誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 9 位訪客

玩 Hi-Fi ,冇錢攪器材,唯有攪間房

點 set 機, 用乜幕...所有有關祕技

文章發表人 Mr.O 發表於 2005-03-16, 22:59

老化兄

果然老實,呢兩個網真係垃圾呢!!

果位台灣老兄叫人間過間房,理論就飱晒la....但間完間屋仲住唔住得ga..依家D房/屋咁細!

另一個係不務正業band仔....個網用西洋文...要查字典tim...點知睇到呢句 'I make no gaurantees about this information, use it at your own discretion.'.......即係點?原來佢間band房係史史正正鮋,但好多網友D聽音空間都有走廊位ar...窗台位ar...飯廳ar.咁點算!!!!.是旦la...照睇..照計埋晒先la.....計完之後原來成個中低區都有駐波...但升高左幾多唔知!!!...結論係...如要解痩此問題可用儀器播20-20kHz鮋聲音,再度間房鮋20-20kHz音壓,係示波器顯示下,放/收起D 吸音、反射、半吸半反鮋物件,仲要試埋放鮋位置...直至儀器顯示出一絛你所需要鮋斜/曲缐......如無儀器(無錢ma)...用翻喜愛/熟悉鮋CD同一雙耳仔......慢慢試la.....續件試...續寸試....續張cd試!!!總知試到飱.........!!!高人...真係高人!!

怪唔知得俾老化兄評為垃圾級網站!!!真難為你要係堆填區度做環保工作,仲介紹埋我tim!!! Anyway 點都好,蹾日..茶...骽...飯!...起碼是旦一瓣la!

另外我個'好音質'區友間房好怪,有幾成似太空館個內籠,隋隋地圓又無平行牆壁,唔知佢間房個D駐波點計lei???唔該唔該[/size]
最後由 Mr.O 於 2005-03-17, 13:37 編輯, 總共編輯了 1 次
Mr.O
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2005-03-15, 23:19

文章發表人 射擊人 發表於 2005-03-16, 23:15

老化 寫:
射擊人 寫:.....

老化..

我好鍾意呢句:

"Too often people obsess over minute details that matter only a little, while ignoring ergonomic concerns that matter much more."

射 J 大大 :

你真係哲人呀。 :sorry:

:005: :005: :005: :005:

(各位大佬,實情距想 up 乜 ? :dont_un:

:cutcut: :cutcut: :cutcut: :cutcut:

查實我都唔知佢Up乜 :dont_un: :dont_un: :dont_un: :dont_un: :dont_un:

我見佢有幾個字深深地, 我咪扮晒認同咁籮....

:ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
射擊人
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:46

文章發表人 chowchow 發表於 2005-03-16, 23:37

射擊人 寫:
老化 寫:
射擊人 寫:.....

老化..

我好鍾意呢句:

"Too often people obsess over minute details that matter only a little, while ignoring ergonomic concerns that matter much more."

射 J 大大 :

你真係哲人呀。 :sorry:
:005: :005: :005: :005:
(各位大佬,實情距想 up 乜 ? :dont_un:
:cutcut: :cutcut: :cutcut: :cutcut:

查實我都唔知佢Up乜 :dont_un: :dont_un: :dont_un: :dont_un: :dont_un:
我見佢有幾個字深深地, 我咪扮晒認同咁籮....
:ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

例: 買貴咗$5 dvd 就覺得好唔底, 買架百幾萬車就想都不想 :048: :048: :confused: :confused: :confused: :confused:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 老化 發表於 2005-03-17, 17:51

維園阿伯,吹水吾洗抹咀。

有朝早,如常去晨運。

亦如常同阿公,阿毛吹水,講下運動對身體有益。 :struggle:

講左一陣,有個後生仔走理泥。

距問我,點去扯旗山。

細佬我於是一五一十,教距點坐車去。

點知距話,距聽倒我講,運動對身體有益,

距話要同我比賽,

鬥快跑上扯旗山。 :a005: :a005: :a005:
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-01-05, 10:06

文章發表人 老化 發表於 2005-03-17, 17:53

點解要講 E 個故仔 ? :cutcut:

因為好似我 E D 禁論論盡盡的人, :inlove2:

