cutcut: :cutcut: :cutcut:
joe
  頭像

2005-03-17, 09:35

回到 影音 fun 區