誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 38 位訪客

[100FUN 報告] TEAC HD-B500 STB 機頂盒 詳細評測及買後感 (upda

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

[100FUN 報告] TEAC HD-B500 STB 機頂盒 詳細評測及買後感 (upda

文章發表人 lc1986 發表於 2007-12-28, 00:32

:share: :share: :share:
附加檔案
最後由 lc1986 於 2007-12-28, 02:13 編輯, 總共編輯了 5 次
圖檔
圖檔圖檔圖檔
lc1986
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2006-07-19, 22:09

文章發表人 peterso 發表於 2007-12-28, 00:34

:great: :great: :great: :great:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 jv8803 發表於 2007-12-28, 00:35

效果正唔正先:001:
jv8803
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-12-26, 01:39

文章發表人 lc1986 發表於 2007-12-28, 01:10

:devil: :devil: :devil:
附加檔案
圖檔
圖檔圖檔圖檔
lc1986
  頭像

文章發表人 frankiepoon 發表於 2007-12-28, 01:11

:give: :drink1: :drink1: :drink1:
frankiepoon
  頭像

2007-01-01, 17:21

文章發表人 Sun 發表於 2007-12-28, 01:13

Wish you good luck!!!
Sun
  頭像

2004-11-27, 15:42

[100FUN 報告] TEAC HD-B500 STB 機頂盒 詳細評測及買後感 (買左

文章發表人 lc1986 發表於 2007-12-28, 02:05

TEAC HD-B500 STB @美孚新邨

優點:
1. set up 簡單, 插好哂線, 開機, 按個掣就自動同你追好哂台. 我就好好彩全部台收哂. 強度仲要係70%以上
2. 機背layout齊全公整, 應有盡有, 有 av 機感覺
3. Set 左 1080i 之後, 就無論睇標清台或高清台都係會以1080i顯示
4. 機身長開都唔熱
5. 隨時可檢查信號強度, H.264/MPEG-2, SD/HD 等 information
6. 操作反應快, 轉台兩秒左右. 同有線電視機頂盒反應差不多
7. E-SATA port 最具前瞻性
8. Menu 入面已經有一項叫做 "錄影提示器", 証明teac已經搞緊個錄野功能
9. 全自動firmware upgrade. 基本上插左天線佢已經可以連到server檢查有冇新firmware, 如果有的話便會自動upgrade.
10. EPG 己經完善地用到. 睇到哂完整嘅時間表
11. 畫面穩定, 顏色鮮艷. 未試過爛畫面. 一定冇在電器鋪睇咁差勁
12. 送天線, 如果大廈未改天線可以用住先 (不過我就冇用喇)
13. 可換電源線
14. 升級機頂盒/MHEG-5 認証

缺點:
1. 懷疑究竟 teac 係咪真係搞緊個錄影function (不過經多方面消息証實已經搞緊, 所以都好放心)
2. menu 較單調
3. 一call個 EPG 出黎就會霸哂個screen
4. 包裝比較簡陋.. 連說明書都冇. 仲要得條紅黃白av線.. 保養書要遲些才寄來
5. 有人可能覺得佢大部, 不過佢機背layout真係設計得好公整
6. 沒有 50/60Hz 轉換
7. 沒有 1080p upscale

買後感:
買 stb 最緊要係有現貨.. 係呢個風高浪急嘅時勢如果訂貨的話真係唔化算.. 都唔知等到幾時...
講信心大就一定係 olevia 或者 pixelmagic. 但係 stb 將來跌價一定好快, 同埋如果電視唔係 full hd 的話, 我覺得 pixel magic 貴個 $700 唔值得洗..
olevia 係信心大.. 但係.. 如果同一價錢就買到 teac 的話, 點解唔揀部將來有機會有埋錄影function嘅呢?
係你未睇到呢個report之前可能你會對teac有啲保留.. 不過, 我己經為大家做了白老鼠了, 証實畫汁會接收方面完全冇問題. 只欠, 你相唔相信teac會盡快推出錄影function upgrade的懷疑吧!

p.s.
有興趣買的朋友可以到泰林看看, 價錢是 $1990.
將來再發現到有乜野問題再同大家分享! enjoy!
:clap2hands :clap2hands
附加檔案
最後由 lc1986 於 2007-12-28, 11:46 編輯, 總共編輯了 1 次
圖檔
圖檔圖檔圖檔
lc1986
  頭像

文章發表人 r32 發表於 2007-12-28, 02:15

:sorry: :sorry: :sorry:
r32
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-01-03, 23:37

文章發表人 大家樂王子 發表於 2007-12-28, 02:22

有無什麼 TVB 互動果 d 野 ??? :a013:
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
大家樂王子
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-11-22, 14:17

