誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 25 位訪客

[100FUN 報告] TEAC HD-B500 STB 機頂盒 詳細評測及買後感 (upda

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

文章發表人 bullwong 發表於 2007-12-28, 09:35

小小Pat 寫:
bono 寫:有d想買 :question2:

部picazzo都唔知等到幾時 :044:

目標一月! :005: :005:

http://picazzostb.blogspot.com/

:044: :044: :044:
圖檔圖檔
bullwong
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-11-27, 17:46

文章發表人 nanami 發表於 2007-12-28, 09:39

bullwong 寫:
小小Pat 寫:
bono 寫:有d想買 :question2:

部picazzo都唔知等到幾時 :044:

目標一月! :005: :005:

http://picazzostb.blogspot.com/

:044: :044: :044:

report 好 :great: :great: :clap2hands :clap2hands :clap2hands
圖檔
nanami
  頭像

2006-01-08, 11:36

文章發表人 wagonr96 發表於 2007-12-28, 10:05

:sorry: :sorry: :great: :great:
發咩神經啊你? :patpat1:
:eat: 燒鵝脾la pokguy
返番去二十世紀啦懵卵 :biglaugh2:
你on9 la :010: :010: :010:
種瓜得瓜, 種豆得豆 :010:
:003: 一日不抽水 一日不吃飯 :003:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2005-11-17, 19:57

文章發表人 jv8803 發表於 2007-12-28, 10:15

:great: :great: :great:
jv8803
  頭像

2004-12-26, 01:39

Re: [100FUN 報告] TEAC HD-B500 STB 機頂盒 詳細評測及買後感 (

文章發表人 jv8803 發表於 2007-12-28, 10:17

[quote="lc1986"]TEAC HD-B500 STB @美孚新
jv8803
  頭像

2004-12-26, 01:39

文章發表人 lc1986 發表於 2007-12-28, 11:47

skincat 寫:請問有冇50/60hz轉換?

沒有~ :question1: :question1:
不過唔知點解呢度話有:
http://forum.hkepc.com/viewthread.php?t ... a=page%3D1
最後由 lc1986 於 2007-12-28, 11:49 編輯, 總共編輯了 1 次
圖檔
圖檔圖檔圖檔
lc1986
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2006-07-19, 22:09

文章發表人 小小Pat 發表於 2007-12-28, 11:48

lc1986 寫:
skincat 寫:請問有冇50/60hz轉換?

沒有~ :question1: :question1:

除PM外,好似其中有隻平價野有! :question1:
我是Lx90後!
小小Pat
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:32

Re: [100FUN 報告] TEAC HD-B500 STB 機頂盒 詳細評測及買後感 (

文章發表人 Cam 發表於 2007-12-28, 12:17

[quote="jv8803"][quote="lc1986"]TEAC HD-B500 STB @美孚新
Cam
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-11-16, 20:17

文章發表人 lc1986 發表於 2007-12-28, 12:18

Cam 寫:
jv8803 寫:
lc1986 寫:TEAC HD-B500 STB @美孚新邨

優點:
1. set up 簡單, 插好哂線, 開機, 按個掣就自動同你追好哂台. 我就好好彩全部台收哂. 強度仲要係70%以上
2. 機背layout齊全公整, 應有盡有, 有 av 機感覺
3. Set 左 1080i 之後, 就無論睇標清台或高清台都係會以1080i顯示
4. 機身長開都唔熱
5. 隨時可檢查信號強度, H.264/MPEG-2, SD/HD 等 information
6. 操作反應快, 轉台兩秒左右. 同有線電視機頂盒反應差不多
7. E-SATA port 最具前瞻性
8. Menu 入面已經有一項叫做 "錄影提示器", 証明teac已經搞緊個錄野功能
9. 全自動firmware upgrade. 基本上插左天線佢已經可以連到server檢查有冇新firmware, 如果有的話便會自動upgrade.
10. EPG 己經完善地用到. 睇到哂完整嘅時間表
11. 畫面穩定, 顏色鮮艷. 未試過爛畫面. 一定冇在電器鋪睇咁差勁
12. 送天線, 如果大廈未改天線可以用住先 (不過我就冇用喇)
13. 可換電源線
14. 升級機頂盒/MHEG-5 認証

缺點:
1. 懷疑究竟 teac 係咪真係搞緊個錄影function (不過經多方面消息証實已經搞緊, 所以都好放心)
2. menu 較單調
3. 一call個 EPG 出黎就會霸哂個screen
4. 包裝比較簡陋.. 連說明書都冇. 仲要得條紅黃白av線.. 保養書要遲些才寄來
5. 有人可能覺得佢大部, 不過佢機背layout真係設計得好公整

買後感:
買 stb 最緊要係有現貨.. 係呢個風高浪急嘅時勢如果訂貨的話真係唔化算.. 都唔知等到幾時...
講信心大就一定係 olevia 或者 pixelmagic. 但係 stb 將來跌價一定好快, 同埋如果電視唔係 full hd 的話, 我覺得 pixel magic 貴個 $700 唔值得洗..
olevia 係信心大.. 但係.. 如果同一價錢就買到 teac 的話, 點解唔揀部將來有機會有埋錄影function嘅呢?
係你未睇到呢個report之前可能你會對teac有啲保留.. 不過, 我己經為大家做了白老鼠了, 証實畫汁會接收方面完全冇問題. 只欠, 你相唔相信teac會盡快推出錄影function upgrade的懷疑吧!

p.s.
有興趣買的朋友可以到泰林看看, 價錢是 $1990.
將來再發現到有乜野問題再同大家分享! enjoy!
:clap2hands :clap2hands