詞不達意,

攪倒 O 大大誤會晒。

所謂垃圾,細佬我只係指,

我自己寫果堆係垃圾。 :sorry:

果兩個網頁的內容,對我泥講,

直情係堅料。

最吾好意思,係誤導 O 大大 E D 高手,

要去睇 D 距覺得垃圾的東西。

抱歉。 :sorry: :sorry: :sorry:
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 老化 發表於 2005-03-17, 17:56

另一樣要同 O 大大 say sorry 的, :sorry:

係令距誤以為遇
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 老化 發表於 2005-03-17, 18:00

老化手多多,將距 D 說話放左上網。

E D 野,我只係想提點下自己,吾好亂洗錢, :dont_agree:

同理要虚心 D ,活到老,學到老。

亦可以集中一 D ,

高手可能認為係皮毛的資料,

自己得閒溫習下。

E 度 D 兄弟姊妹,有 D 又幾好心過 wor , :001:

行過又講兩句鼓勵說話, :kissyou:

其實可能有多少似,去安老院探訪的義工,

聽完阿公,阿毛唱歌仔表演 :guitar: ,拍下手,叫下好, :a012: :drink1: :a012:

大家開心下。 :selfpun: :selfpun: :selfpun:

睇怕距地都吾會誤以為,

響紅館聽緊林子祥,張學友演唱會。
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 老化 發表於 2005-03-17, 18:02

O 大大 :

浪費左你 D 心血,時間。

恕罪,恕罪。 :sorry:
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-03-17, 19:23

唏! 老化大大大大大....

我平時連郁都唔識郁, 你教套太極我灑吓都不知幾爽!

你講果D對我泥講都不知幾受用咯...

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:

咩嘢一陽指呀~金鐘罩呀~ 九陽神功呀~

果D咁無堅不摧嘅無上神功...遲吓先講啦~!

:ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
射擊人
  頭像

2004-11-16, 16:46

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-03-17, 23:42

Mr.O 寫:老化兄

果位台灣老兄叫人間過間房,理論就飱晒la....但間完間屋仲住唔住得ga..依家D房/屋咁細!

另一個係不務正業band仔....個網用西洋文...要查字典tim...點知睇到呢句 'I make no gaurantees about this information, use it at your own discretion.'.......即係點?原來佢間band房係史史正正鮋,但好多網友D聽音空間都有走廊位ar...窗台位ar...飯廳ar.咁點算!!!!.是旦la...照睇..照計埋晒先la.....計完之後原來成個中低區都有駐波...但升高左幾多唔知!!!...結論係...如要解痩此問題可用儀器播20-20kHz鮋聲音,再度間房鮋20-20kHz音壓,係示波器顯示下,放/收起D 吸音、反射、半吸半反鮋物件,仲要試埋放鮋位置...直至儀器顯示出一絛你所需要鮋斜/曲缐......如無儀器(無錢ma)...用翻喜愛/熟悉鮋CD同一雙耳仔......慢慢試la.....續件試...續寸試....續張cd試!!!總知試到飱.........!!!高人...真係高人!!

怪唔知得俾老化兄評為垃圾級網站!!!真難為你要係堆填區度做環保工作,仲介紹埋我tim!!! Anyway 點都好,蹾日..茶...骽...飯!...起碼是旦一瓣la!

另外我個'好音質'區友間房好怪,有幾成似太空館個內籠,隋隋地圓又無平行牆壁,唔知佢間房個D駐波點計lei???唔該唔該

你朋友住係古墓的嗎 :question2:

有冇相睇睇呀 :a010:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 peterso 發表於 2005-03-18, 02:42

Racingboy 寫:
Mr.O 寫:老化兄

另外我個'好音質'區友間房好怪,有幾成似太空館個內籠,隋隋地圓又無平行牆壁,唔知佢間房個D駐波點計lei???唔該唔該

你朋友住係古墓的嗎 :question2:

有冇相睇睇呀 :a010:

古墓派..............終南山下, 活死人墓...唔通你係楊大俠後人....

