誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Majestic-12 [Bot] 和 35 位訪客

應否回收粉嶺高爾夫球場?

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

Re: 應否回收粉嶺高爾夫球場?

文章發表人 Sassoon Fox 發表於 2013-07-11, 21:50

打高爾夫球唔係富豪活動,中產可以參與。
不過粉嶺高爾夫球會係唔係富豪地方大家心裡有數。
將粉嶺高爾夫球會同高爾夫球活動混為一談就真係偷換概念,呃到啲婦孺就呃唔到我。
問題係人地啲村拆得,高爾夫球會就唔掂得,咩root cause大家心照,嚟啲先係香港現實core value。
最低工資立法使低下階層生活苦上加苦
最低工資立法使中小企業面臨倒閉。
Sassoon Fox
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-11-23, 22:29

文章發表人 szekt 發表於 2013-07-11, 22:40

Sassoon Fox 寫: 打高爾夫球唔係富豪活動,中產可以參與。
不過粉嶺高爾夫球會係唔係富豪地方大家心裡有數。
將粉嶺高爾夫球會同高爾夫球活動混為一談就真係偷換概念,呃到啲婦孺就呃唔到我。
問題係人地啲村拆得,高爾夫球會就唔掂得,咩root cause大家心照,嚟啲先係香港現實core value。

言詞閃縮,表露無遺 :maskman: :maskman: :maskman:
I'm still standing.
szekt

2005-01-06, 00:12

文章發表人 gen 發表於 2013-07-11, 22:43

Eddie Ngan 寫: :a003: :a003: :a003:

香港魚蛋...

我唔識打golf, 亦冇興趣, Golf 對我嚟 :announce: 唔喺Sport , 係要求頭腦, 技術既Game, 有如桌球以至打麻雀 (我偏頗定義運動係大量心肺活動). 不過我 :001: 既香港就係乜柒都有, 我唔打golf, 唔等如應該比我會用會玩既項目取代.

收唔收番地唔應該只因"咁大幅地用嚟起樓好過喇, 橫掂去既全部係得一千幾百個超級富豪同亞爺剩低既土豪鄉紳"

如果呢種邏輯成為慣性理由,咁香港好快比魚蛋更恐怖...

:pp_yes: :pp_yes: :pp_yes:

Sent via Extra7
情若真 不必相見恨晚 見到一眼再不慨嘆 情義似水迣去此心托飛雁 緃隔千山亦無間
愛比朝露 末怕短暫 存在倆心堅 情不會淡 別去已經難 重會更艱難 愛火於心間 不冷
情若真 不必苦惱自嘆 緃已失去也可再挽 情緣至今未冷此心托飛雁 那怕悲歡何況聚散

圖檔圖檔
gen
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-10-10, 09:30

文章發表人 szekt 發表於 2013-07-11, 22:46

gen 寫:
Eddie Ngan 寫: :a003: :a003: :a003:

香港魚蛋...

我唔識打golf, 亦冇興趣, Golf 對我嚟 :announce: 唔喺Sport , 係要求頭腦, 技術既Game, 有如桌球以至打麻雀 (我偏頗定義運動係大量心肺活動). 不過我 :001: 既香港就係乜柒都有, 我唔打golf, 唔等如應該比我會用會玩既項目取代.

收唔收番地唔應該只因"咁大幅地用嚟起樓好過喇, 橫掂去既全部係得一千幾百個超級富豪同亞爺剩低既土豪鄉紳"

咁收唔收番應該用乜野準則 :003: :003: :003:
szekt

文章發表人 gen 發表於 2013-07-11, 22:47

szekt 寫:
gen 寫:

香港魚蛋...

咁收唔收番應該用乜野準則 :003: :003: :003:

你的 :a004:

情若真 不必相見恨晚 見到一眼再不慨嘆 情義似水迣去此心托飛雁 緃隔千山亦無間
愛比朝露 末怕短暫 存在倆心堅 情不會淡 別去已經難 重會更艱難 愛火於心間 不冷
情若真 不必苦惱自嘆 緃已失去也可再挽 情緣至今未冷此心托飛雁 那怕悲歡何況聚散

圖檔圖檔
gen
  頭像

2005-10-10, 09:30

文章發表人 Robin 發表於 2013-07-11, 22:50

好多秘密嘢打golf時候講,無咗個場點算 :045:
:048:
Robin
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2012-09-21, 01:16

文章發表人 newbie 發表於 2013-07-11, 23:02

收番都好,不過應撥地重建,國際城市連一個似樣高球埸都無,每年香港公開賽就響粉嶺舉行,係歐循賽嘅一個重要賽站,所以每年都有世界高手參加,講緊係頭幾位都黎。雖然好似同廣大市民無乜關係,但就係香港每年少有有規模嘅國際賽事,所以粉嶺高會有國際都市symbolic function。我諗無左粉嶺,最開心係深圳市政府,日後將會舉辦深圳公開賽取而代之 :notinterest:
newbie
  頭像

2004-11-23, 06:16

文章發表人 kimura 發表於 2013-07-11, 23:31

szekt 寫:
gen 寫:

香港魚蛋...