我覺得呢樣最 :great: :001: ,唔使煩 :a012:

天線 ??? :a005: :a005: :a005: or LAN 線 ? :question2: :question2:

你冇睇錯, 係天線 :gagag: :gagag:
圖檔
圖檔圖檔圖檔
lc1986
  頭像

文章發表人 eric2007 發表於 2007-12-28, 12:29

lc1986 寫:
Cam 寫:
jv8803 寫:
lc1986 寫:TEAC HD-B500 STB @美孚新邨

優點:
1. set up 簡單, 插好哂線, 開機, 按個掣就自動同你追好哂台. 我就好好彩全部台收哂. 強度仲要係70%以上
2. 機背layout齊全公整, 應有盡有, 有 av 機感覺
3. Set 左 1080i 之後, 就無論睇標清台或高清台都係會以1080i顯示
4. 機身長開都唔熱
5. 隨時可檢查信號強度, H.264/MPEG-2, SD/HD 等 information
6. 操作反應快, 轉台兩秒左右. 同有線電視機頂盒反應差不多
7. E-SATA port 最具前瞻性
8. Menu 入面已經有一項叫做 "錄影提示器", 証明teac已經搞緊個錄野功能
9. 全自動firmware upgrade. 基本上插左天線佢已經可以連到server檢查有冇新firmware, 如果有的話便會自動upgrade.
10. EPG 己經完善地用到. 睇到哂完整嘅時間表
11. 畫面穩定, 顏色鮮艷. 未試過爛畫面. 一定冇在電器鋪睇咁差勁
12. 送天線, 如果大廈未改天線可以用住先 (不過我就冇用喇)
13. 可換電源線
14. 升級機頂盒/MHEG-5 認証

缺點:
1. 懷疑究竟 teac 係咪真係搞緊個錄影function (不過經多方面消息証實已經搞緊, 所以都好放心)
2. menu 較單調
3. 一call個 EPG 出黎就會霸哂個screen
4. 包裝比較簡陋.. 連說明書都冇. 仲要得條紅黃白av線.. 保養書要遲些才寄來
5. 有人可能覺得佢大部, 不過佢機背layout真係設計得好公整

買後感:
買 stb 最緊要係有現貨.. 係呢個風高浪急嘅時勢如果訂貨的話真係唔化算.. 都唔知等到幾時...
講信心大就一定係 olevia 或者 pixelmagic. 但係 stb 將來跌價一定好快, 同埋如果電視唔係 full hd 的話, 我覺得 pixel magic 貴個 $700 唔值得洗..
olevia 係信心大.. 但係.. 如果同一價錢就買到 teac 的話, 點解唔揀部將來有機會有埋錄影function嘅呢?
係你未睇到呢個report之前可能你會對teac有啲保留.. 不過, 我己經為大家做了白老鼠了, 証實畫汁會接收方面完全冇問題. 只欠, 你相唔相信teac會盡快推出錄影function upgrade的懷疑吧!

p.s.
有興趣買的朋友可以到泰林看看, 價錢是 $1990.
將來再發現到有乜野問題再同大家分享! enjoy!
:clap2hands :clap2hands

我覺得呢樣最 :great: :001: ,唔使煩 :a012:

天線 ??? :a005: :a005: :a005: or LAN 線 ? :question2: :question2:

你冇睇錯, 係天線 :gagag: :gagag:

呢個功能其實我最有興趣但又最唔明 :confused2: .... 即係over the air形式update firmware?咁有關生產商要有信號發射站 (還是"痴"慈雲山發射站用)、又可能佔用某數量頻寬?咁做又係咪合法呢?
佢都有番咁上下財力物力喎....

話時話,從你插天線著機到而家,有冇發現部機做過任何update?
eric2007

2007-12-05, 17:42

文章發表人 amgsl55 發表於 2007-12-28, 12:49

"O" STB also has OTA firmware update function. :clap2hands
amgsl55
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-07-10, 11:00

文章發表人 lc1986 發表於 2007-12-28, 12:49

eric2007 寫:
呢個功能其實我最有興趣但又最唔明 :confused2: .... 即係over the air形式update firmware?咁有關生產商要有信號發射站 (還是"痴"慈雲山發射站用)、又可能佔用某數量頻寬?咁做又係咪合法呢?
佢都有番咁上下財力物力喎....

話時話,從你插天線著機到而家,有冇發現部機做過任何update?

開頭我都唔信, 不過泰林個位 promoter 就係咁講, 天線可以做埋upgrade.. 其他有 OFTA label 嘅 stb 都應該做到.

可能當廠商搞好個firmware之後就會攞去發射站發出來啩.....~ :unhappy:

我尋晚個status係"找到新軟體", 但係今朝就變左"沒找到新軟體"喇.. 唔知係咪upgrade左.. 因為個version number冇變過.. 仍然係 Dec 22 2007. :maskman: :maskman:
圖檔
圖檔圖檔圖檔
lc1986
  頭像

文章發表人 qualcomm 發表於 2007-12-28, 14:05

I saw e-SATA connector.
圖檔
qualcomm
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-10-09, 23:41

文章發表人 lasandus 發表於 2007-12-28, 14:11

qualcomm 寫:I saw e-SATA connector.

係可以用來做錄影!! :a012:
lasandus
  頭像

2006-04-24, 04:11

文章發表人 DonDon 發表於 2007-12-28, 16:17

:struggle: :struggle: :struggle:
圖檔
DonDon
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長

2006-01-26, 14:19

上一頁下一頁

回到 影音 fun 區