你屋企係唔係有隻雕,....如果毛就欠咗隻至做到大俠 la :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 Mr.O 發表於 2005-03-19, 23:02

老化兄:

對唔住….對唔住 :sorry: :sorry: :sorry: ……………都怪細佬D領悟能力低(比起老化兄你起碼低幾度!)…又段章取意心諗要就下你老人家,無呢由朔你意ga ….點知..…Sorry …….Sorry! :sorry: :sorry: …竟將老化兄你一番心血誤作垃圾,仲將老化兄你俾我參考既兩個 ‘參考級’網站誤為 ‘垃圾級’網站……細佬實在罪該萬死!! :sorry: :sorry: :sorry:

不過老化兄你不但無怪貴細佬嘅愚笨,仲再三出言相告 :042: ,經你 ‘點一點’ 之後,立即以另一個角度再三參考番呢兩位高人之網站,即時矛塞頓開……

原未個臺灣高人深愔駐波之道,佢好明白嗰位讀者的苦況,佢亦好清楚知道呢位讀者個聽音間先天有問題放咩器材都………唉!!,所以佢好婉轉咁叫佢間過間房(唔道叫人買過間咩!!),不過臺灣高人亦知道呢個方法係正常情况下唔係個個做到….所以就提出3個退而求其次D嘅 ‘就將下’方法…嗱係 ‘就將下’ga jor..重要順序gor bor…..第一個係 ‘角落頭殺手’ 即用盡方法令室內之角落頭的角度控制係120度以上或用傢俬 ‘填滿’ 角落位(地脚角位就較為難D做到!!!)……….第二個係室內唔用玻璃物料,改用木頭(質)家具,因木頭有吸中低頻之功能…………但係

‘如果這些都做了,中低頻駐波還是轟轟然,那也只好認命了。唯一能做的,就是換一對比較小的喇叭,讓中低頻的能量減少些。’ (節錄自臺灣高人之回覆)

高人D言語同文筆認真高D…婉轉得呢又能將嗰位讀者面對嘅困難同轉機陳明,值得效法!(一般評論員多數都係叫你換呢換路….)

另外嗰位mark哥原來唔係不務正業,只不過佢以前係金融財務公司做…依家揾夠所以係屋企玩下音樂(佢玩Band Sonud(彈結他) 唔係玩音響ar),享受下人生(有D似退休…佢得三十幾歲就司以咁….掂ar)

佢得閒,所以造左呢嗰網站,而呢part係佢建造私人Band房時所得嘅經驗,佢嘅經驗係,音速會因不同環境而有所不同,結果會令波長改變,駐波頻率亦會改變,同時係量度距離時會有誤差(尤其涉及多個平行面、反射面),所以佢認為一定要用專業儀器量度(佢自己都無用自己個計算器嚟做房間修正,亦唔建議咁做wor)!….否則把錯脈時又落錯藥就唔好la ………I make no gaurantees about this information, use it at your own discretion. These mathematical models will not replace accurate measurements by a competent professional. 。 (節錄自Mark 哥)
….於是佢推介咗以下網站:(又係英文…我唔得la……..)

http://www.acoustics.co.uk/Output%20measurements.htm

http://www.aixfoam.de/

http://www.studiobox.de/

掂ar…..又係值效法

真係多謝老化兄,亦望請你老人家恕罪,恕罪。

請受细佬欽敬!! :sorry: :sorry: :sorry:

欽敬欽敬!!
Mr.O
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

文章發表人 Mr.O 發表於 2005-03-19, 23:11

另外關於我嗰朋友個聽音間,我都唔識形容..睇相la(俾你哋講又古墓又乜山乜山<好在唔使拜嘅啫>又乜被鵰大俠…..攪到好似 ‘聽陰間’咁..woo…..…woo…..攪到我下次都唔係咁敢去tim)…..
附加檔案
hi-fi room.jpg
hi-fi room.jpg (14.49 KiB) 被瀏覽 23819 次
Mr.O
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

文章發表人 老化 發表於 2005-03-21, 17:24

Mr.O 寫:.....

對唔住….對唔住 :sorry: :sorry: :sorry: ……………都怪細佬D領悟能力低.....

將老化兄你俾我參考既兩個 ‘參考級’網站誤為 ‘垃圾級’網站……細佬實在罪該萬死!! :sorry: :sorry: :sorry:

.....