文章發表人 poelam 發表於 2007-12-28, 02:25

:great: :great: :great:
poelam
  頭像

2007-04-02, 12:07

文章發表人 lc1986 發表於 2007-12-28, 02:25

大家樂王子 寫:有無什麼 TVB 互動果 d 野 ??? :a013:

TVB 同 aTV 都未有提供任何 MHEG-5 節目.. :a002:
圖檔
圖檔圖檔圖檔
lc1986
  頭像

文章發表人 大家樂王子 發表於 2007-12-28, 02:27

lc1986 寫:
大家樂王子 寫:有無什麼 TVB 互動果 d 野 ??? :a013:

TVB 同 aTV 都未有提供任何 MHEG-5 節目.. :a002:

sorry, 我意思 support 唔 support 果 d 野 ??? :sorry: :sorry:
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
大家樂王子
  頭像

2005-11-22, 14:17

文章發表人 lc1986 發表於 2007-12-28, 02:29

大家樂王子 寫:
lc1986 寫:

sorry, 我意思 support 唔 support 果 d 野 ??? :sorry: :sorry:

support :lightbulb:
圖檔
圖檔圖檔圖檔
lc1986
  頭像

文章發表人 frankiepoon 發表於 2007-12-28, 02:31

大家樂王子 寫:
lc1986 寫:

firmware update in future :003:
frankiepoon
  頭像

2007-01-01, 17:21

Re: [100FUN 報告] TEAC HD-B500 STB 機頂盒 詳細評測及買後感 (

文章發表人 eric2007 發表於 2007-12-28, 02:32

lc1986 寫:TEAC HD-B500 STB @美孚新邨

優點:
1. set up 簡單, 插好哂線, 開機, 按個掣就自動同你追好哂台. 我就好好彩全部台收哂. 強度仲要係70%以上
2. 機背layout齊全公整, 應有盡有, 有 av 機感覺
3. Set 左 1080i 之後, 就無論睇標清台或高清台都係會以1080i顯示
4. 機身長開都唔熱
5. 隨時可檢查信號強度, H.264/MPEG-2, SD/HD 等 information
6. 操作反應快, 轉台兩秒左右. 同有線電視機頂盒反應差不多
7. E-SATA port 最具前瞻性
8. Menu 入面已經有一項叫做 "錄影提示器", 証明teac已經搞緊個錄野功能
9. 全自動firmware upgrade. 基本上插左天線佢已經可以連到server檢查有冇新firmware, 如果有的話便會自動upgrade.
10. EPG 己經完善地用到. 睇到哂完整嘅時間表
11. 畫面穩定, 顏色鮮艷. 未試過爛畫面. 一定冇在電器鋪睇咁差勁
12. 送天線, 如果大廈未改天線可以用住先 (不過我就冇用喇)
13. 可換電源線
14. 升級機頂盒/MHEG-5 認証

缺點:
1. 懷疑究竟 teac 係咪真係搞緊個錄影function (不過經多方面消息証實已經搞緊, 所以都好放心)
2. menu 較單調
3. 一call個 EPG 出黎就會霸哂個screen
4. 包裝比較簡陋.. 連說明書都冇. 仲要得條紅黃白av線.. 保養書要遲些才寄來
5. 有人可能覺得佢大部, 不過佢機背layout真係設計得好公整

買後感:
買 stb 最緊要係有現貨.. 係呢個風高浪急嘅時勢如果訂貨的話真係唔化算.. 都唔知等到幾時...
講信心大就一定係 olevia 或者 pixelmagic. 但係 stb 將來跌價一定好快, 同埋如果電視唔係 full hd 的話, 我覺得 pixel magic 貴個 $700 唔值得洗..
olevia 係信心大.. 但係.. 如果同一價錢就買到 teac 的話, 點解唔揀部將來有機會有埋錄影function嘅呢?
係你未睇到呢個report之前可能你會對teac有啲保留.. 不過, 我己經為大家做了白老鼠了, 証實畫汁會接收方面完全冇問題. 只欠, 你相唔相信teac會盡快推出錄影function upgrade的懷疑吧!

p.s.
有興趣買的朋友可以到泰林看看, 價錢是 $1990.
將來再發現到有乜野問題再同大家分享! enjoy!
:clap2hands :clap2hands

多謝報告,好詳細 :clap2hands .... 其實我都希望買部機頂盒要有錄影功能,起碼第時換有內置DMB-T接收既電視都唔會多舊垃圾,望就望佢盡快搞掂個錄影 (但隔離forum有人話要另加$400買個software同遙控)。

BTW,請問泰林$1990係標價還是平俾你?因為未有貨前我問過旺角星際分店sales,佢話大約$2300左右,而家比我估計平...
最後由 eric2007 於 2007-12-28, 02:33 編輯, 總共編輯了 1 次
eric2007

2007-12-05, 17:42

下一頁

回到 影音 fun 區