查實呢D會所搵左政府咁耐笨實一早應該全部收返

政府收佢一千幾百一年,佢收人入會就幾百粒...
圖檔圖檔

圖檔
kimura
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-10-03, 21:52

文章發表人 ibat@sky 發表於 2013-07-11, 23:47

kimura 寫:
szekt 寫:
gen 寫:

香港魚蛋...

咁又唔算搵政府笨實
咁當年好多會所在地都係偏遠地
聽說好似佐敦木球會,市區中的偏遠地
唔好講會所,好似啟德機場咁,當年來說都係偏遠地方
去沙田好又火車,又什麼,學校旅行地方
點似現在咁紅磡去沙田半粒鐘搞掂

不過香港發展下,多多地都唔夠用
高球場佔地大,
服務人樓和面積又唔高
而且也不是平民大眾誤樂運動
自然有空間比人討論要收回

都有巴打講,香港作為大都市
應該各種運動場地都要有
係唔係連一兩個高球場都容不下呢
值得討論喎
命運在我手?
ibat@sky

2005-07-31, 02:08

文章發表人 阿里安 發表於 2013-07-12, 00:03

其實我想問, 係唔係只得兩個 choices? :question2: :question2: :question2:
1. 回收
2. 繼續每年$1xxx咁租比高爾夫球會

點解唔可以收個合理D嘅租金, 等D人唔好咁葡萄
鐵道部發言人: 至於你信不信,反正我是信了
阿里安
  頭像

2007-01-17, 22:26

文章發表人 ibat@sky 發表於 2013-07-12, 00:08

阿里安 寫: 其實我想問, 係唔係只得兩個 choices? :question2: :question2: :question2:
1. 回收

收一千萬都平啦
咁大地方
命運在我手?
ibat@sky

2005-07-31, 02:08

文章發表人 kimura 發表於 2013-07-12, 00:16

ibat@sky 寫:
kimura 寫:
szekt 寫:
gen 寫:

香港魚蛋...

咁又唔算搵政府笨實

高球場佔地大,
服務人樓和面積又唔高

應該各種運動場地都要有
值得討論喎

你有睇過之前講點解咁平租俾佢地,係因為有條款佢地要部份時間開放俾公眾使用,等到普通市民都可以享用到果D設施。但現實係佢地其實有心令到你地唔去用到,就同之前果D私樓平台上整個批地時規定開放俾公眾既公共空間一樣...
圖檔圖檔

圖檔
kimura
  頭像

2005-10-03, 21:52

文章發表人 阿里安 發表於 2013-07-12, 00:17

ibat@sky 寫:
阿里安 寫: 其實我想問, 係唔係只得兩個 choices? :question2: :question2: :question2:
1. 回收

收一千萬都平啦
咁大地方

係咁收一億? 收得貴球會自己唔玩, 搞掂 :love_china:
鐵道部發言人: 至於你信不信,反正我是信了
阿里安
  頭像

2007-01-17, 22:26

文章發表人 szekt 發表於 2013-07-12, 00:20

newbie 寫: 收番都好,不過應撥地重建,國際城市連一個似樣高球埸都無,每年香港公開賽就響粉嶺舉行,係歐循賽嘅一個重要賽站,所以每年都有世界高手參加,講緊係頭幾位都黎。雖然好似同廣大市民無乜關係,但就係香港每年少有有規模嘅國際賽事,所以粉嶺高會有國際都市symbolic function。我諗無左粉嶺,最開心係深圳市政府,日後將會舉辦深圳公開賽取而代之 :notinterest:

個人應為,收唔收唔係重點。
突首一方面叫救命搶地起樓,為民請命,犧牲小數人利益改善所為大部分人居住問題。但眼前有一更小人利益既用地唔用,依樣果樣 :a011: :a011:

所為國際都市symbolic function :notinterest: 如果了解golf course 既design,通常係對original landscape and living habitat 既大破壞 :044: :044: :044:
szekt

文章發表人 ibat@sky 發表於 2013-07-12, 00:31

kimura 寫:
ibat@sky 寫:
kimura 寫:
szekt 寫:
gen 寫:

香港魚蛋...

咁又唔算搵政府笨實

高球場佔地大,
服務人樓和面積又唔高

應該各種運動場地都要有
值得討論喎

你有睇過之前講點解咁平租俾佢地,係因為有條款佢地要部份時間開放俾公眾使用,等到普通市民都可以享用到果D設施。但現實係佢地其實有心令到你地唔去用到,就同之前果D私樓平台上整個批地時規定開放俾公眾既公共空間一樣...

公眾平台
只覺得是政府部門偷懶
利用地契,地積比率等等條例
把公共休戲地方管理,建築費用轉落地產商到
不過地產商點會咁蠢
一於私有化,搞什麼時間限制,
設計上十九幾條樓梯先上到去之嘛

高球場
就算開放公眾,
都無可能咁平
就算一百萬一個月都要公開啦
只不過公關好做一點吧