誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 17 位訪客

高清廣播100fun

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

文章發表人 arrychiu 發表於 2007-12-05, 20:11

今日係高登見到AverMedia 重有一個TV Box,有埋中間鍵,
出DVI 1080i,只售$599.00,可能係最平高清電視接收方案。
arrychiu
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-07-19, 22:00

文章發表人 Old Man 發表於 2007-12-05, 20:23

Kenji1107 寫:我想問.............
d set-top box有冇色差out put架??
唔行hdmi..得唔得??
覺得自己好鬼out :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

借圖 :share: 我反而想知:
1. 若有幾部tv, 可否用一個box加1開4的hdmi散出去? 並睇不同台?
(如果要每部tv要一個box, 咪好搶 :money: ! D茶餐廳點算...)
2. 又可否hdmi, 色差等都同時插上, 分別輸出, 同時間睇? 畫中畫受不受影響?
3. 若不是高清廣播時, 鬼影橫紋雪花等會否都可改善消失?
Old Man
Fun區皇室 - 出野大魔王

2005-08-20, 15:00

文章發表人 yawoo 發表於 2007-12-05, 21:53

arrychiu 寫:今日係高登見到AverMedia 重有一個TV Box,有埋中間鍵,
出DVI 1080i,只售$599.00,可能係最平高清電視接收方案。

有埋數碼tuner? 可唔可以電腦錄埋架?

:sorry: :sorry: :sorry:
圖檔
yawoo
  頭像

2005-08-22, 13:11

文章發表人 yawoo 發表於 2007-12-05, 21:56

New Man 寫:
覺得自己好鬼out :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

借圖 :share: 我反而想知:
1. 若有幾部tv, 可否用一個box加1開4的hdmi散出去? 並睇不同台?
(如果要每部tv要一個box, 咪好搶 :money: ! D茶餐廳點算...)
2. 又可否hdmi, 色差等都同時插上, 分別輸出, 同時間睇? 畫中畫受不受影響?
3. 若不是高清廣播時, 鬼影橫紋雪花等會否都可改善消失?

1. 可以HDMI4出4. 但只可tune到一個台.
2. 唔知.
3. 數碼廣播就無鬼影雪花, 但可能爆格.
圖檔
yawoo
  頭像

文章發表人 jv8803 發表於 2007-12-05, 22:02

yawoo 寫:
arrychiu 寫:今日係高登見到AverMedia 重有一個TV Box,有埋中間鍵,

好似唔可以 :question2:
jv8803
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-12-26, 01:39

文章發表人 arrychiu 發表於 2007-12-05, 22:05

yawoo 寫:

唔洗亦無得經電腦,只係DVI直出Mon,所以無得錄,
但可能係最平LCD TV 高清電視接收器。
arrychiu
  頭像

文章發表人 kurobomb 發表於 2007-12-05, 22:15

arrychiu 寫:
yawoo 寫:

你有無睇清楚係 DVB 定係 DMB 制式 :question2: :question2: :question2:
圖檔
kurobomb
  頭像

2006-02-08, 16:47

文章發表人 JanHau 發表於 2007-12-05, 22:36

Kenji1107 寫:
小小Pat 寫:
固體蛇 寫:
明仔 寫:
小小Pat 寫:

有色差!唔係舊電視點用! :ebsmile:

:clap2hands :clap2hands :clap2hands

等緊出多o的set top box選擇 :question2: , o甘可以買隻好o的同等跌o下價 :003: 只要有色差, 我部舊display都可以有local hd broadcast signal食

我估要等到有錄影機出先會減價,而家第一水實要賺!佢地都跟廣管局建議賣2K,吹佢地唔賬! :confused:

我聽d c兄講...

用室內天線已經好正

咁咪唔洗等佢轉大廈天線... :a013: :a013: :a013:

我用緊室內天線收哂TVB同ATV~~~ :clap2hands :clap2hands
JanHau
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2006-08-14, 16:58

文章發表人 cranberry 發表於 2007-12-05, 22:58

你有冇睇清楚人地係乜制式,咪亂咁up害死哂啲網友喎 :dont_agree:
圖檔圖檔
cranberry
  頭像

2007-07-16, 15:59

文章發表人 arrychiu 發表於 2007-12-05, 23:00

kurobomb 寫:
arrychiu 寫:
yawoo 寫:

你有無睇清楚係 DVB 定係 DMB 制式 :question2: :question2: :question2:

應該唔會睇錯,係香港數碼制式 DMB-TH。
arrychiu
  頭像

文章發表人 yawoo 發表於 2007-12-05, 23:09

cranberry 寫:

你有冇睇清楚人地係乜制式,咪亂咁up害死哂啲網友喎 :dont_agree:

如果計硬件成本, 數碼TV box會比較貴, 因為要加多左mpeg2/h264解碼晶片, 同埋出DVI既線路. USB版就多左播錄軟件.
圖檔
yawoo
  頭像

文章發表人 osmond 發表於 2007-12-05, 23:37

我有隻usb tv 手指,行DVB-T咁受唔受到高清電視? :confused2: :sorry: :sorry:
osmond
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2005-07-21, 00:33

文章發表人 大家樂王子 發表於 2007-12-05, 23:39

osmond 寫:我有隻usb tv 手指,行DVB-T咁受唔受到高清電視? :confused2: :sorry: :sorry:

DMB-TH 既 USB 手指咪得羅 :hello: :hello:
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
大家樂王子
  頭像

2005-11-22, 14:17

Re: 高清廣播100fun

文章發表人 Max 發表於 2007-12-05, 23:46

大家樂王子 寫:- 數碼地面電視覆蓋範圍@Google Map
- USB AverMedia ~$799
- Creation ~$2200 (已有得賣啦)
- Olevia Set Top Box ~$1990 (已有得賣啦)
- 杰科 (暫時要跟買電視先有,已有)
- Pixel Magic ~$2680
- Picazzo ~$
- MAG ~$

香港
- 北角, 大廈天線 (未改), Olevia, 接收:差 (只有 TVB 標清) <- 試o左,係事實 :a006:

九龍
- wtc (黃大仙?), 室內天線, Olevia, 接收:強

新界

離島

可集中係度做測試, 咁方便睇 :ebsmile:
Max

2005-06-18, 13:09

文章發表人 osmond 發表於 2007-12-05, 23:55

大家樂王子 寫:
osmond 寫:我有隻usb tv 手指,行DVB-T咁受唔受到高清電視? :confused2: :sorry: :sorry:

DMB-TH 既 USB 手指咪得羅 :hello: :hello:

但我隻係DVB-T? :hello:
osmond
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2005-07-21, 00:33

上一頁下一頁

回到 影音 fun 區