立即以另一個角度再三參考番呢兩位高人之網站,即時矛塞頓開……

原未個臺灣高人深愔駐波之道,佢好明白鰟位讀者的苦況,佢亦好清楚知道呢位讀者個聽音間先天有問題放咩器材都………唉!!,所以佢好婉轉咁叫佢間過間房(唔道叫人買過間咩!!),不過臺灣高人亦知道呢個方法係正常情下唔係個個做到….所以就提出3個退而求其次D鮋 ‘就將下’方法…鮍係 ‘就將下’ga jor..重要順序gor bor…..第一個係 ‘角落頭殺手’ 即用盡方法令室內之角落頭的角度控制係120度以上或用傢俬 ‘填滿’ 角落位(地鲂角位就較為難D做到!!!)……….第二個係室內唔用玻璃物料,改用木頭(質)家具,因木頭有吸中低頻之功能…………但係

‘如果這些都做了,中低頻駐波還是轟轟然,那也只好認命了。唯一能做的,就是換一對比較小的喇叭,讓中低頻的能量減少些。’ (節錄自臺灣高人之回覆)

高人D言語同文筆認真高D…婉轉得呢又能將鰟位讀者面對鮋困難同轉機陳明,值得效法!(一般評論員多數都係叫你換呢換路….)

另外鰟位mark哥原來唔係不務正業,只不過佢以前係金融財務公司做…依家蹾夠所以係屋企玩下音樂(佢玩Band Sonud(彈結他) 唔係玩音響ar),享受下人生(有D似退休…佢得三十幾歲就司以咁….掂ar)

佢得閒,所以造左呢鰟網站,而呢part係佢建造私人Band房時所得鮋經驗,佢鮋經驗係,音速會因不同環境而有所不同,結果會令波長改變,駐波頻率亦會改變,同時係量度距離時會有誤差(尤其涉及多個平行面、反射面),所以佢認為一定要用專業儀器量度(佢自己都無用自己個計算器鈬做房間修正,亦唔建議咁做wor)!….否則把錯脈時又落錯藥就唔好la ………I make no gaurantees about this information, use it at your own discretion. These mathematical models will not replace accurate measurements by a competent professional. 。 (節錄自Mark 哥)
….於是佢推介鰦以下網站:(又係英文…我唔得la……..)

http://www.acoustics.co.uk/Output%20measurements.htm

http://www.aixfoam.de/

http://www.studiobox.de/

掂ar…..又係值效法

.....

O 大大 :

你又係另一位

中意去安老院,

探訪阿公,阿毛的好心人啊。 :a012:

多謝你。 :sorry:

有左你禁詳盡的節錄,及番譯,

慳番我吾少時間,

你知 lar ,我 E D 就泥自己都要 link 去堆填的人,

時間好矜貴加馬。 :044:

好 lor ,多得你幫忙,

我又有時間去 "巢" 下,

有冇第二 D 有用資料。 :drink1:
最後由 老化 於 2005-03-21, 18:20 編輯, 總共編輯了 1 次
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 老化 發表於 2005-03-21, 18:06

上回 寫:
阿溫拿先生,距推介皇帝位,應該放響邊一面的方法

距推介,喇吧,應該放響房間短果邊,

面向房間長果邊。

錦做的目的,係要皇帝位盡量遠離側邊(及後面)的牆。

跟住,將喇吧同皇帝位,

放成一個等邊三角形錦款。

然之後,就可以將喇吧依圖中所示的斜線,

搬前搬後,直至你覺得,

低頻最平順為止。

【重播阿溫生擺位示意圖】

圖檔

不過,正如 Hi-Fi 響其他方面一樣,

擺位應該係點,都吾係只得一種說法。

以細佬刮倒的資料,

起碼有兩個人,吾同意阿溫生。

其中一個,係鼎鼎大名的 David Wilson ,

即係 Wilson Audio 個阿頭。

距個網頁,係推介人地,

將喇吧放在房内長果邊,

面向短果邊。

威神先生錦講 :

…..

Although maximum low frequency response would probably be achieved by placing the loudspeakers along the narrow wall of the rectangular room, (figure 8A) optimal stereo imaging and midrange clarity would be achieved by placing the loudspeakers along the long wall (figure 8B) …..

Figure 8
圖檔

[按此 看威神先生談房間 及 喇吧擺位]
最後由 老化 於 2005-03-21, 19:33 編輯, 總共編輯了 7 次
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

上一頁下一頁

回到 影音技術 fun 區